“Βράζει” ο δάκος στη Λέσβο

Η εικόνα ελαιόδεντρων στην περιοχή του Πολιχνίτου
Spread the love


  • Αυξημένοι οι πληθυσμοί του δάκου φέτος και ειδικά αυτήν την περίοδο στη Λέσβο απειλούν την μικρή ούτως ή άλλως αναμενόμενη ελαιοπαραγωγή
  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της προσεχούς περιόδου και γιατί απαιτείται άμεσα γενικός συναγερμός για να μην χαθεί το εισόδημα από τις ελιές 

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, μόνο που φέτος το καλοκαίρι η αύξηση των πληθυσμών του δάκου σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων, καθώς φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και του Ιουνίου και του Ιουλίου δεν συνέβαλαν ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις ώστε να ανακόπτεται η ανάπτυξη του εντόμου. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, η συμπεριφορά του δάκου την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει, όπως καταγράφεται και από τους επιστήμονες, καθώς το έντομο δείχνει ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται και τώρα το γεγονός ότι παρά τους καύσωνες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από δακοπροσβολή, εκτός του ότι έχει θορυβήσει τους αρμόδιους, είναι άξιο απορίας, μια και αυτό το φαινόμενο δεν είναι συνηθισμένο ειδικά σε χρονιές με μικρή παραγωγή και με υψηλές θερμοκρασίες. 

Το γεγονός ότι η συμπεριφορά του δάκου έχει αλλάξει επιβεβαιώνεται τα τελευταία 2 χρόνια και από τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για κατ’ εξαίρεση δακοκτονία με πλήρη κάλυψη των δέντρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας – όπως και η Κρήτη – που έχουν πρόβλημα από τη δακοπροσβολή παρά την παραγωγή προϊόντος ΠΓΕ που δεν δικαιολογεί την πλήρη κάλυψη.

Από τι απειλείται η Περιφέρεια 

Από την περιοχή της Αγιάσου

Η Περιφέρεια έχοντας επιλέξει να ξεκινήσει φέτος το πρώτο ράντισμα, το οποίο αν και βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, απειλείται από αυτήν την επιλογή να βρεθεί υπόλογη ότι δεν ξεκίνησε τη δακοκτονία εγκαίρως, δηλαδή την περίοδο του Ιουνίου, κάτι για το οποίο είχε τη δυνατότητα. Άλλωστε με τους τριετείς διαγωνισμούς που καθιέρωσε ο σημερινός Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, δεν υπάρχει το άγχος της έναρξης. Ωστόσο φέτος, καθώς ο δάκος ήταν αυξημένος σε πολύ λίγες περιοχές από τον Ιούνιο και η παραγωγή «δεν είχε ακόμα φανεί» σε όλη τη Λέσβο, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας κρατώντας μία ψύχραιμη στάση μετέθεσε τον πρώτο ψεκασμό για τον Ιούλιο.  

Οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα καθυστέρησαν την υλοποίηση του πρώτου ψεκασμού της δακοκτονίας και αυτή τη στιγμή στο δεύτερο καύσωνα του Ιουλίου ο δάκος καταγράφεται στις παγίδες σε εκρηκτικούς πληθυσμούς. Την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά σοβαρός ο βαθμός δυσκολίας της καταπολέμησης του εντόμου, καθώς η φετινή παραγωγή της Λέσβου είναι διασπαρμένη και αυτή η διασπορά είναι μεγάλη, με συνέπεια αυτό να δυσκολεύει το έργο των ψεκασμών και τον έλεγχο του επιβλαβούς εντόμου.

Έτσι κι αλλιώς πάντως μέσα στον Ιούνιο η παραγωγή δεν είχε φανεί, ειδικά στα ορεινά της Λέσβου και ακόμα και τώρα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας δεν έχει την πλήρη εικόνα για την εκτιμώμενη παραγωγή της προσεχούς ελαιοκομικής περιόδου. Όπως είπε άλλωστε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης στα Νέα της Λέσβου «αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε τα στοιχεία και αναμένεται τη Δευτέρα να έχουμε μία εικόνα για το ποιες περιοχές της Λέσβου έχουν ελιές και τις εκτιμήσεις ως προς το ύψος της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουμε και τις δακοπαγίδες για να έχουμε νέα εκτίμηση για τους πληθυσμούς του δάκου, οι οποίοι καταγράφονται αυξημένοι, έτσι κι αλλιώς όμως η παραγωγή είναι μικρή».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κάλεσε όλους τους ελαιοπαραγωγούς να συμβάλλουν για την καλή εκτέλεση της δακοκτονίας διευκολύνοντας την πρόσβαση των συνεργείων στα χωράφια τους και βοηθώντας όπου αλλού μπορούν, καθώς η τιμή του ελαιολάδου αποτελεί ένα κίνητρο ώστε να μην απομείνει ούτε μία ελιά φέτος στο έδαφος.

«Οι αγρότες θα πρέπει να βοηθήσουν και δεν μπορεί κάθε χρόνο να τους παρακαλάμε να μας ανοίξουν τα χωράφια τους, ενώ επίσης κρίσιμος παράγοντας αυτό το διάστημα είναι και οι βιοκαλλιεργητές, καθώς έχουμε μεγάλες εκτάσεις ανάμεσα σε συμβατικούς ελαιώνες που είναι βιολογικές και θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να ανταποκριθούν και να τοποθετήσουν δακοπαγίδες, αφού αν αυτό δεν συμβεί, τα βιολογικά χωράφια θα αποτελέσουν ασφαλή καταφύγια για το δάκο και θα έχουμε για άλλη μία χρονιά πρόβλημα», είπε ο προϊστάμενος.

Πάντως ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου εκτιμά πολύ μικρή την παραγωγή της προσεχούς περιόδου, καθώς τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Κατζανός, όσο και το μέλος της διοίκησης Βασίλης Κοκκινοφόρος υπολογίζουν ότι θα κυμανθεί στους 3.000 τόνους λαδιού και μάλιστα ο κ. Κοκκινοφόρος μιλά με ακόμα πιο μελανά χρώματα σημειώνοντας στην εφημερίδα μας ότι μπορεί να κυμανθεί και κάτω από τους 3.000 τόνους!  

Γενικός συναγερμός πριν να είναι αργά

Στο Πλωμάρι

Την ίδια ώρα άλλες πηγές από συνεταιριστές, γεωπόνους και ελαιοπαραγωγός εκτιμούν ότι η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη και ίσως να ξεπεράσει και τους 6.000 τόνους ελαιολάδου η Λέσβος, τονίζοντας ότι καθώς η παραγωγή είναι σε μεγάλο βαθμό διάσπαρτη δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση και δίνεται η αίσθηση ότι δεν έχουμε παραγωγή ενώ υπάρχει, για να παραχθούν 6.000 τόνοι ελαιολάδου τουλάχιστον. Οι εκπρόσωποι των ελαιοτριβέων αρνούνται και να ακούσουν αυτόν τον αριθμό υποστηρίζοντας ότι φέτος δεν υπάρχουν ελιές στο νησί μας, το ζήτημα ωστόσο δεν είναι τελικά μόνο το ποιες ποσότητες θα παραχθούν, αλλά κατά πόσο οι ελιές θα καταλήξουν στα ελαιοτριβεία για να παραχθεί ελαιόλαδο ή θα τις φάει το χώμα και ο δάκος. 

Στον Παλαιόκηπο Γέρας που αποτέλεσε τη Μέκκα της ελαιοκαλλιέργειας για τη Λέσβο στο μακρινό παρελθόν, στις μέρες μας πολλά χωράφια είναι εγκαταλελειμμένα ή καλλιεργούνται από αλλοδαπούς

Αυτή την περίοδο ο καρπός της ελιάς δεν έχει χτυπηθεί ακόμα από το δάκο, καθώς είναι νωρίς, από δω και πέρα αρχίζει ο κίνδυνος και γι’ αυτό απαιτείται ένας γενικός συναγερμός σε όλη τη Λέσβο ώστε να συνεργαστούν όσο ακόμα είναι καιρός όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η παραγωγή ελαιολάδου δεν αναμένεται ούτως ή άλλως μεγάλη, αν χτυπηθεί και από το δάκο, τότε δεν θα απομείνει τίποτα και κάπως έτσι θα χάσει η Λέσβος την ευκαιρία να αντλήσει ένα σημαντικό εισόδημα λόγω της καλής τιμής του προϊόντος στην αγορά!

Στην περιοχή του Κάτω Τρίτους

Τα Νέα της Λέσβου στα χωράφια

Εδώ και 15 μέρες τα Νέα της Λέσβου έχουν ξεκινήσει μία εκτεταμένη αυτοψία στον ελαιώνα της Λέσβου καταγράφοντας τις ελιές από την περιοχή στα ορεινά του Πλωμαρίου, τη Γέρα, τον Ευεργέτουλα, την περιοχή της Αγιάσου και του Πολιχνίτου, καθώς επίσης και στα βορειόχωρα του νησιού μας διαπιστώνοντας ότι ιδιαίτερα στην περιοχή της Θερμής υπάρχει πολύ καλή παραγωγή. Κατά την περιήγηση που κάναμε καταγράψαμε στην περιοχή του Πλωμαρίου κατά τόπους τα δέντρα να είναι με ελιές, όχι όμως σε όλες τις περιοχές, ενώ στη Γέρα ελιές έχουν τα πεδινά κυρίως. Κατά τόπους ελιές καταγράψαμε στον Ευεργέτουλα, ενώ στον Πολιχνίτο διαπιστώσαμε ότι ο καρπός αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε πολύ μεγάλο μέγεθος πάνω στα δέντρα. Η μόνη περιοχή όπου δεν είδαμε αξιοσημείωτη παραγωγή είναι στην Αγιάσο, τουλάχιστον σε όσα χωράφια επισκέφθηκε η εφημερίδα μας

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση