Πρωτοβουλία με επιστολή του στο Δήμο και συγκεκριμένα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Κώστα Κουνέλλη, λαμβάνει με την ελπίδα της διάσωσης του φοινικοδάσους της Παναγιούδας, ακόμα και την ύστατη ώρα, ο δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης που είναι κάτοικος της περιοχής και ένας από τους ανθρώπους που εδώ και 2 χρόνια έχουν αναδείξει το ζήτημα της απειλής των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι, απευθυνόμενος μάλιστα και στην εισαγγελία Μυτιλήνης με αφορμή τις προσβολές του σκαθαριού στα δέντρα στο Κιόσκι. Ο κ. Χωριατέλλης διαπιστώνει αδράνεια του Δήμου στη λήψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων στο Φοινικόδασος της Παναγιούδας, επισημαίνοντας ότι τα αντανακλαστικά λειτούργησαν μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας μας την περασμένη εβδομάδα.
Στην επιστολή – η οποία απευθύνεται και στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης και συνοδεύεται από 184 υπογραφές κατοίκων της Παναγιούδας – με δραματικούς τόνους ο κ. Χωριατέλλης περιγράφει τον κίνδυνο οριστικής απώλειας του φοινικοδάσους, που για πάνω από έναν αιώνα αναπτύσσεται στην περιοχή
Ο ίδιος επισημαίνει πως με αλλεπάλληλες κατεπείγουσες αναφορές, έγγραφα, και διαβήματά του προς κάθε κατεύθυνση, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι εάν δεν ληφθούν επισταμένα έκτακτα μέτρα απειλείται με εξαφάνιση το Φοινικόδασος της Παναγιούδας.
«Διατηρώντας την άποψη ότι εξήντλησα προηγουμένως κάθε μέσο παραίνεσης και ευαισθητοποίησης, επαναφέρω το εν θέματι ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, υποβάλλοντας ενώπιόν σας και ενώπιον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου κείμενο διαμαρτυρίας πολιτών, που έχει προσυπογραφεί από 184 δημότες, κατά κύριο λόγο της Παναγιούδας», αναφέρει ο κ. Χωριατέλλης. Και συνεχίζει: «Με την από 27 Οκτωβρίου 2021 έγγραφη αναφορά μου ζήτησα μάλιστα την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ως εκτός ημερησίας διατάξεως, αλλά μάταια. Το θέμα τέθηκε ακροθιγώς στο πλαίσιο ερώτησης και απαντήθηκε εντός λεπτών, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.
Αυτό που με σοκάρει, είναι ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και παρότι προώθησα μέσω mail την αναφορά μου σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ουδείς ένιωσε την ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μου, ουδείς εξέφρασε απορίες, ουδείς το ερεύνησε περαιτέρω και πιθανότερα ουδείς επισκέφθηκε το Φοινικοδάσος, για να διαπιστώσει τι λέμε με ίδιες αισθήσεις.
Έκτοτε η Παναγιούδα μαστίζεται ανεξέλεγκτα από το σκαθάρι που κατέστρεψε αναρίθμητους φοίνικες και σήμερα έχουν πρόδηλα προσβληθεί πολυάριθμα δένδρα του καθεαυτού φοινικοδάσους».
Προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπώνονται οι προσβολές στο Φοινικόδασος ο κ. Χωριατέλλης υπογραμμίζει: «Εξ’ όσων γνωρίζω (και κατοικώ εκεί), ο τελευταίος ψεκασμός ήταν πριν από μήνες, ενώ χρειάστηκε να μεσολαβήσει το από 22 Δεκεμβρίου 2022 δημοσίευμα στα Νέα της Λέσβου με τίτλο «Αποχαιρέτα Μυτιλήνη το Φοινικόδασος που χάνεις» και αντίστοιχο ρεπορτάζ του Aeolos TV, ώστε να έρθουν εργάτες για να καθαρίσουν τα κλαδιά και φύλλα του φοινικοδάσους, τα οποία ήταν διάτρητα από το σκαθάρι (ήρθαν ακριβώς την επομένη των δημοσιευμάτων!)».
Ο δικηγόρος και κάτοικος της Παναγιούδας επισημαίνει τα προβλεπόμενα για την αντιμετώπιση των εστιών του κόκκινου σκαθαριού σε φοινικόδεντρα, όπου καθορίζεται προσβεβλημένη ζώνη και ζώνη προστασίας (Ν. 6196/16-7-1934) εντός της οποίας υποχρεωτικά επιβάλλεται η λήψη μέτρων (κοπή-καταστροφή, περιτύλιξη, ταφή κλπ.) με δαπάνες ή χρέωση των ιδιοκτητών σε συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία.
Η καταστροφή των προσβεβλημένων φοινίκων (κοπή και απομάκρυνση) είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2007/365/ΕΚ και πρέπει να εκτελείται, όπως ορίζεται στην 128434/2009 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την παρουσία φυτοϋγειονομικού ελεγκτή.
Όλα τα προσβεβλημένα φυτά κόβονται από τη βάση τους με ευθύνη των κατόχων τους, τεμαχίζονται και στη συνέχεια απομακρύνονται σε εγκεκριμένο χώρο για ταφή ή κάψιμο. Η μεταφορά διενεργείται υποχρεωτικά μέσα σε δίχτυ διαμέτρου οπής ≤ 1mm και σε κλειστούς περιέκτες.
Παράλληλα γίνεται χρήση εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια και στη θέση κοπής του φυτού και γύρω από τη θέση κοπής, με σκοπό τη θανάτωση όλων των ατόμων Rhynchophorus ferrugineus.
Όλες οι προβλεπόμενες εργασίες γίνονται από συνεργεία που έχουν εκπαιδευτεί και εγκριθεί από Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για την Ανάληψη Εργασιών που αναφέρονται στην πρόληψη της εισαγωγής και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Rhynchophorus ferrugineus.
Η προστασία των προσβεβλημένων φοινίκων είναι υποχρεωτική για τον κάτοχο κάθε φοίνικα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του, το δημόσιο ή ιδιωτικό καθεστώς του ή το άτομο ή την οντότητα που έχει ευθύνη γι’ αυτό, και επιβάλλεται από την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2007/365/ΕΚ, όπως ισχύει σήμερα και από τις Ελληνικές Οδηγίες εναρμόνισής της.
Οι κάτοχοι προσβεβλημένων φοινίκων οφείλουν με ευθύνη τους να ακολουθήσουν μέτρα προστασίας ή να τα απομακρύνουν με ασφαλή τρόπο και ακολουθώντας τα μέτρα προστασίας που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.
Η μη λήψη των μέτρων ή των όσων ορίζουν οι Φυτοϋγειονομικές Διατάξεις επισείει επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων από τον Φυτοϋγειονομικό Ελεγκτή σύμφωνα με το Ν.2538/97 άρθρο 34 («Διοικητικές κυρώσεις») και άρθρο 35 («Ποινικές κυρώσεις»), όπως ισχύουν σήμερα.
Αναλύοντας ο κ. Χωριατέλλης και το πλαίσιο που ισχύει για τη λήψη των μέτρων στα προσβεβλημένα δέντρα, αλλά και τις προβλέψεις του νόμου για την άμεση ανάθεση της καταπολέμησης με κατεπείγουσες διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται, όπως και ο ίδιος εξηγεί, η ραγδαία διασπορά του κόκκινου σκαθαριού στο Φοινικόδασος της Παναγιώτας είναι ανυπολόγιστη.
Όπως αναφέρει «όλοι οι φοίνικες και άλλοι πολλοί στην ευρύτερη περιοχή του ίδιου του φοινικοδάσους, που έχουν προσβληθεί και καταστραφεί πλήρως από το σκαθάρι, ματαίως αναμένουν επί μήνες να επιληφθεί ο Δήμος ή άλλη αρμόδια αρχή, αποτελώντας εστίες ανυπολόγιστης διασποράς της μάστιγας και έχουν ως αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Κατ’ επανάληψη, παρέθεσα με κάθε τρόπο τους κινδύνους και την ανάγκη ανάληψης συντονισμένων δράσεων, ιδίως στο Φοινικοδάσος του Καλαμιάρη.
- Πλήρης ανεπάρκεια των ως τώρα δημοτικών & Κοινοτικών δράσεων και παντελής έλλειψη ευαισθητοποίησης:
Ιδίως κατά τις τελευταίες εβδομάδες, που η διασπορά στην Παναγιούδα βαίνει ανεξέλεγκτη, η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, αλλά και η Τοπική Κοινότητα, είναι λίαν επιεικώς ΑΠΟΝΤΕΣ και ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ό,τι απαιτείται, καθόσον κατά την προσωπική μου εκτίμηση των δεδομένων:
α) το διατιθέμενο προσωπικό είναι διαχρονικά ανεπαρκές,
β) τα διατιθέμενα τεχνικά μέσα είναι ανεπαρκή,
γ) η διατιθέμενη τεχνογνωσία είναι ανεπαρκής,
δ) οι εφαρμοζόμενες διαβροχές των φοινίκων είναι ανεπαρκείς,
ε) η ανταπόκριση του Δήμου στην αποκομιδή των ήδη κατεστραμμένων φοινίκων είναι διαχρονικά εξαιρετικά καθυστερημένη,
στ) η απροθυμία των αρμοδίων για την ανάληψη δράσεων συντονισμού και συνεργασίας με τυχόν συναρμόδιες αρχές και ιδιώτες, κατώτερη των περιστάσεων.
Ταυτόχρονα, από ετών οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, αναλαμβάνουν ποικίλες συντονισμένες δράσεις, παραγγέλλουν και εφαρμόζουν ΜΕΛΕΤΕΣ, αναθέτουν και εκτελούν εξειδικευμένα έργα, για τη διάσωση των φοινίκων, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης όχι».
Ο κ. Χωριατέλλης με απεγνωσμένη έκκλησή του καλεί την Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όπως τονίζει: «Καθιστώ δε τη Δημοτική Αρχή, το Δήμαρχο Μυτιλήνης & υμάς προσωπικά και επιτελικά υπευθύνους για την επαπειλούμενη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και υποβάθμιση περιβάλλοντος.
Μην αναζητήσετε την παραμικρή πολιτική σκοπιμότητα στην πρωτοβουλία αυτή, δεχθείτε ότι ως δημότης του τόπου τούτου, αισθάνομαι βαθιά πικρία για τα ανωτέρω, καθώς για την εκκωφαντική αδιαφορία και ευθαρσώς επιφυλάσσομαι να επιδιώξω τον έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων κάθε αρμοδίου, ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου & πάσης αρχής.
Εκτός των άλλων, επιφυλάσσομαι να ζητήσω την νόμιμη διερεύνηση του τρόπου και τόπου ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ των ήδη κατεστραμμένων φοινικοδένδρων που κόβονται και των λοιπών φυτικών παραπροϊόντων και απορριμμάτων».
Ο κ. Χωριατέλλης ζητά να τεθεί άμεσα το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου και μάλιστα σε περίπτωση που δεν το θέσει η Δημοτική Αρχή, καλεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να το θέσουν με πρωτοβουλία τους και να προχωρήσουν οι κατεπείγουσες ενέργειες ώστε να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις στην περιοχή.