10.000 ευρώ πρόστιμο κοινοποιήθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου για ρύπανση με κατσίγαρο… χωρίς κατσίγαρο, καθώς πλέον τα περισσότερα ελαιοτριβεία έχουν μετατραπεί σε διφασικά και δεν υπάρχουν ζητήματα ρύπανσης στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια παλιά ιστορία που είχε γίνει έλεγχος προ δεκαετίας σε ελαιοτριβεία, ωστόσο δεν κοινοποιήθηκαν πρόστιμα στους ελαιοτριβείς. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί μετά από τόσα χρόνια και σε μια περίοδο που τα ελαιοτριβεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς το αντικείμενό τους από την μειωμένη παραγωγή έχει περιοριστεί σημαντικά, επιβάλλεται ένα τέτοιο πρόστιμο.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη χρονιά φέτος που το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Σκοπέλου λειτουργεί εκσυγχρονισμένο εκ βάθρων με νέες μηχανές και συστήματα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, Κώστας Ροδίτης «πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς έρχεται αυτό το πρόστιμο στο Συνεταιρισμό μας όταν εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί δεν έχει επιβληθεί ανάλογο πρόστιμο σε άλλο ελαιοτριβείο. Ζητούμε την παρέμβαση των τοπικών αυτοδιοικητικών και πολιτικών φορέων καθώς αυτά τα χρήματα δεν έχει να τα δώσει ο Συνεταιρισμός μας. Ο τζίρος μας δεν είναι τόσος, δουλέψαμε ελάχιστα, δεν είχε ελιές κι αυτή η κατάσταση μετατρέπεται σε θηλιά στο λαιμό. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Είμαστε σε απόγνωση. Θα μας κλείσουν έτσι όπως πάνε», είπε με εμφανή αγωνία ο κ. Ροδίτης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, Γιώργος Κατζανός, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πρόστιμο, σημειώνοντας ότι «είχαμε στο μακρινό παρελθόν ένα “πογκρόμ” ελέγχων, οι οποίοι τροφοδοτήθηκαν από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έριχναν στις θάλασσες νεκρά ψάρια για να δείξουν ότι μολύνει ο κατσίγαρος και να φέρουν εδώ τους Επιθεωρητές. Οι υποθέσεις αυτές παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη και όλα τα ελαιοτριβεία αθωωθήκαμε. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε. Υπήρξαν πρωτοβουλίες από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τον κ. Στρατή Ζαφείρη που ήταν τότε Γενικός Γραμματέας, άλλαξε η νομοθεσία και το πλαίσιο για την εφαρμογή της υδρολίπανσης, ωστόσο οι περισσότεροι προχωρήσαμε στη μετατροπή των ελαιοτριβείων μας σε διφασικά και τα τελευταία χρόνια οι μονάδες μας δεν απασχολούν. Με αυτό το δεδομένο δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια σκοπιμότητα έχει αυτό το πρόστιμο, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που ο κλάδος μας φλερτάρει με τον οικονομικό αφανισμό, καθώς για άλλη μια χρονιά στη Λέσβο δεν υπάρχει παραγωγή, που σημαίνει ότι οι τζίροι των ελαιοτριβείων καταγράφουν ελεύθερη πτώση. Ούτε τα έξοδα των μονάδων μας δεν βγάζουμε, όχι να ρίχνουν και πρόστιμα 10.000 ευρώ. Μήπως μας έχουν περάσει για βιομήχανους;;;», είπε ο κ. Κατζανός δηλώνοντας ότι ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων θα σταθεί στο πλευρό της συγκεκριμένης μονάδας στο Σκόπελο.