Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ξεχείλισε η αγανάκτηση στο Ακτινολογικό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Έκκληση σε δραματικούς τόνους από τους εργαζόμενους στο ακτινολογικό του Βοστάνειου, οι οποίοι προειδοποιούν ότι με την πίεση που δέχονται καθημερινά ένα λάθος είναι σχεδόν αναπόφευκτο
  • Εντύπωση προκαλεί η καταγγελία των εργαζομένων ότι δέχτηκαν απειλές, προσβολές και υποτιμητικά σχόλια όταν προσπάθησαν να αναδείξουν το πρόβλημα

Ξεχείλισε η αγανάκτηση των εργαζομένων στο ακτινολογικό του νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι οποίοι βγήκαν χθες το μεσημέρι στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τους, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί για πάνω από ένα χρόνο τώρα υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όριά του, δεδομένου πως έχουν απομείνει 9 υπάλληλοι από τους 16 που υπηρετούσαν χωρίς να έχουν ενισχυθεί με νέους.

Από τους 9 οι 7 είναι μόνιμοι και οι 2 συμβασιούχοι, ωστόσο το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί για την λειτουργία του ακτινολογικού και μάλιστα αυτό ενώ για τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες δεν γίνονται με ραντεβού από τα γκισέ του Βοστάνειου για εξωτερικούς ασθενείς και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στο νοσηλευτικό Ίδρυμα. Ωστόσο το προσωπικό και πάλι φαίνεται πως δεν επαρκεί, με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών και όχι μόνο αυτό, αλλά οι εργαζόμενοι χτυπούν συναγερμό ότι κάποιοι προσπαθούν να τους εξαθλιώσουν και να παίξουν με τις ζωές τους στο νοσοκομείο, την ίδια ώρα όμως παίζουν και με τις ζωές των ασθενών αφού με τέτοια πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι καθημερινά ένα λάθος είναι σχεδόν αναπόφευκτο, όπως αναφέρουν σε γραπτό κείμενό τους. 

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης, το οποίο πρόκειται να πάρει αποφάσεις για κλιμάκωση με στάσεις εργασίας κι άλλες μορφές κινητοποίησης, με στόχο να θορυβήσει τους διοικούντες να στελεχώσουν το συγκεκριμένο τμήμα. Αυτό ανέφερε ο παριστάμενος Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Στρατής Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαμαρτυρίας, όπου έδωσαν το παρών μαζί με την Αντιπρόεδρο Γιάννα Χωριανοπούλου (ο πρόεδρος Ξ. Αυγερινός βρίσκεται σε αναρρωτική) και τα μέλη της διοίκησης από πλευράς ΔΑΚΕ Στρατής Κλεάνθης, Θανάσης Ψούνος και Νίκος Πετράς που όλοι μαζί στήριξαν τη διαμαρτυρία των ανθρώπων του ακτινολογικού.

Αυτό που συγκίνησε ήταν ότι κάποιοι υπάλληλοι με δάκρυα στα μάτια εκλιπαρούσαν για βοήθεια λέγοντας ότι δεν αντέχουν άλλο, έχοντας οφειλόμενα ρεπό που υπερβαίνουν τα 200 και άδεια από το 2021, ενώ την ίδια ώρα εντύπωση προκάλεσε και ο ισχυρισμός τους για εκφοβισμούς στο νοσοκομείο.

Το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι 9 εργαζόμενοι είναι πραγματικός καταπέλτης, αν και τα όσα συμβαίνουν στο ακτινολογικό είναι γνωστά εδώ και μήνες και έχουν αναδειχθεί από τα Νέα της Λέσβου επανειλημμένα σε ό,τι αφορά το σκέλος της έλλειψης ιατρικού προσωπικού αυτής της ειδικότητας. Ωστόσο, όπως φαίνεται, σοβαρές είναι οι ελλείψεις και στο προσωπικό. Με άλλα λόγια εκτός από τη χειρουργική κλινική που κρέμεται από μία κλωστή, φαίνεται ότι ανάλογα είναι τα προβλήματα και στο ακτινολογικό, με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών που συνωστίζονται για ώρες, όπως είπαν οι εργαζόμενοι, καθώς το προσωπικό δεν προλαβαίνει να τους εξυπηρετήσει. 

Ο κύριος Πατερέλης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Στρατή Σαμαρά, ενώ από κοντά και η παράταξη της ΔΑΚΕ του Στρατή Κλεάνθη

Το κείμενο των εργαζομένων

Το κείμενο των εργαζομένων διάβασε ο χειριστής – εμφανιστείς εργαζόμενος στο ακτινολογικό Νίκος Πατερέλης, ο οποίος διέκοψε με δάκρυα στα μάτια και ζητώντας συγγνώμη από τους δημοσιογράφους για τη συγκίνησή του και αυτό αποτυπώνει και την πίεση που δέχεται το προσωπικό για να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο με πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές. 

Το κείμενο αναφέρει τα ακόλουθα: «Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο του 2021 έχει δημιουργηθεί θέμα στελέχωσης του κλασικού ακτινολογικού τμήματος. Είχαμε επισημάνει τη διαφαινόμενη μείωση του προσωπικού όταν από το ανθρώπινο δυναμικό του κλασικού ακτινολογικού επρόκειτο να επανδρωθεί το Αιμοδυναμικό Τμήμα, όπως και έγινε, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι το ανθρώπινο δυναμικό που έφυγε θα έπρεπε να αντικατασταθεί. Δεν είναι καθόλου υπερβολή ότι ήμασταν 16 συνάδελφοι και αυτό εύκολα αποδεικνύεται και τώρα είμαστε 9. Είχαμε ένα κλασικό ακτινολογικό με άριστη λειτουργία που εξυπηρετούσε ταχύτατα όλες τις κλινικές, όλα τα τμήματα και όλους τους εισερχόμενους ασθενείς.

Ας έρθουμε στη σημερινή πραγματικότητα. Λειτουργούμε με 9 συναδέλφους ενώ τα οφειλόμενα ρεπό είναι 250, τα έχουμε δουλέψει και υπάρχουν υπόλοιπα αδειών από το 2021. Η μείωση του προσωπικού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οφείλεται στη μόνιμη μετακίνηση σε άλλο τμήμα, σε αποχωρήσεις συναδέλφων λόγω μεταφοράς τους σε άλλο νοσοκομείο εκτός νησιού, σε μακροχρόνιες άδειες τοκετού, μητρότητας, ανατροφής. Πρόσφατα ένας ακόμα συνάδελφος έλαβε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια λόγω ατυχήματος. Η πληροφορία που ακούστηκε ότι κάποιος συνταξιοδοτήθηκε δεν ισχύει.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στους ανωτέρους εδώ και πολλούς μήνες. Έχουν γίνει εκκλήσεις επανειλημμένως για πρόσληψη προσωπικού ώστε να επιστρέψει το κλασικό ακτινολογικό στην ομαλή λειτουργία. Εμείς οι εργαζόμενοι του Τμήματος αυτού δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Ζητήσαμε βοήθεια από όμορο Τμήμα. Μας την αρνήθηκαν. Με λύπη μας αντιληφθήκαμε ότι σε αυτή τη στάση συνηγόρησε η συντονίστρια του ακτινοδιαγνωστικού  τομέα. Αυτή τη μεροληπτική στάση απέναντί μας, δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε. Γνώμη μας, θα έπρεπε να προσπαθεί για το κοινό καλό όλων των τμημάτων που συνθέτουν τον ακτινοδιαγνωστικό τομέα και να είναι δίκαιη ως προς την ορθότερη κατανομή του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση πρότεινε μία προσωρινή λύση που θα μας έβγαζε από αυτή τη δύσκολη θέση, αλλά απορρίφθηκε από τη συντονίστρια. Μας προτάθηκε μείωση ατόμων σε κάθε βάρδια. Θεωρούμε ότι αυτό θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην υπάρχουσα σωματική κόπωση. Επίσης ο χρόνος εξυπηρέτησης ασθενών θα είναι πέραν ή και διπλάσιος του αναμενόμενου.  Μας προτάθηκε επίσης να μην πηγαίνουμε σε απογευματινά χειρουργεία. Οι Ορθοπεδικοί και οι Νευροχειρουργοί είναι ενήμεροι; Συμφωνούν;

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε ημερήσια βάση από το ακτινολογικό περνάνε γύρω στους 150 ασθενείς. Επίσης να αναφέρουμε ότι σε ετήσια βάση εξυπηρετούνται 40.000 ασθενείς από το κλασικό ακτινολογικό. Κατά τα τελευταία έτη έχουμε επιπλέον επιβαρυνθεί και με το μεταναστευτικό και με ασθενείς Covid καθώς το 99% των εισερχομένων με Covid περιστατικών εξυπηρετούνται από το τμήμα μας τόσο κατά την εισαγωγή τους, όσο και κατά τη νοσηλεία τους, παρέχοντας τις υπηρεσίες μας στους θαλάμους νοσηλείας.

Πώς είναι δυνατόν αυτός ο όγκος δουλειάς να αντιμετωπιστεί πρωί με 2 ή 3 συναδέλφους; 

Αυτό το διάστημα που προσπαθούμε να καταδείξουμε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχουμε δεχθεί, απειλές, προσβολές και υποτιμητικά σχόλια του τύπου “που βρήκατε 250 ρεπό;”. Απαντάμε “δεν είμαστε ψεύτες. Τα δουλέψαμε”. Και έχουμε στοιχεία για όσα λέμε. Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μία τιμωρητική διάθεση να μας υποβάλουν σε πρόσθετη εργασία με ποιο σκοπό, τη σωματική μας εξάντληση; Εμείς οι εργαζόμενοι του κλασικού ακτινολογικού  είμαστε περήφανοι για την προσφορά μας στον συνάνθρωπό μας και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Είμαστε περήφανοι που βάλαμε πλάτη όλο αυτό το χρονικό διάστημα δουλεύοντας διπλοβάρδιες χωρίς τα αναγκαία ρεπό αγόγγυστα και με φιλότιμο. Γιατί εμείς, θέλαμε, να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο και το νοσοκομείο. Όμως μετά από τόσο καιρό προσπάθειας έχουμε καταβληθεί σωματικά και ψυχικά. Σε αυτούς που θέλουν να μας εξαθλιώσουν, να παίζουν με τις ζωές μας αλλά και με τις ζωές των ασθενών, αφού με τέτοια πίεση που δεχόμαστε καθημερινά ένα λάθος είναι σχεδόν αναπόφευκτο απαντάμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να βρεθεί λύση», αναφέρουν σε δραματικούς τόνους οι 9 εργαζόμενοι του ακτινολογικού. Οι οποίοι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσαν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τη διοίκηση, αλλά μέχρι την ιατρική υπηρεσία. 

 

Η διοίκηση του νοσοκομείου

Σε χαμηλούς τόνους αντέδρασε η διοίκηση του νοσοκομείου διά του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Στρατή Γόμου, στον οποίο απευθύνθηκαν χθες τα Νέα της Λέσβου ζητώντας και τη θέση της διοίκησης. Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος «η διοίκηση του νοσοκομείου ασχολείται καθημερινά προσπαθώντας να δίνει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα».

 

Στη μετά Covid εποχή

Τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα των τομέων και των μονάδων του νοσοκομείου Μυτιλήνης που βγαίνουν το ένα μετά το άλλο ήταν κάτι το αναμενόμενο.  Δύο χρόνια τώρα στη δίνη του κορονοϊού το Βοστάνειο ήταν προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται τα άλλα προβλήματα. Τώρα που – μέχρι τώρα τουλάχιστον – δεν έχουμε φέτος ιδιαίτερα προβλήματα με τον κορονοϊό και το νοσοκομείο φαίνεται ότι έχει ανασάνει, έρχονται στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα που σοβούσαν στη δίνη του κορονοϊού. Προβλήματα τα οποία ζητούν λύσεις και όχι υπεκφυγές, δικαιολογίες και υποσχέσεις.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img