Στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων ώστε να μπορέσει να καλύψει άμεσες ανάγκες το νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει επιδοθεί ο νέος διοικητής, Αλέκος Κουτσαντώνης, ο οποίος προσπαθεί να αξιοποιήσει και την επιρροή που έχει στον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια στάθηκε αρωγός στις ανάγκες του νοσοκομείου Μυτιλήνης με την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου, ενώ έχει δεσμευτεί και για το μεγάλο άλμα με τη χρηματοδότηση του γραμμικού επιταχυντή για ακτινοθεραπείες στο μέλλον.
Έχοντας ολοκληρώσει την ενημέρωσή του και καθώς έχει πια προσαρμοστεί και στα δεδομένα του νοσοκομείου, ο κ. Κουτσαντώνης ιεραρχεί τις προτεραιότητες θέτοντας στόχους για να μπορέσει να ανανεώσει τον εξοπλισμό σε κρίσιμους τομείς, όπως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης εδώ και χρόνια, τα οποία δεν επιλύθηκαν, ενώ να θυμίσουμε ότι επί διοικήτριας, Άννας Ζερβού, προχώρησε η αντικατάσταση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με νέα σύγχρονης τεχνολογίας (για την εποχή που αντικαταστάθηκαν). Στην παρούσα χρονική συγκυρία ο κ. Κουτσαντώνης θέτει ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη μονάδα την αντικατάσταση του συστήματος φίλτρανσης του νερού, το οποίο χρησιμοποιείται στην αιμοκάθαρση, καθώς αυτό ουσιαστικά είναι η ζωή των νεφροπαθών και το νερό έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της αιμοκάθαρσης, η οποία όσο καλύτερα γίνεται τόσο και σε καλύτερη κατάσταση βγαίνει ο ασθενής από το νοσοκομείο.
Αυτό που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό για την αιμοκάθαρση είναι ότι το βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται είναι το νερό του δικτύου ύδρευσης, το οποίο ωστόσο περνάει από συστήματα φίλτρανσης ώστε να βγαίνει εντελώς καθαρό, απαλλαγμένο από χλώριο, ιούς και άλλους ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην εύθραυστη ούτως ή άλλως υγεία των νεφροπαθών.
Είναι άξιο απορίας πώς για μια τόσο κρίσιμη μονάδα το σύστημα φίλτρανσης νερού δεν αντικαταστάθηκε τόσα χρόνια από το νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς είναι 24ετίας, που σημαίνει ότι είναι και τεχνολογικά παλιό. Πλέον τα συστήματα φίλτρανσης με αντίστροφη ώσμωση ενσωματώνουν, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και καινοτομίες στην απολύμανση. Πέραν του ότι και η χρήση τέτοιου συστήματος για τόσα πολλά χρόνια έχει προκαλέσει φυσιολογική φθορά λόγω της παλαιότητας. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα συστήματα φίλτρανσης που χρησιμοποιούνται στα μικροβιολογικά εργαστήρια, τα οποία οδεύουν προς αντικατάσταση με νέα σύγχρονης τεχνολογίας.
Για το σύστημα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, ο κ. Κουτσαντώνης έχει απευθυνθεί ήδη με έγγραφό του εδώ και λίγες ημέρες προς τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Στρατή Κυρατζή, καταθέτοντας γραπτώς το αίτημα για την προμήθεια ενός συστήματος φιλτραρίσματος νερού αντίστροφης ώσμωσης, με ενδεικτικό προϋπολογισμό τις 170.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Απευθυνόμενος προς τον κ. Μουτζούρη ενημερώνει ότι το υφιστάμενο σύστημα λειτουργεί συνεχώς από το 2001 για να καλύπτονται οι ανάγκες των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με νέο καθαρό νερό, ενώ το νέο σύστημα που προτείνεται είναι αντίστροφης ώσμωσης, διπλού περάσματος online με θερμική απολύμανση.
Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο διοικητής του νοσοκομείου «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στον προϋπολογισμό του ιδρύματος για να προχωρήσουμε απευθείας στην προμήθεια και γι’ αυτό το λόγο απευθυνόμαστε στην Περιφέρεια καταθέτοντας το αίτημα και γνωρίζοντας ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η προμήθεια πρέπει να μεσολαβήσουν και τα γραφειοκρατικά. Ελπίζουμε σε ένα διάστημα 8 μηνών να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα και να έχουμε το νέο σύστημα φιλτραρίσματος, που θα αντικαταστήσει το παλιό, το οποίο λειτουργεί επί 24 χρόνια αδιαλείπτως. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη, ο οποίος έχει δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του χρόνια τώρα και στις ελλείψεις που αφορούν τη δημόσια περίθαλψη και θεωρούμε ότι και τώρα θα μας βοηθήσει για να αναβαθμίσουμε την αιμοκάθαρση».