ΤΟ ΤΕΞΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ: Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις μιας έντονης διαμάχης

Spread the love

του Παράσχου (Πάρη) Μανιάτη*

Εισαγωγή

Το Τέξας είναι μια πολιτεία με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία έχει βιώσει μια σειρά από κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις που έχουν αυξήσει την ένταση και τον κίνδυνο εμφύλιου πολέμου. Από το 2021 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Τζο Μπάιντεν, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει παρανόμως περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

Πολιτικοί παράγοντες

Ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς παράγοντες που έχουν συμβάλει στην άνοδο των τάσεων εμφύλιου πολέμου στο Τέξας είναι το κίνημα της αυτονομίας της πολιτείας. Το κίνημα αυτό υποστηρίζει ότι το Τέξας έχει το δικαίωμα να αποσχιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Το κίνημα της αυτονομίας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ουάσιγκτον δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Τέξας.

Άλλοι σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες είναι η διαφωνία μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν και η διαφορά απόψεων σχετικά με την δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία εγγυάται το δικαίωμα στην κατοχή όπλων.

 

Ιστορικοί παράγοντες

Οι ρίζες των τάσεων εμφύλιου πολέμου στο Τέξας μπορούν να εντοπιστούν στην ιστορία της πολιτείας. Το Τέξας ήταν μια ξεχωριστή χώρα από το 1836 έως το 1845, όταν προσαρτήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτεία έχει πάντα διατηρήσει μια ισχυρή τοπική ταυτότητα και οι πολιτισμικές και πολιτικές διαφορές της με τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμβάλει στην αύξηση των τάσεων αυτονομίας.

Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του ’60 και του ’70, το Τέξας βίωσε μια σειρά μετασχηματιστικών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Οι διαφορές στην προσέγγιση προς τα ζητήματα, όπως η ρατσιστική διάκριση, οι οικονομικές ανισότητες και οι πολιτικές ελευθερίες έθεσαν τις βάσεις για το μελλοντικό επικείμενο εμφύλιο.

Το κίνημα της αυτονομίας του Τέξας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Ακτιβιστές από το Τέξας ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία για την πολιτεία τους, καθώς πιστεύουν ότι η κεντρική κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αντιπροσωπεύει επίκριση και παραμέληση των τοπικών αξιών και αναγκών του Τέξας.

Επίσης, το ζήτημα των όπλων και της δεύτερης τροποποίησης του Συντάγματος έχει προκαλέσει βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των πολιτών του Τέξας. Οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην κατοχή όπλων υποστηρίζουν ότι αυτό είναι θεμελιώδες για την προστασία της ελευθερίας και της ασφάλειας των πολιτών, ενώ οι κριτικοί θεωρούν ότι αυτή η πολιτική αντιμετωπίζει την επίλυση της βίας και των μαζικών πυροβολισμών με ανεπαρκή σοβαρότητα.

 

Κοινωνικοί παράγοντες

Οι κοινωνικοί παράγοντες έχουν επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τάσεων εμφύλιου πολέμου στο Τέξας. Η πολιτεία έχει γίνει όλο και πιο ποικιλόμορφη τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πληθυσμός των Μεξικανών, Αμερικανών και άλλων εθνοτικών ομάδων έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η ποικιλομορφία έχει δημιουργήσει νέες κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις στην πολιτεία.

 

Οικονομικοί παράγοντες

Οι οικονομικοί παράγοντες έχουν επίσης συμβάλει στην άνοδο των τάσεων εμφύλιου πολέμου στο Τέξας. Η πολιτεία έχει γίνει μια από τις πιο εύπορες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτή η οικονομική ανάπτυξη έχει συνοδευτεί από αυξημένες ανισότητες. Αυτές οι ανισότητες έχουν δημιουργήσει νέες κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις στην πολιτεία.

 

Συνέπειες

Ο επικείμενος εμφύλιος πόλεμος στο Τέξας έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτεία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη προκαλέσει αυξημένη ένταση και αστάθεια στην πολιτεία και μπορεί να οδηγήσει σε βία και συγκρούσεις. Επιπλέον, ο πόλεμος αυτός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει την ενότητα της χώρας.

 

Τωρινές εξελίξεις της κατάστασης

Τις τελευταίες ημέρες, έχει αυξηθεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της πολιτείας του Τέξας και της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Η κύρια αιτία της διαμάχης είναι η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Τεξανός γενικός εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για πλήρη πρόσβαση στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους μετανάστευσης σε ένα πάρκο κατά μήκος των νότιων συνόρων, το οποίο έχει αποκλειστεί από την Εθνοφρουρά του Τέξας με συρματόπλεγμα, φράχτες και στρατιώτες. Ο Τεξανός γενικός εισαγγελέας δήλωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες του Τέξας για την προστασία των νότιων συνόρων του απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπονομεύσει το συνταγματικό δικαίωμα αυτοάμυνας της Πολιτείας.

Επιπλέον, έχει αναφερθεί η κινητοποίηση μιας ομάδας που αυτοαποκαλείται “Στρατός του Θεού”, η οποία κατευθύνεται προς τα νότια σύνορα για να διαμαρτυρηθεί για τον αριθμό ρεκόρ των μεταναστών που περνούν παράνομα από το Μεξικό. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας “Take Our Border Back” δηλώνουν ότι θέλουν να αντισταθούν στους “παγκοσμιοποιητές” που πιστεύουν ότι συνωμοτούν για να αφήσουν τους μετανάστες να πλημμυρίσουν παράνομα τη χώρα.

Στο μεταξύ, 25 άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δηλώσει τη στήριξή τους προς το Τέξας στη διαμάχη με την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη φύλαξη των συνόρων. Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, έχει δηλώσει ότι η Εθνική Φρουρά του Τέξας, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας και άλλο προσωπικό του Τέξας ενεργούν βάσει συνταγματικής εξουσίας για την ασφάλεια των συνόρων του Τέξας.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία και είναι πρωτόγνωρη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Τέξας έχει πάρει στα χέρια του τη φύλαξη των νότιων συνόρων του, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει πιέσεις σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.  

 

Οικονομικές συνέπειες

Ένας εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για το Τέξας. Η πολιτεία θα μπορούσε να χάσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις θα φοβηθούν για την αστάθεια. Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πτώση της αξίας του δολαρίου του Τέξας, η οποία θα έκανε πιο ακριβό το κόστος ζωής για τους κατοίκους της πολιτείας.

 

Κοινωνικές συνέπειες

Ένας εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κοινωνική αναταραχή στο Τέξας. Η πολιτεία θα μπορούσε να βυθιστεί σε βία και χάος, καθώς οι δύο πλευρές του πολέμου θα συγκρούονταν. Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του μίσους και της προκατάληψης μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμικών και πολιτικών ομάδων στην πολιτεία.

 

Διεθνείς συνέπειες

Ένας εμφύλιος πόλεμος στο Τέξας θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Η σύγκρουση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές του πολέμου.

 

Πιθανές λύσεις

Υπάρχουν διάφορες πιθανές λύσεις για την αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στο Τέξας. Μια πιθανή λύση είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της πολιτείας. Εάν το δημοψήφισμα καταλήξει υπέρ της ανεξαρτησίας, το Τέξας θα μπορούσε να αποσχιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ειρηνικά. Μια άλλη πιθανή λύση είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της αυτονομίας. Μέσω των διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο.

 

Τελευταία νέα

Ο Λευκός Οίκος μετακίνησε άγνωστο αριθμό βομβαρδιστικών B-1 Lancer και τεθωρακισμένα στο Τέξας. Δεν πρόκειται για συμπτώσεις αλλά για πολεμικές προετοιμασίες. H 28η πτέρυγα μάχης στην αεροπορική βάση Ellsworth μετέφερε έναν άγνωστο αριθμό βομβαρδιστικών της B-1 σε μια αεροπορική βάση του Τέξας, ώστε η μονάδα να μπορεί να συνεχίσει να εκπαιδεύεται, ενώ ο στρατός ερευνά γιατί συνετρίβη ένα από τα βομβαρδιστικά του τις τελευταίες ημέρες.

Η αντιπαράθεση του Τέξας με την κυβέρνηση Μπάιντεν δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα που επέτρεψε σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να αφαιρέσουν το συρματόπλεγμα που είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση της πολιτείας κατά μήκος του Ρίο Γκράντε. Πράγματι, τη Δευτέρα, ο υποπλοίαρχος του Τέξας Νταν Πάτρικ ορκίστηκε να ενισχύσει τις οχυρώσεις. «Βάζουμε σύρμα… όπου μπορούμε. Θα συνεχίσουμε. Δεν θα σταματήσουμε», είπε στο Fox News. «Αν το κόψουν, θα το αντικαταστήσουμε». Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν πάρει την κατάσταση στα χέρια του και χρησιμοποιήσει τα στρατεύματα της πολιτείας, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δεν θα το αφήσει χωρίς απάντηση. «Είμαι έτοιμος – σε περίπτωση που κάνουν μια τέτοια γκάφα – σας βεβαιώνω ότι το Τέξας θα μπορέσει να συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά μας», είπε τη Δευτέρα στον παρουσιαστή του Fox News, Σον Χάνιτι. Την 1η Φεβρουαρίου  η εκστρατεία οπαδών προς το Τέξας με την ονομασία Take Our Border Back αναμενόταν να έχει 700.000 άτομα για να διαμαρτυρηθούν για την κρίση στα σύνορα.

 

* Ο Παράσχος Μανιάτης είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτοχος 5 διδακτορικών διπλωμάτων από Σουηδικά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια στους κλάδους: Logistics για Μηχανικούς, Μάνατζμεντ για Μηχανικούς, Οικονομικά & Χρηματοοικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες & Δημόσιες Σχέσεις και Μαέστρος Μουσικής.  Δίδαξε  επί 41 χρόνια σε 9 δημόσια Πανεπιστήμια και 3 ιδιωτικά Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση