Τεχνική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ως κύριος τεχνικός σύμβουλος για επιστημονικά θέματα του αγροτικού τομέα και επαγγελματικά θέματα του γεωτεχνικού κλάδου.
Η σύσκεψη έγινε παρουσία του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, του Υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, των Γενικών Γραμματέων Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν στα προβλήματα και στις προοπτικές του αγροτικού τομέα των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα του Βορείου Αιγαίου, με κυριότερα τα εξής:
- Δυνατότητα αποζημιώσεων στον ελαιοκομικό τομέα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
- Ενισχύσεις στην κτηνοτροφία λόγω αύξησης του κόστους των ζωοτροφών.
- Χρηματοδότηση έργων εγγείων βελτιώσεων, αγροτικής οδοποιίας και άλλων έργων υποδομών στα νησιά μας.
- Αύξηση των προϋπολογισμών των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) λόγω νησιωτικότητας, τόσο στην ενδιάμεση όσο και στην επόμενη ΚΑΠ.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έθεσε επιτακτικά το θέμα της έγκαιρης έναρξης του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς με την άμεση πρόσληψη των Γεωπόνων-Τομεαρχών Δακοκτονίας και της στελέχωσης των γεωτεχνικών υπηρεσιών του Αιγαίου με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό. Από πλευράς του ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη έχει προβεί στην υπογραφή της σχετικής απόφασης κατανομής εποχικού προσωπικού δακοκτονίας για το έτος 2022, με την οποία δίνεται η δυνατότητα από σήμερα στις Περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη των 28 γεωπόνων στο Αιγαίο, ως εξής: Λέσβος 15, Χίος 2, Σάμος 5, Δωδεκάνησα 5, Κυκλάδες 1.
Να σημειωθεί ότι μετά την ανάδειξη από τα Νέα της Λέσβου της άνισης αντιμετώπισης από το Υπουργείο των ελαιοκομικών περιοχών της χώρας μας ως προς την κατανομή των πόρων της δακοκτονίας, καθώς σε όλες τις περιφέρειες τα κονδύλια έμειναν στα περσινά επίπεδα ενώ η Κρήτη έλαβε 2,8 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα φέτος, ο κ. Αθανασίου ζήτησε και έλαβε δεσμεύσεις από τον Υπουργό για αύξησή του για την τρέχουσα περίοδο.
Στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν η συμβολή του Προέδρου του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ήταν προς την κατεύθυνση, τόσο για τις υφιστάμενες όσο και για τις επερχόμενες προσκλήσεις της ΚΑΠ, η νησιωτικότητα να αποτελεί δομικό συστατικό των προγραμμάτων χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα για τα νησιά μας.