Ενημερωτική ημερίδα για το βακτήριο «Xylella fastidiosa» πραγματοποίησε χθες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου στη Μυτιλήνη. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, ενώ η έναρξη έγινε στις 10 το πρωί. Την συζήτηση συντόνισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος.
Η ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου της Περιφέρειας «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του (XyLeVA)» και συζητήθηκαν θέματα γύρω από το επικίνδυνο βακτήριο για τα φυτά καθώς και τρόποι αντιμετώπισης. Η «Xylella fastidiosa» είναι ένα βακτήριο που αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου, εμποδίζει την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών στοιχείων προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στις λειτουργίες του φυτού. Σε προχωρημένα στάδια μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει ξήρανση του φυτού.
Το βακτήριο μεταδίδεται και εξαπλώνεται από έντομα και προσβάλλει πολλά είδη φυτών (ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, αβοκάντο, καλλωπιστικά, κ.ά.). Επίσης, μπορεί να μεταφερθεί από περιοχή σε περιοχή με μολυσμένο φυτικό υλικό. Στην ημερίδα έγιναν ομιλίες σχετικά με αυτό το βακτήριο το οποίο τα τελευταία χρόνια απειλεί τις καλλιέργειες σε όλη τη χώρα. Παρουσιάστηκαν τα σύγχρονα δεδομένα που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα γύρω από το βακτήριο, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Συζητήθηκε επίσης και η ανθεκτικότητα της ελιάς απέναντι σε αυτό το βακτήριο εστιάζοντας κυρίως στις τοπικές ποικιλίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ Ιωάννης Κουφάκης, ο οποίος μίλησε για τα έντομα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο στα φυτά, κάνοντας εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρειά μας, καθώς και για τα φυτοπαθολογικά προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας, και συγκεκριμένα της Περιφέρειάς μας με αναφορά και στον δάκο που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς ελαιοπαραγωγούς. Τέλος, συζητήθηκαν πρακτικές και λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του βακτηρίου που απειλεί τα φυτά, καθώς και άλλων σημαντικών εντομολογικών εχθρών της ελιάς.