Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ: Ξεχειλίζει η αγανάκτηση από την αδικία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Την ώρα που άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – είτε λόγω άγνοιας ή για να μην διαταράξουν τις ισορροπίες δυσαρεστώντας άλλες περιοχές της Ελλάδας που ευνοήθηκαν όταν θα ζητήσουν δικαιότερη κατανομή υπέρ του Βορείου Αιγαίου – έλαμπαν διά της απουσίας τους, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, θέτει το ζήτημα της κατανομής των επιπλέον κονδυλίων που δόθηκαν με την αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης στη Βουλή. 

Με αναλυτικό πίνακα για την κατανομή σε κάθε περιοχή, όπως δημοσίευσαν στο ρεπορτάζ τους στο φύλλο της Τρίτης τα Νέα της Λέσβου, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τεκμηριώνει την αδικία που έχει υποστεί το Βόρειο Αιγαίο έναντι άλλων περιοχών και μάλιστα αυτό σε μια περιφέρεια που υστερεί αναπτυξιακά και χρειάζεται όσο τίποτα άλλο επενδύσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι το «άγριο ρίξιμο» του Βορείου Αιγαίου ανέδειξαν την Τρίτη με το  ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου αφυπνίζοντας τους εκπροσώπους τοπικών φορέων και την τοπική κοινωνία όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την Αθήνα καλλιεργούσε κλίμα πανηγυρισμού για την αύξηση του προϋπολογισμού στα Σχέδια Βελτίωσης! 

Η πρώτη παρέμβαση έγινε την Τρίτη μετά το δημοσίευμα των Νέων της Λέσβου από τη Νέα Αριστερά και τον Στρατή Νικολάου, που είναι ο υπεύθυνος αγροτικού του νέου κόμματος για τη Λέσβο, ενώ χθες μαζί με τον κ. Παρασκευαΐδη παρενέβη η Αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλλη, που είναι και η μόνη σε αυτοδιοικητικό επίπεδο που κάνει παρέμβαση. Κι αυτό μολονότι το θέμα αφορά και τους δύο Δημάρχους της Λέσβου, καθώς οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα “ενδιαφέρουν” και τις δικές τους περιοχές, τους δημότες τους, αγρότες και κτηνοτρόφους και κυρίως στη Δυτική Λέσβο όπου είναι έντονα ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία. Ωστόσο παρεμβάσεις από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν έγιναν μέχρι χθες παρά μόνο σε επίπεδο περιφέρειας από την κ. Αντωνέλλη.

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ο Βουλευτής κ. Παρασκευαΐδης, με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, χθες, διαμαρτύρεται για την μικρή αύξηση του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών του Βορείου Αιγαίου, που αφήνει εκτός προγράμματος το 40% των αιτήσεων και ζητά την άμεση άρση της αδικίας, με νέα Απόφαση Αύξησης του Προϋπολογισμού, που θα εξασφαλίσει την υλοποίηση όλων των αιτημάτων των αγροτών της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Ο Βουλευτής εξηγεί ότι η πρόσφατη Απόφαση με την οποία αυξάνεται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης και φθάνει τα 304.940.310 ευρώ, καλύπτει το 75,6% της Αιτούμενης Δημόσιας Δαπάνης. «Από την παραπάνω αύξηση, δυστυχώς, στο Βόρειο Αιγαίο (της μεταναστευτικής πίεσης) κατανεμήθηκε μόνο το 3,8%!!!!, ήτοι 3,8 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό από 9.940.000 ευρώ στα 13.800.000 ευρώ», αναφέρει ο ίδιος

Και συνεχίζει: «Αν εξαιρέσουμε, την Αττική, που δεν είναι Αγροτική κυρίως, Περιφέρεια, οι αμέσως επόμενες Περιφέρειες με την μικρότερη αύξηση, είναι αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και του Βορείου Αιγαίου. 

Κατά συνέπεια, αυτή η κατανομή είναι πολύ άδικη και δεν μας αξίζει, ούτε συνάδει με την ρήτρα νησιωτικότητας του Ελληνικού Συντάγματος (Άρθρο 101 παρ. 4), ούτε καλύπτει το σύνολο της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης για το Βόρειο Αιγαίο και αν δεν τροποποιηθεί με αύξηση, η παρούσα άδικη απόφασή σας, περίπου το 40% των Αιτήσεων Ενίσχυσης για Σχέδια Βελτίωσης θα απορριφθεί». 

Όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευαΐδης «έχουν υποβληθεί  412 Σχέδια Βελτίωσης για τη νέα περίοδο στο Βόρειο Αιγαίο και με βάση τη δημόσια δαπάνη πριν την δεύτερη αύξηση και την σχετική βαθμολογία βάσης του 81,47%, στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί μόνο 143 Σχέδια (π.χ. στη Λήμνο επί 41 αιτημάτων, εντάχθηκαν τα 14, στη Σάμο και στην Ικαρία από τα 77 Σχέδια εντάχθηκαν τα 3, στη Λέσβο εντάχθηκαν 73 και στη Χίο 53). Με την αύξηση των 3.860.000 ευρώ, θα ενταχθούν άλλα 100 Σχέδια και θα φθάσουμε στα 243 σε σύνολο 412, ήτοι ποσοστό 60% μόνο».

Από τον πίνακα της κατανομής του προϋπολογισμού φαίνεται η κραυγαλέα αδικία και οι ευνοημένες περιοχέςΑπό τον πίνακα της κατανομής του προϋπολογισμού φαίνεται η κραυγαλέα αδικία και οι ευνοημένες περιοχέςζ

«Αυξήσεις 92,59% και 104,5% για περιφέρειες Ν. Αιγαίου και Κρήτης!!!!»

 «Η απόφαση δυστυχώς δεν υπηρετεί την επιβαλλόμενη σύγκλιση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας, προς τον μέσο όρο των Περιφερειών της Ευρώπης, κατά παράβαση των κατευθύνσεων περί Σύγκλισης της Ε.Ε., αφού οι δυο από τις πιο φτωχές περιφέρειες, ήτοι του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τις μικρότερες αυξήσεις, 38,83% και 21,31%, αντίστοιχα», τονίζει ο Βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι η δεύτερη πλουσιότερη Περιφέρεια της χώρας, αυτή του Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνει αύξηση της τάξης του 92,59% και η Περιφέρεια Κρήτης, αύξηση 104,5%!!!!!!

«Δηλαδή με απλά λόγια, τιμωρούνται ουσιαστικά οι Αγρότες των παραπάνω περιφερειών», επισημαίνει ο Βουλευτής καλώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν χρειαστεί, να δώσει και από αυτά που δεν έχει για την αποκατάσταση της αδικίας.

Η Αναστασία Αντωνέλλη

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Αναστασίας Αντωνέλλη, η οποία με έγγραφό της προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας ότι «διαπιστώνουμε με λύπη και αγανάκτηση ότι για άλλη μια φορά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης! Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι στην νέα χρηματική κατανομή για τα νησιά μας γίνεται αύξηση της προηγούμενης χρηματοδότησης κατά 38,83%, την ίδια στιγμή που για την Κρήτη γίνεται αύξηση 104,51%, για την Στερεά Ελλάδα αύξηση 94,37%, για την Ήπειρο αύξηση 91,37% κ.λ.π. κ.λ.π. Και όλα αυτά όταν μας έχουν υποβληθεί 412 Σχέδια Βελτίωσης, απ’ τα οποία και με την νέα κατανομή θα χρηματοδοτηθούν τελικά με βάση τους υπολογισμούς μας περί τα 240 Σχέδια Βελτίωσης! (143 από την αρχική κατανομή και περίπου 95 – 100 ακόμη μετά την αύξηση του προϋπολογισμού και την διάθεση του ποσού για τις ενστάσεις). Δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί τελικά το 59% των αιτούντων!! 

Τι θα πούμε αξιότιμε κύριε Υπουργέ στους υπόλοιπους 187;;;;;;;;; Αλλάξτε επάγγελμα ή αλλάξτε τόπο διαμονής;;;; Μήπως πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε ότι οι άνθρωποι του Πρωτογενούς Τομέα που μένουν και επιμένουν να ασχολούνται με αυτόν επιτελούν και Εθνικό έργο;;;; Είμαστε σε μια περιοχή των συνόρων της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάθε τόσο αμφισβητείται η Εθνική της οντότητα από τους εξ Ανατολών γείτονές μας. Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και λόγοι Εθνικής Σκοπιμότητας πέρα από την οικονομική αναγκαιότητα της επιβίωσης της αγροτικής οικονομίας των νησιών μας και να δώσει πρόσθετα κίνητρα και πόρους για εγκατάσταση και νέων ανθρώπων, από άλλα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, διώχνει και τους ήδη απασχολούμενους με αυτόν;;;;», αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης, ζητώντας την αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έστω και τώρα. Προτείνει, δε, για τις επόμενες προσκλήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης να γίνεται από το Υπουργείο ξεχωριστή κατανομή χρηματοδότησης ανά Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου η ύπαρξη μεγάλων καλλιεργειών σε μια περιοχή  να μην λειτουργεί εις βάρος άλλων περιοχών (χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας πρόσκλησης αποτελεί η Σάμος όπου από τις 71 προτάσεις εγκρίθηκαν μόνο οι 3!!). 

Ζητά τέλος δυνατότητα χρηματοδότησης σε  ξέχωρους τομείς κύριας καλλιέργειας των νησιών και εναλλακτικών καλλιεργειών, μιας και με το υφιστάμενο ενιαίο καθεστώς μοριοδότησης ευνοείται μόνον η κύρια καλλιέργεια του κάθε νησιού, αποκλείοντας έτσι την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την  εγκατάσταση στα νησιά μας νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με εναλλακτικές καλλιέργειες.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img