- Συγκρατημένοι οι επιστήμονες, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, να κάνει λόγο για ίδιο σεισμό με τον Ιανουάριο του 2023
- Οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν από το σεισμό φέρνουν μνήμες από το παλιό χωριό Χάλικας που εγκαταλείφθηκε λόγω αυτού του φαινομένου
Αλώβητη βγήκε η Λέσβος από τον ισχυρό σεισμό έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Σκαμιάς το βράδυ της Τρίτης και, όπως υπενθύμισε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, καταγράφεται στην ίδια περιοχή με τους δίδυμους σεισμούς που είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2023 και προέρχονται από ρήγμα το οποίο βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Λέσβου.

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει κατά πόσο είναι οχυρωμένη η περιοχή μας ώστε να αποφύγει στο μέλλον ένα φαινόμενο τύπου Βρίσας και αυτό έχει να κάνει και με τη στατική επάρκεια όχι μόνο των δημόσιων, αλλά και των ιδιόκτητων ακινήτων καθώς και με τις μελέτες εκεί που πρέπει να γίνουν για τη μείωση των κινδύνων σε περίπτωση καταπτώσεων βράχων και κατολισθήσεων. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η πολιτεία σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ξεκινήσει ελέγχους στα κτίρια των σχολείων και στο νοσοκομείο και σε όσα στεγάζονται αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μακροσκοπικούς ελέγχους που κάνουν πολιτικοί μηχανικοί, δηλαδή έλεγχοι με το μάτι, αλλά μπορούν και με αυτό τον τρόπο να επισημανθούν τρωτά σημεία σε τέτοια κτίρια ώστε να δρομολογηθούν παρεμβάσεις.
Με αυτό το δεδομένο υπάρχει ένα θετικό στοιχείο ότι δεν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, αλλά γίνεται ένα βήμα. Σημαντική επίσης είναι στον τόπο μας η προσφορά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με την σεισμική τράπεζα που έχει δημιουργήσει ο διευθυντής, Νίκος Ζούρος, για την εκπαίδευση μαθητών σχολείων, ιδιαίτερα των παιδιών του δημοτικού, στο πώς πρέπει να αντιδρούν σε περιπτώσεις σεισμών για να προστατεύονται.

Οι επιστήμονες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός μπορεί να χαρακτηριστεί «επανάληψη» του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ της 7ης Ιανουαρίου του 2023, κάνοντας λόγο για «ίδιο φαινόμενο» και μάλιστα να θυμίσουμε ότι τότε ο ίδιος είχε επισκεφθεί με συνεργάτες του την περιοχή. Όπως είπε: «Φαίνεται να έχουμε σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου. Δεν πρέπει να ανησυχούμε, οι κατασκευές στο νησί αντέχουν μεγαλύτερους σεισμούς», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι «θέλει παρακολούθηση, η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα ειδικά στις παρακείμενες περιοχές της Τουρκίας και κυρίως, όχι τόσο η Λέσβος, όσο οι παρακείμενες περιοχές της Τουρκίας».
Η μετασεισμική ακολουθία κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εξελίχθηκε ομαλά με μικρότερης έντασης σεισμούς, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λέκκα μέχρι να περάσει το πρώτο 48ωρο δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.
Το θέμα του σεισμού στη Λέσβο αναδείχθηκε χθες και από τα πανελλαδικής εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από την Τουρκία μέχρι τη Χίο, τη Λήμνο και την Κομοτηνή. Το ευτύχημα είναι ότι την ώρα του σεισμού στις 22:38 το βράδυ της Τρίτης, ο συγκεκριμένος δρόμος δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο τη θερινή περίοδο. Αν από το σημείο που έπεσαν βράχοι περνούσε κάποιο αυτοκίνητο την κρίσιμη ώρα θα είχαμε θρηνήσει θύματα, καθώς ειδικά ο ένας βράχος που έπεσε ήταν μεγάλων διαστάσεων και γι’ αυτό δεν μεταφέρθηκε χθες το απόγευμα όταν η Περιφέρεια ολοκλήρωσε με τα μηχανήματά της απελευθερώνοντας πλήρως το δρόμο. Η μεταφορά του βράχου θα γίνει σήμερα, αφού προηγουμένως σπάσει σε κομμάτια από χωματουργικό μηχάνημα-σφυρί για να μπορέσουν να τον φορτώσουν σε αυτοκίνητο.
Κατά μήκος του συγκεκριμένου δρόμου καταγράφηκαν μικροκαταπτώσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βέρρο τα δημοτικά της Στύψης και της Κάπης υπέστησαν μικροζημιές, η επισκευή των οποίων θα δρομολογηθεί άμεσα. Εξάλλου χθες τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Μανταμάδου, Μήθυμνας και Πέτρας παρέμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους και για να ελεγχθούν από μηχανικούς. Επίσης έπεσε ένα τμήμα του τοιχίου της εκκλησίας της Αργένου από την πίσω πλευρά.
Οι τοπικοί εκπρόσωποι

Στο σημείο των καταπτώσεων των βράχων μεταξύ της Αργένου και του Βαφειού, στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, βρέθηκαν χθες ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αρώνης, με τον Σύμβουλο Ηλία Κουνιαρέλλη και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος με τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Αξή, καθώς και οι Κοινοτάρχες της Αργένου, της Σκαμιάς και του Βαφειού και υπηρεσιακά στελέχη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο σημείο μετέβη και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο οποίος είναι πάντα ακριβής στις τοποθετήσεις που κάνει για τέτοιους σεισμούς και αυτή τη φορά απέφυγε να τοποθετηθεί με εκτιμήσεις, παρακολουθώντας και ο ίδιος την εξέλιξη του φαινομένου.
Το ζήτημα των κατολισθήσεων ήταν αυτό το οποίο εξέτασε επίμονα ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης κατά την παραμονή του στο σημείο με τους συνεργάτες του, δίνοντας την κατεύθυνση να ελεγχθούν τα πρανή ώστε όπου υπάρχουν σημεία με βράχια, που είναι επίφοβο να κατρακυλήσουν σε επόμενη σεισμική δόνηση, να αφαιρεθούν, πράγμα που έκαναν τα μηχανήματα μέχρι χθες το απόγευμα. Ωστόσο στην περιοχή θα πρέπει να γίνει μία γενικότερη έρευνα από ειδικούς και να συνταχθεί μελέτη, καθώς υπάρχουν σημεία όπου ο κίνδυνος δυστυχήματος είναι σοβαρός, όπως το συγκεκριμένο που αποκολλήθηκαν τα βράχια κατά το σεισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει σημαδευτεί βαθιά στο μακρινό παρελθόν όταν εγκαταλείφθηκε ένα ολόκληρο χωριό λόγω αυτών των κατολισθήσεων και του κινδύνου τραυματισμών, κάτι το οποίο αναδεικνύει με ιστορικά στοιχεία και πλούσια έρευνα ο γιατρός, συγγραφέας και ερευνητής Μάκης Αξιώτης για να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές για την ιστορία του τόπου τους.