Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αυξημένη η κίνηση των πολιτών σε σύγκριση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο αλλά και με το προηγούμενο διάστημα καταγράφεται αυτή την περίοδο στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης, όχι όμως για την έκδοση νέων ταυτοτήτων αλλά για την υποβολή ερωτημάτων για τα δικαιολογητικά, τις διαδικασίες, καθώς και το διάστημα που απαιτείται για την έκδοση παλαιού τύπου ταυτοτήτων….

 

Αυξημένη κίνηση πολιτών σε σύγκριση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο αλλά και με το προηγούμενο διάστημα καταγράφεται αυτή την περίοδο στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης, όχι όμως για την έκδοση νέων ταυτοτήτων αλλά για την υποβολή ερωτημάτων για τα δικαιολογητικά, τις διαδικασίες, καθώς και το διάστημα που απαιτείται για την έκδοση παλαιού τύπου ταυτοτήτων. 

Την ώρα που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καταγράφεται κοσμοσυρροή στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες από πολίτες που επιδιώκουν να εκδώσουν παλαιού τύπου ταυτότητες για να αποφύγουν τις νέου τύπου με το «τσιπάκι», λόγω της παραφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί περί… χαράγματος του αντίχριστου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριος Ντουρουντούς, διαβεβαίωσε χθες μέσω των Νέων της Λέσβου ότι δεν υπάρχει αξιόλογη αύξηση της κίνησης για έκδοση ταυτοτήτων παλαιού τύπου. 

Όπως είπε ο ίδιος: «Έχουμε μια μικρή αύξηση της κίνησης για ταυτότητες η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκτιμηθεί ώστε να την αποδώσουμε σε συγκεκριμένα αίτια και ενδεχομένως να είναι συγκυριακή, λόγω του διαστήματος που διανύουμε καθώς επιστρέφουν όλοι από τις διακοπές και τακτοποιούν εκκρεμότητες για τη χειμερινή περίοδο. Αυτό ισχύει και για τη Λέσβο αλλά και για τους νομούς Χίου και Σάμου». 

Οι νέες ταυτότητες

Για τις νέες ταυτότητες, οι οποίες θα παρουσιαστούν και επίσημα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε θα έχουμε αναλυτικότερα στοιχεία, και θα κυκλοφορήσουν σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Σεπτεμβρίου, έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για το κατά πόσο πρέπει ο κόσμος να τις προμηθευτεί. Θα έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου της. Στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο αριθμός πρόσβασης κάρτας. 

Στο πίσω μέρος της ταυτότητας θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου, όπως το όνομα πατέρα, μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας). Στις νέες ταυτότητες θα υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή για να γίνουν πιο εύκολες οι συναλλαγές με το Δημόσιο, ενώ δεν θα μπορεί εύκολα κάποιος να τις πλαστογραφήσει ή να τις παραχαράξει, όπως γίνεται τώρα με τις σημερινές ή και παλαιότερου τύπου ταυτότητες καθώς οι νέες ταυτότητες θα διαθέτουν πολλά επίπεδα ασφαλείας. 

Αναμένεται να υπάρχουν επίσης αποθηκευμένα φορολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα αλλά όχι τραπεζικά. Θα διαθέτει πιθανότατα και στοιχεία από το δίπλωμα οδήγησης, αλλά μένει να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις όταν θα κυκλοφορήσει για να δούμε αν θα υπάρξουν αλλαγές και προσθαφαιρέσεις στον όγκο και το είδος των δεδομένων. Οι ταυτότητες αυτές θα μπορούν να αναγνωρίζονται από ειδικά μηχανήματα που θα υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια κλπ., ενώ αναμένεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για online τραπεζικές συναλλαγές, σε υγειονομικές υπηρεσίες, πιθανώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Οι νέου τύπου ταυτότητες ακολουθούν τα νέα διεθνή πρότυπα για τις ταυτότητες και η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών διαθέτει τη νέου τύπου ταυτότητα. Στην Ελλάδα η απόφαση για αυτές τις νέες ταυτότητες είχε ληφθεί από το 2018, αλλά υπήρξαν διαφόρων ειδών προβλήματα με τον διαγωνισμό που θα γινόταν για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και γενικότερα την υλοποίηση του έργου, καθυστερώντας για πέντε χρόνια την έκδοσή τους. Μάλιστα συλλαλητήρια ετοιμάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αρνητές των νέων ταυτοτήτων, οι οποίοι μετά τα ραντεβού έξω από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας προκειμένου να βγάλουν ταυτότητα παλαιού τύπου, δίνουν ραντεβού στους δρόμους. Ειδικότερα, με σύνθημα «Όχι στην ψηφιακή ηλεκτρονική σκλαβιά, όχι στην ταυτοποίηση του προσώπου», καλούν σε συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.


ΑΠΟΨΗ

Του Γιάννη Βασιλούδη

Η επιτομή του φαρισαϊσμού

Οι νέες ταυτότητες είχαν απασχολήσει την χώρα μας είκοσι χρόνια πριν επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου όταν η Εκκλησία είχε ξεσηκωθεί απέναντι στην τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και στην αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ήδη υπάρχουσες ταυτότητες και μόνο στην προοπτική έκδοσης νέων ταυτοτήτων που είχε ψελλίσει το κράτος αυτή την περίοδο και με διαφορετικά τεχνολογικά μέσα από τα σημερινά. Η αίσθησή μας είναι πως όσοι φοβούνται πως πιάνοντας στα χέρια τους τις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα πάρουν και το χάραγμα του αντίχριστου έχουν αργήσει να αντιδράσουν, γιατί αν ισχύει αυτό τότε το χάραγμα… το έχουν λάβει μέσα από τα νέα ψηφιακά διπλώματα, τις κάρτες των τραπεζών και τις κάρτες bonus των σούπερ-μάρκετ. Και αυτές οι κάρτες έχουν «τσιπάκια», έχουν τα στοιχεία τους και μάλιστα των σούπερ-μάρκετ για παράδειγμα καταγράφουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, όπως και των τραπεζών. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα της σημερινής τεχνολογίας μέσα στα οποία βρίσκονται οι περισσότεροι απορροφημένοι, ίσως είναι αυτά που «ενέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο» και μάλιστα αποτελούν προέκταση της παλάμης μας! Όμως ας σοβαρευτούμε: Είναι τόσα τα ψηφιακά μέσα στη σημερινή εποχή στα οποία μπορεί να βλέπει ο κάθε φαντασιόπληκτος τον Αρμαγεδδώνα, ώστε οι ψηφιακές ταυτότητες να είναι το τελευταίο μέσο με το οποίο θα επιχειρούσε κανείς να χαράξει στην κοινωνία τον αριθμό του «θηρίου». Πριν από δύο χρόνια ο καβγάς γινόταν για τα εμβόλια και ότι θα μας έβαζαν το τσιπάκι με τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό. Τώρα ο καβγάς γίνεται για τις ταυτότητες και αν τις πάρουμε εν τέλει, στο μέλλον θα γίνεται για κάτι άλλο. Όσο υπάρχουν γραφικοί που δεν έχουν με τι να ασχοληθούν θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα αποπροσανατολισμού της κοινωνίας και μετατόπισης της ατζέντας των πραγματικών προβλημάτων. 

 

 

 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img