Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το “χαράτσωμα” των Τούρκων ξεκινά… από το Κράτος!  

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στα 60 ευρώ το κεφάλι το παράβολο που πρέπει να πληρώσουν για να πάρουν τη βίζα 7 ημερών, ενώ με το προηγούμενο πρόγραμμα το κόστος ήταν 35 ευρώ

Την ώρα που ένας μετά τον άλλον oι παράγοντες του τουρισμού και της αγοράς στη Λέσβο απηύθυναν από τις προηγούμενες μέρες έκκληση, μέσα από τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, για συγκράτηση των τιμών και καλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους Τούρκους τουρίστες – μάλιστα οι τελευταίες παρεμβάσεις ήταν του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρη Αβαγιαννού, του προέδρου της Ένωσης Ταξιδιωτικών  Πρακτόρων, Παναγιώτη Χατζηκυριάκου και του Οικονομικού Επόπτη του Επιμελητηρίου, Νίκου Αθανάση – το ίδιο το Κράτος έρχεται και κάνει την αρχή εκτοξεύοντας το κόστος της βίζας κι ανοίγοντας το χορό όχι απλά των ανατιμήσεων, αλλά του χαρατσώματος των Τούρκων τουριστών!

Το κόστος της βίζας εβδομαδιαίας διάρκειας έχει εκτοξευτεί στα 60 ευρώ κατ’ άτομο από 35 ευρώ που ίσχυε στην προ κορονοϊού εποχή, καθώς από τότε τώρα εφαρμόζεται ξανά το πιλοτικό πρόγραμμα της βίζας και μάλιστα οι βίζες στην προ Covid εποχή είχαν μεγαλύτερη διάρκεια. Δυστυχώς για τον τουρισμό του τόπου μας η ανατίμηση στο κόστος της βίζας δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους Τούρκους  τουρίστες, καθώς ήταν το πρώτο θέμα που σχολίασαν χθες με παρεμβάσεις τους στα Νέα της Λέσβου ξενοδόχοι, που εισέπραξαν αυτή τη δυσφορία. Οι τουρίστες διαμαρτυρήθηκαν για το υψηλό κόστος της βίζας, καθώς δεν είναι και το μόνο για να κάνουν τις διακοπές τους στη Λέσβο. 

Προκειμένου όμως να δώσουμε μια τάξη μεγέθους αρκεί να αναφέρουμε πως μία τετραμελής οικογένεια από την Τουρκία για να κάνει διακοπές στη Λέσβο, με την έκδοση της βίζας να γίνεται στο τελωνείο της Μυτιλήνης, πρέπει να πληρώσει 240 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο κοστολόγιο ήταν 140 ευρώ. Πρακτικά, δηλαδή, έχουμε την επιβάρυνση των 100 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, προκειμένου να βγάλουν τη βίζα, ενώ αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει με μικρότερο κόστος.

Το τοπίο

Για το κόστος της βίζας δεν έχουν εμπλοκή οι τοπικοί παράγοντες μια και αυτό έχει καθοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία και συγκεκριμένα για την έκδοση της βίζας οι Τούρκοι καλούνται να πληρώσουν το παράβολο των 60 ευρώ, το οποίο εκδίδεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e- Παράβολο και οι τουρίστες καταβάλλουν το αντίτιμο φτάνοντας στο λιμάνι για να πάρουν τη βίζα στα χέρια τους.

Η αύξηση της βίζας κατά 71% στα 60 ευρώ το κεφάλι για μια εβδομάδα είναι αντικίνητρο, αν και όλοι αναγνωρίζουν ως σωτήρια για τον τουρισμό τη δυνατότητα έκδοσης βίζας επί τόπου στα Τελωνεία των νησιών, τα οποία θα μπορούσαν να «τραβήξουν» περισσότερους Τούρκους με μια πιο οικονομική χρέωση. Με τέτοιο κοστολόγιο ο κάθε Τούρκος θα το σκεφτεί αν θα δώσει τα 60 ευρώ για μία εβδομάδα ή αν θα πρέπει καλύτερα να επισκεφθεί ένα visa center στην Τουρκία καταβάλλοντας μεν αυτό το ποσό, αλλά για να πάρει μία βίζα μεγαλύτερης διάρκειας. 

Και για όσους επιλέξουν το τελευταίο, ουσιαστικά μπορούν να κινηθούν σε οποιονδήποτε ελληνικό νησιωτικό προορισμό και όχι απαραίτητα στα νησιά που έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν επί τόπου τη βίζα, τα οποία είναι συγκεκριμένα η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος και η Σύμη, που έχουν το πλεονέκτημα έναντι των άλλων νησιωτικών προορισμών , ωστόσο με το αλμυρό κόστος της βίζας περιορίζεται το όφελος. 

Σημειώστε ότι το κόστος της βίζας εκτός από τα 60 ευρώ για το παράβολο έχει και μία προμήθεια για τα κεντρικά ναυτιλιακά γραφεία που κάνουν τη διεκπεραίωση 20 ευρώ το κεφάλι φέτος, ενώ στην προ Covid εποχή ήταν 10 ευρώ. Με απλά λόγια, με την προμήθεια το κόστος κάθε βίζας φτάνει στα 80 ευρώ έναντι 45 ευρώ στην προ Covid εποχή.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο τουρισμός από την Τουρκία, όπως έχει φανεί τα τελευταία 2 χρόνια, αποτελείται από τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πάσχουν από 80 ευρώ! Δεν είναι όμως όλοι οι τουρίστες από απέναντι υψηλών εισοδημάτων. Υπάρχουν ανάμεσά τους και στελέχη δημόσιων υπηρεσιών της Τουρκίας και πιο χαμηλά αμειβόμενοι, που υπολογίζουν όλα τα έξοδα και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κόστος του ταξιδιού, η διαμονή, η διατροφή και το κόστος της βίζας για μια οικογένεια από απέναντι.

Από την 1η Απριλίου μέχρι χθες το πρωί είχαν φτάσει στη Λέσβο 1.577 Τούρκοι έναντι 1.077 όλο το Μάρτιο. Ωστόσο οι 1.577 είναι ένα μικρό μέρος των τουριστών που θα έρθουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, καθώς ειδικά αύριο Πέμπτη το λιμάνι της Μυτιλήνης αναμένεται να βουλιάξει από τους Τούρκους!

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img