Ξανά “όχι” για τα δίκτυα του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Spread the love


  •  Αρνητική είναι και η δεύτερη απόφαση για την έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου και την ανάθεση του έργου

Δεύτερο όχι έλαβε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης και ειδικότερα για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έφθασε με καθυστέρηση 2 μηνών στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου και ήταν απορριπτική σε ό,τι αφορά το σκέλος που είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που πυροδοτεί ανησυχία και προβληματισμό, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο απένταξης του έργου από το πρόγραμμα ανά πάσα στιγμή. Το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα θα φανεί μετά από την προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ, όπου θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Η ένταξη του έργου των δικτύων στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως συνέχεια της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων που έχει ξεκινήσει από πέρυσι στην Κουτσουμπάρα, ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα το Πάσχα του 2023, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Βουλευτής του Νομού μας, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος. Ακολούθησε ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου τον περασμένο Σεπτέμβριο και για αρκετούς μήνες οι διαδικασίες είχαν “κολλήσει” σε ενστάσεις και προσφυγές που είχαν καταθέσει οι εταιρείες που συμμετείχαν στην δημοπράτηση.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της ΔΕΥΑΛ η νέα Διοίκηση προσπάθησε να τρέξει τις διαδικασίες και απευθύνθηκε στην Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων η οποία αποφάνθηκε ότι το έργο θα έπρεπε να ανατεθεί στην τρίτη, κατά σειρά, εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δ.Σ. στο τέλος Ιανουαρίου, συζητήθηκε αυτό το θέμα και με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης συντάχθηκε το πρακτικό και στη συνέχεια στάλθηκε ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την τελική έγκριση. 

Η απόφαση εκδόθηκε με καθυστέρηση τον Απρίλιο και ήταν αρνητική. Ως τυπικός λόγος απόρριψης αναφερόταν ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάθεση του έργου βάσει της κείμενης νομοθεσίας. 

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ ήταν προετοιμασμένη γι’ αυτή την εξέλιξη και γι’ αυτό προχώρησε άμεσα στην κατάθεση αίτησης ανάκλησης της απόφασης σε ανώτερο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εκδικάστηκε τον ίδιο μήνα, αλλά η απόφαση γνωστοποιήθηκε μόλις πριν λίγες μέρες και ήταν και πάλι απορριπτική. Πλέον, δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να ακολουθήσει η Επιχείρηση για να μην χαθεί το έργο: Είτε να προσφύγει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που όμως θεωρείται απίθανο να ανατρέψει τις προηγούμενες αποφάσεις, είτε να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου στην δεύτερη, κατά σειρά, εταιρεία, αν και εφόσον ο προσωρινός ανάδοχος δεν καταθέσει νέα προσφυγή. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Π. Βάλεσης, η απόφαση θα ληφθεί από την Διοίκηση στην επόμενη συνεδρίαση. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πώς θα κινηθούμε κι αυτό θα γίνει μόλις σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα και τις αποφάσεις που έχουμε στα χέρια μας. Για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων ήδη κατασκευάζεται από πέρυσι και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αν δεν κατασκευαστούν ταυτόχρονα και τα δίκτυα. Πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει και δεν θα επιτρέψει να μείνει ένα τέτοιο έργο ημιτελές, ειδικά με την ιστορία που κουβαλά επί τρεις σχεδόν 10ετίες», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ. 

Σύμφωνα με την μελέτη, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις νότιες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή ‘’Κουτσουκίδι”, που βρίσκεται νότια της Αγριλιάς Κρατήγου, αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς Λουτρά, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Κοινότητες της Αγίας Μαρίνας και των Ταξιαρχών, στους πέντε οικισμούς Βαρειάς – Ακρωτηρίου, Νεάπολης, Κουμκό, Πληγωνίου και Αγριλιάς Κρατήγου, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως παραπάνω περιοχές στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε αντλιοστασίων ακαθάρτων και ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός θα έχει μήκος 3,5 χλμ. και τα δίκτυα αποχέτευσης 27 χλμ..

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση