Πάνω από 400 Τούρκοι έφτασαν χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης γεμίζοντας τα καραβάκια που εκτελούν τα δρομολόγια συνδέοντας την Τουρκία με το Αϊβαλί. Πρόκειται για την αρχή του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που αναμένεται αυτό το τετραήμερο, καθώς έχει ολοκληρωθεί το ραμαζάνι, το σαρανταήμερο διάστημα προσευχής και αυστηρής νηστείας των Τούρκων, μετά το οποίο ξεκινούν εκδρομές εντός και εκτός Τουρκίας. Το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή, ενώ την ίδια μέρα ουσιαστικά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Τούρκων, οπότε και αναμένεται να σχηματιστούν μεγάλες ουρές στο Τελωνείο Μυτιλήνης.
Φέτος ο τουρισμός από την Τουρκία εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική άνοδο μετά από την περσινή καλή, αλλά κατώτερη των προσδοκιών πορεία, πρώτη χρονιά αφότου άνοιξε ξανά η γραμμή μετά το διετές κλείσιμο που είχε τροφοδοτήσει ο κορονοϊός. Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου Fotis tours, Φώτης Αβντάν, κατά τη διάρκεια του τετραημέρου οι επισκέπτες από την Τουρκία αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.000 και αυτό θα αποτελέσει μία σημαντική τονωτική ένεση για όλα τα επαγγέλματα του τουρισμού, καθώς αφενός μεν η Μυτιλήνη παρουσιάζει υψηλά ποσοστά πληρότητας στα καταλύματα, ενώ κινούνται και τα επαγγέλματα που εξυπηρετούν τον τουρισμό, όπως είναι η εστίαση, τα ταξί, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.ά..
Από τη δική του πλευρά ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, σημείωσε ότι «έχω επαναλάβει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ σας ότι έχει μεγάλη σημασία πως πρόκειται για τουρίστες υψηλών εισοδημάτων και αυτό παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια τόσο έντονα στην περιοχή μας και θα σας έλεγα ότι δίνει μία εικόνα αλλαγής επιπέδου στον τουρισμό από την γείτονα χώρα προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο δεν κοιτάζουν να κάνουν όσο το δυνατόν οικονομικές διακοπές και εκδρομές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία βλέπουμε ότι δαπανούν χρήματα και για τις μετακινήσεις τους, μισθώνοντας ταξί ή νοικιάζοντας αυτοκίνητα, αγοράζοντας καλλυντικά και άλλα προϊόντα, ενώ προτιμούν και τα τοπικά προϊόντα ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, πολυεπίπεδα θα έλεγα, την τοπική οικονομία».
Αισιόδοξος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, καθώς η χθεσινή μέρα είχε διπλές αφίξεις τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Ευρώπη με τα πρώτα τσάρτερ που υποδέχθηκαν οι τουριστικοί φορείς στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.