Το ξεχωριστό Πάσχα της Μυτιλήνης

Την Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά των Επιταφίων χιλιάδες φαναράκια απελευθερώνονται στην προκυμαία
Spread the love

Ξεχωριστός θα είναι και φέτος ο εορτασμός του Πάσχα στο Δήμο Μυτιλήνης, αν και οι δραστηριότητες που προγραμματίζονται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού χρόνια τώρα έχουν κάνει “σταθμό” το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οπότε κατά την συνάντηση των επιταφίων στην προκυμαία απελευθερώνονται δεκάδες φαναράκια που πετούν στον ουρανό, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Άλλωστε, από αυτό το έθιμο τα τελευταία χρόνια η Λέσβος έχει καταφέρει να «παίζει» στα κανάλια των Αθηνών, παρότι η περιοχή μας για τα έθιμα του Πάσχα δεκαετίες τώρα δεν είχε τέτοια παράδοση. 

Ουσιαστικά ο Δήμος Μυτιλήνης άρχισε να προγραμματίζει εκδηλώσεις για το Πάσχα επί Άρη Χατζηκομνηνού και το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων είχε δοθεί επί δικής του δημοτικής αρχής (προβλέποντας και την διανομή μαγειρίτσας μετά την Ανάσταση στην πλατεία Σαπφούς!), πίσω από το οποίο βρισκόταν ο Πάνος Πίτσιος. Τα φαναράκια «εισήχθησαν» για την Μεγάλη Παρασκευή επί δημαρχίας Σπύρου Γαληνού, όπου ο κ. Πίτσιος ήταν πρόεδρος της κοινότητας Μυτιλήνης και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ο Κώστας Αστυρακάκης. Ήταν η ίδια περίοδος που για πρώτη φορά ως ενιαίος Δήμος Λέσβου τότε, δόθηκε βάρος και στην Ακολουθία των Παθών που τελείται στις 11 το βράδυ, στην κορυφή της Αμαλής. 

Πρόκειται για μια από τις πιο ξεχωριστές Ακολουθίες των Παθών που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς ξεκινά όταν όλες οι άλλες εκκλησίες έχουν ολοκληρώσει την Ακολουθία, και στολίζουν τους Επιτάφιους. Αυτή την ώρα ο εφημέριος του ναού της Αγίας Μαρίνας Μυτιλήνης, στα διοικητικά όρια της οποίας υπάγεται το ξωκλήσι της Αμαλής, π. Σταύρος, ανηφορίζει γύρω στις 11 το βράδυ, όπου περιμένουν πιστοί, και εκεί τελείται συνοπτικά η Ακολουθία, και γίνεται η περιφορά του Εσταυρωμένου, γύρω από το ναό μέσα στο δάσος. Αυτό το έθιμο, που επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια τώρα, έχει τις ρίζες του στους προηγούμενους αιώνες, όταν οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας και των γύρω οικισμών, ανηφόριζαν νύχτα Μ. Πέμπτης στο ξωκλήσι, για να ανάψουν τα καντήλια και να το λειτουργήσουν. Το δάσος της Αμαλής, είναι μια υπέροχη περιοχή, με το εκκλησάκι της Παναγίας να κοσμεί ένα μεγάλο πλάτωμα στο σημείο που ο δρόμος συνεχίζει για την Κουρτερή και την Αγία Μαρίνα. 

Από την κατανυκτική Ακολουθία των Παθών στην Παναγία Αμαλής την Μεγάλη Πέμπτη στις 11 το βράδυ

Υπάρχουν περιπατητικά μονοπάτια που συνδέουν την περιοχή του Αεροδρομίου, την Αγία Μαρίνα και τους Ταξιάρχες με την Αμαλή, και χρησιμοποιούνται κατά κόρον τις Κυριακές από οικογένειες, ποδηλάτες, και μεμονωμένους πεζοπόρους. Ωστόσο, ο βασικός δρόμος πρόσβασης για τους πολίτες που επιθυμούν να ανηφορίσουν με τα αυτοκίνητά τους, είναι από την περιοχή ‘’Παλιόμαντρες’’ μετά το ναυτικό φυλάκιο που συναντά κανείς περνώντας την ‘’Κουτσουμπάρα’’ (Άγιος Γεώργιος- ανεμογεννήτριες), και ακολουθεί συνεχώς τον χωματόδρομο, φτάνοντας στο εκκλησάκι. 

Όσοι σκεφτείτε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, μην ανησυχείτε, δεν θα χαθείτε, καθώς υπάρχει ροή αυτοκινήτων πιστών που ανεβαίνουν, την οποία θα ακολουθήσετε και θα σας βγάλει στον τερματισμό. Αυτός ο δρόμος φτάνει μέχρι το Καγιάνι, συνεχίζοντάς τον μετά το εκκλησάκι της Παναγίας Αμαλής, οπότε μπορεί κάποιος να τον ακολουθήσει και αντίστροφα. Μάλιστα η τελευταία αυτή διαδρομή είναι κοντινότερη, αλλά συνεχώς ανηφορική με στροφές. 

Εναλλακτικά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης, έχει φροντίσει φέτος για την δρομολόγηση πούλμαν, που θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ από το Δημοτικό Θέατρο, από όπου θα παραλάβει τους δημότες που δεν ενδιαφέρονται να ανεβούν με άλλο μέσο, ή δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο. Επιπλέον εκ μέρους της Αντιδημαρχίας θα μοιραστεί κρασοψυχιά στους προσκυνητές, μετά την Ακολουθία. 

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Παναγία Αμαλής με το πούλμαν του Δήμου, μπορούν για το σκοπό αυτό να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και τη Μ. Τετάρτη στο τηλέφωνο 6942520873. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι επειδή πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός στις θέσεις, δεν θα εξυπηρετηθούν προσκυνητές που δεν θα έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Ακολούθως, την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, μετά την περιφορά των Επιταφίων, θα πραγματοποιηθεί το άναμμα των φαναριών στην προκυμαία, που θα διατίθενται στους πολίτες εκείνη τη στιγμή.

Τέλος, το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους του Δήμου η εορτή της Αναστάσεως του Χριστού στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα.

Εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού εκφράζονται ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση προς όλους τους δημότες Μυτιλήνης. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση