Από τη Φθιώτιδα στη Μυτιλήνη, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Κάτω Χάλικα, βρίσκεται από χθες το απόγευμα τεμάχιο από το θαυματουργό λείψανο του Οσίου Αγάθωνα, το οποίο μετέφερε στη Μυτιλήνη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών, ώστε να αποκτήσει ο τόπος μας και αυτή την ευλογία κάνοντας αυτό το ανεκτίμητο πνευματικό δώρο στον αδελφό Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο. Η μεταφορά του τεμαχίου του λειψάνου συνδυάστηκε με την έλευση του Μητροπολίτη Φθιώτιδας στη Μυτιλήνη, προκειμένου να χοροστατήσει στον εορτασμό της επετείου Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού αύριο Πέμπτη, στην Αγιάσο και να προσκυνήσει την Ιερή Εικόνα της Μεγαλόχαρης που αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Το λείψανο του Οσίου Αγάθωνα βρίσκεται στο μόνιμο μοναστήρι στην περιοχή της Φθιώτιδας και από χθες το απόγευμα η εκκλησία του Χάλικα έχει το προνόμιο να εκθέτει σε προσκύνηση στους πιστούς ένα τεμάχιο.
Η υποδοχή
Η υποδοχή του Σεβασμιώτατου από την Μητρόπολη Μυτιλήνης χθες, στις 7 το απόγευμα, έγινε με θρησκευτικές τιμές και κάθε μεγαλοπρέπεια, παρουσία πολλών πιστών που είχαν σπεύσει από νωρίς στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αναμένοντας τη μεταφορά του λειψάνου, ενώ στη συνέχεια όταν εκτέθηκε στο Ναό προσκύνησαν με συγκίνηση παρακολουθώντας τον Εσπερινό. Να σημειώσουμε ότι στην εκκλησία του Χάλικα έχουν εκτεθεί λείψανα Αγίων, με το πιο σημαντικό την γνάθο του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στο μακρινό παρελθόν.
Η διαφορά τώρα με τον Όσιο Αγάθωνα είναι ότι το τεμάχιο του λειψάνου θα συνεχίσει να παραμένει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, καθώς με αυτό τον τρόπο ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδας, Συμεών, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους πιστούς της Λέσβου και τις ευχαριστίες του στον Μητροπολίτη Ιάκωβο για την πρόσκληση που του έκανε, συμβάλλοντας ταυτόχρονα με τη δική του προσφορά ώστε να προστεθεί ακόμα ένα λείψανο στα δεκάδες των εν Λέσβου Αγίων, αλλά και Αγίων που είναι πασίγνωστοι εκτός Λέσβου και βρίσκονται εδώ λείψανά τους, όπως του Επισκόπου Κύπρου Αγίου Θεράποντα, αλλά και ο μεγάλος θησαυρός, ένα τμήμα του λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου.
Ο Όσιος Αγάθων
Ο Όσιος Αγάθων αποτελεί κεντρική μορφή του φθιωτικού μοναχισμού και η φημισμένη μονή του προσέφερε πολλά στους αγώνες του Έθνους και σήμερα αποτελεί πανρουμελιωτικό θεομητορικό προσκύνημα. Για τον κτήτορα της Ιεράς μονής Αγάθωνος, που τιμάται στην Παναγία, λόγω της εκεί θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου, και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, λείπουν πολλά βιογραφικά στοιχεία. Μετά την καθίζηση πλησιόχωρης μονής και την ανεύρεση της εικόνας της Θεοτόκου υπό του οσίου, κτίσθηκε από τον ίδιο η νέα σημερινή μονή, η οποία έλαβε από τους μαθητές του οσίου το όνομα του κτήτορος και πρώτου ηγουμένου της.
Κατά νεότερες έρευνες ο βίος του οσίου Αγάθωνος σχετίζεται με τον βίο του εξ Υπάτης οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη, τον οποίο ο Αγάθων ακολούθησε στο Άγιο Όρος. Έτσι ο όσιος Αγάθων συναριθμείται και συντιμάται μετά των Αγιορειτών οσίων και ο χρόνος της ακμής του ορίζεται ο 14ος αιώνας μ.Χ. Αξίζει να σημειωθεί πως και στο Άγιο Όρος και στην πρώτη μεγάλη μονή των Μετεώρων, που ίδρυσε ο όσιος Αθανάσιος, τιμάται η Θεοτόκος και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το 1959 μ.Χ. στη νότια πλευρά του ωραίου Καθολικού της ιεράς μονής, κατόπιν ανασκαφών, βρέθηκε ο τάφος του Οσίου και τα χαριτόβρυτα τίμια λείψανά του. Η αρχαιότερη εικόνα του Αγίου είναι σε τοιχογραφία του 16ου αιώνος μ.Χ. στο παρεκκλήσι της μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η μνήμη του τιμάται στις 7 Αυγούστου.