Τέσσερα βιολογικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Λέσβου και συγκεκριμένα του Συνεταιρισμού Ακρασίου (το μόνο Συνεταιριστικό), του Μιχάλη Τζωρτζή και του Χαράλαμπου Γαζή αναδείχθηκαν με Χρυσό βραβείο, ανάμεσα στα καλύτερα όλης της Ελλάδας που ξεχώρισαν και συγκεκριμένα σε 17 ελαιόλαδα από όλη τη χώρα, και το βιολογικό προϊόν της Ελαιουργίας Κατσακούλη με Χάλκινο μετάλλιο, το μοναδικό σε αυτή την κατηγορία.
Ο Συνεταιρισμός Ακρασίου και η Ελαιουργία Κατσακούλη παίρνουν Χρυσό στην κατηγορία ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντων.
Η αξιολόγηση έγινε με γευσιγνωσία μέσω της διαδικασίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αποτελώντας κάτι νέο στους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων.
Στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρέθηκε η αξία του ελαιολάδου, όπως την αντιλαμβάνεται η πραγματική αγορά από ανθρώπους που βρίσκονται στην καρδιά της εμπορικής δραστηριότητας: Ελαιοτριβείς, ελαιουργούς, εμπόρους, μεσίτες, brokers, συμβούλους της βιομηχανίας τυποποίησης. Πρόκειται για επαγγελματίες που κάθε χρόνο δοκιμάζουν χιλιάδες δείγματα και γνωρίζουν τι ζητά η πραγματική αγορά και ο καταναλωτής.
Με διοργανώτρια την «Άξιον Εκδοτική», και υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), η oliValue πίσω από την οποία βρίσκεται ο Βασίλης Ζαμπούνης, από τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τον επαγγελματικό τους βίο στην προώθηση του ελαιολάδου, παρέχει μια ανοιχτή πλατφόρμα, στην οποία παραγωγοί και ελαιοτριβείς συναντούν μια εμπορική προοπτική, δημιουργώντας έναν ρεαλιστικό χώρο υπεραξίας για το ελληνικό ελαιόλαδο.
Η συμμετοχή από κάθε γωνιά της Ελλάδας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με παραγωγούς, ελαιοτριβείς και ελαιουργούς να αποδεικνύουν πως ακόμη και σε μια δύσκολη κλιματικά χρονιά, η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου παραμένει ακλόνητη. Ζητούμενο να υπάρξουν οι κατάλληλοι θεσμοί και οι επιχειρήσεις, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, οι οποίες θα αξιοποιήσουν και εμπορικά αυτή την εξαιρετική ποιότητα, εξασφαλίζοντας μία δίκαιη, ικανοποιητική για όλους τιμή.
Οι επαγγελματίες που συνέθεσαν την Συντονιστική Επιτροπή και το πάνελ γευσιγνωσίας ήταν εκ της ελαιουργίας Κατσακούλη ο Στέφανος Βοστάνης και η Δήμητρα Αλιέως, ο Γιάννης Αγγελής, ο Γιάννης Βασιλάκης, ο Δημήτρης Βασιλάκος, η Νεκταρία Κοκκινάκη, η Γεωργία Κυριακοπούλου, ο Γιώργος Νικολαράκης, ο Στέλιος Σαράντης, ο Γιάννης Σελλάς, ο Παναγιώτης Σταθόπουλος και ο Δημήτρης Φάββας.
Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και παραδειγμάτων έμπνευσης της νέας γενιάς τα βραβεία της αξιολόγησης φέρουν τα ονόματα Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν από τη ζωή:
- Κώστα Βαννού (Χημικού)
- Δημήτρη Μπόσκου (Χημικού)
- Χρήστου Πετράκη (Χημικού)
- Παρασκευά Τοκουζμπαλίδη (Χημικού)
- Νίκου Ψυλλάκη (Γεωπόνου)
Η απονομή των βραβείων μαζί με μία εκδήλωση – έκπληξη θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, ενώ ήδη ξεκίνησε με αισιοδοξία η προετοιμασία για την 2η Αξιολόγηση oliValue 2025/2026.