Το μήνυμα για την στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου έστειλαν οι ομιλητές της εκδήλωσης της Διαχειριστικής Αρχής με θέμα «Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027, Παρόν και Μέλλον», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, είχε στόχο να αναλύσει τους στόχους του νέου επιχειρησιακού προγράμματος για τα νησιά του Β. Αιγαίου, σε μια συζήτηση η οποία περιλάμβανε 7 θεματικές με πλήθος ομιλητών.
Έτσι τέθηκαν ζητήματα γύρω από την ανάγκη σχεδιασμού νέων δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτών, ενώ δόθηκε έμφαση στην δραστηριότητα των φορέων και δικαιούχων των προγραμμάτων σε όλο αυτό το εγχείρημα.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολίτες του νησιού μας. Αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές: «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 21-27 και νέες αναπτυξιακές προοπτικές τα επόμενα χρόνια βάσει Εθνικών Στρατηγικών (ΕΤΠΑ)», «Μια πιο κοινωνική Ευρώπη (ΕΚΤ+)», «Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τα Μικρά Νησιά», «Περιβάλλον και Φυσικοί Πόροι», «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», «Κοινωνικές Παρεμβάσεις και Υποδομές» και «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη σε Μυτιλήνη και Χίο».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Στην συνέχεια παρουσιάστηκε ένα ολιγόλεπτο σποτάκι με θέμα «Νησιώτες» και στην συνέχεια ακολούθησαν οι συζητήσεις των θεματικών. Παράλληλα έξω από την αίθουσα του Επιμελητηρίου είχαν στηθεί περίπτερα της ομάδας του Europe Direct με υλικό σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία με VR μάσκες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στο πρώτο θεματικό πάνελ συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιών του Βορείου Αιγαίου για τα οποία, όπως σημείωσε, θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή αντιμετώπιση σε σχέση με τα μεγαλύτερα νησιά. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε κατά την τοποθέτησή του: «Το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε σίγουρα είχε σημαντικά έργα τα οποία έγιναν, αλλά υπήρξαν και κάποια που για διαφόρους λόγους δεν υλοποιήθηκαν από τους δικαιούχους. Θα ήθελα, αν είχαμε την δυνατότητα, στο πρόγραμμα αυτό να είχαμε δώσει περισσότερα χρήματα από τα 41 εκατομμύρια που είχαμε δώσει στις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην εποχή της πανδημίας. Στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να δούμε το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και να στηρίξουμε την κοινωνία μέσω των δομών. Οι υποδομές σε λιμάνια, δρόμους κτλ. είναι καλές και χρειάζονται, αλλά η κοινωνία έχει ανάγκη από στήριξη. Και εκεί θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα. Όπως επίσης να διαχωρίσουμε τα μικρά από τα μεγάλα νησιά. Άλλες ανάγκες έχει η Λέσβος και η Χίος, η Σάμος και άλλες τα Ψαρά, η Θύμαινα, ο Άη Στράτης».
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας ως ομιλητής στο πάνελ συζήτησης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην Μυτιλήνη και τη Χίο, μαζί με τον Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη, όπου αναφέρθηκε συνοπτικά στο σύστημα διακυβέρνησης του ΣΒΑΑ της πόλης της Μυτιλήνης και τον ρόλο της Αστικής Αρχής, που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων φορέων σε αυτή, όπως επίσης στα έργα των οποίων η υλοποίηση έχει ξεκινήσει ήδη και αυτά που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.