Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Βραβευμένη Σύρια ανάμεσα στους συλληφθέντες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση που ανακοίνωσε την Τρίτη μετά από πολύμηνες έρευνες η Αστυνομία για «τη δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια» με την εμπλοκή 30 ατόμων, όλα μέλη της οργάνωσης ERCI και τη σύλληψη τριών εξ αυτών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η 23χρονη Σύρια πρόσφυγας Σάρα Μαρντίνι, η οποία μαζί με την αδελφή της Γιούσρα, τον Αύγουστο του 2015, στη δίνη της προσφυγικής κρίσης, κολύμπησαν επί ώρες από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο σώζοντας τους 18 επιβαίνοντες στη φουσκωτή βάρκα.

Για την πράξη τους αυτή οι δυο αδερφές οι οποίες εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία, έχουν λάβει πολλά βραβεία. Η μικρότερη αδερφή Γιούσρα, αθλήτρια κολύμβησης, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Η ιστορία των δυο αδελφών έχει γίνει γνωστή διεθνώς. Η Σάρα – όπως ανέφερε χθες  σε σχετικό ρεπορτάζ το protagon.gr –   είχε κληθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον ΟΗΕ να μιλήσει ενώπιον της γενικής συνέλευσής του για το Προσφυγικό, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία για την εθελοντική προσφορά της. Μάλιστα ταξιδεύει σε διάφορες χώρες του κόσμου και συμμετέχει σε ομιλίες για το προσφυγικό, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2017 έγινε δεκτή στο Κολέγιο Bard στο Βερολίνο στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών. Από εκεί έλαβε εξάμηνη άδεια από τον Ιανουάριο του 2018 έως και το καλοκαίρι για να δραστηριοποιηθεί ως εθελόντρια με την οργάνωση ERCI με την οποία είχε δραστηριοποιηθεί κατά διαστήματα και το 2016 και το 2017.

Η 23χρονη μαζί με έναν 24χρονο Γερμανό, απόφοιτο του London School of Economics (φέρεται να αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 2017) ήταν μέσα στο τζιπ τον Φεβρουάριο του 2018 και συνελήφθησαν από τις αρχές, όταν σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι το όχημα στο οποίο επέβαιναν είχε κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας, επικολλημένες πλαστές πινακίδες στρατιωτικού τύπου με εθνόσημο. Με τη διαδικασία αυτοφώρου σχηματίστηκε δικογραφία κατά των  δύο μελών της ΜΚΟ για «πλαστογραφία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατασκοπεία και παράνομη κατοχή φορητών ασυρμάτων ναυτικού τύπου» και αφέθηκαν τότε ελεύθεροι.

Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης ξεκίνησε όμως προκαταρκτική εξέταση όπου «διακριβώθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και η εμπλοκή 30 ατόμων μελών της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Στις 21 Αυγούστου κατά τη διάρκεια αναχώρησης της 23χρονης Σύριας μαζί με τον 24χρονο από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης, οι αρχές τους συνέλαβαν ξανά, ενώ την Τρίτη 28 Αυγούστου  το πρωί συνελήφθη στη Μυτιλήνη και ο Έλληνας που φέρεται να είναι εκπρόσωπος  της οργάνωσης στο νησί.

Ο δικηγόρος Μυτιλήνης, Χάρης Πέτσικος, έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των δυο νεαρών αλλοδαπών και χθες κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ζητώντας την άρση της προφυλάκισής τους, έστω και με περιοριστικούς όρους. Ο ίδιος τονίζει ότι οι δυο νεαροί είναι αθώοι  και έχει στη διάθεσή του μαρτυρίες των καθηγητών των δυο παιδιών, που βεβαιώνουν ότι τις ημερομηνίες που σύμφωνα με τη δικογραφία τους καταλογίζουν ότι βρίσκονταν στο νησί για τη διευκόλυνση της εισόδου αλλοδαπών, εκείνοι βρίσκονταν στα πανεπιστήμια όπου φοιτούν.

«Οι ίδιοι δηλώνουν κατηγορηματικά αθώοι, είναι πραγματικά τρομακτικές οι κατηγορίες τις οποίες  αντιμετωπίζουν και πιστεύουμε ότι στην πορεία της ανάκρισης και προσκομίζοντας έγγραφο αποδεικτικό υλικό, θα διαφανεί ότι οι κατηγορίες είναι απόλυτα αβάσιμες και στο τέλος θα κηρυχθούν αθώοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος τους. Ο κ. Πέτσικος υπογραμμίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι σύμφωνα με τη δικογραφία κατηγορούνται να έχουν διαπράξει σοβαρότατα αδικήματα σε ημερομηνίες που δεν βρίσκονταν καν στο νησί και τονίζει ότι οι δικαστικές αρχές θα διαπιστώσουν τα όσα υποστηρίζουν οι δυο κατηγορούμενοι.

Ο ίδιος σχολίασε και το εκτενέστατο δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες η Αστυνομία  για την υπόθεση, τονίζοντας ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα με βάση τα όσα αναφέρονται και στη δικογραφία.  Συμπλήρωσε δε: «Να μην βιαζόμαστε να κρίνουμε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο προσφυγικό και έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, όπως η Σάρα Μαρντίνι και να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα και να καταδικάζουμε ανθρώπους πριν καν κρίνει η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη».

Τα 30 μέλη της ΜΚΟ, που εμπλέκεται στην υπόθεση, κατηγορούνται για  διευκόλυνση αλλοδαπών να εισέλθουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος, συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατασκοπεία, χρήση ασυρμάτου χωρίς άδεια.

«Από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ’ επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Από την παράνομη δράση της η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε (μέσω των μεθόδων που προαναφέρθηκαν) σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία.

Διεθνή μέσα μεταδίδουν τη σύλληψη της νεαρής Σύριας και προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ένα κορίτσι που έγινε ηρωίδα στη δίνη του προσφυγικού και έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης για τη δράση της, εμφανίζεται να εμπλέκεται σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img