Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον οθωμανικό ζυγό το 1912, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πλήθους μαθητών και μαθητριών διοργάνωσε χθες το Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Τις εκδηλώσεις συγκεκριμένα επιμελήθηκαν η μουσικός του γυμνασίου, Μάρθα Αναγνωστοπούλου, καθώς και ο γυμναστής Βασίλης Αγκοπιάν, ο οποίος παράλληλα διατελεί ως ένας εκ των υπευθύνων του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Αρίων» Μυτιλήνης.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Ομίλων που συγκροτήθηκαν και λειτουργούν στο Πειραματικό Γυμνάσιο, με αντικείμενα και δράσεις που αφορούν ποικίλα θέματα, όπως την δημιουργική απασχόληση, τον αθλητισμό, τους παραδοσιακούς χορούς κ.ά.. Το εν λόγω πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν οι εκδηλώσεις, υπό την επίβλεψη του κ. Αγκοπιάν και της κ. Αναγνωστοπούλου, έχει τίτλο «Ο κύκλος της Ζωής μέσα από την μουσική και τον χορό».
Όπως δήλωσε ο κ. Αγκοπιάν, «στο πλαίσιο της επετείου της 8ης Νοεμβρίου, συλλέξαμε, με τη συνεργασία του μουσικού και του χορευτικού τμήματος, επετειακά τραγούδια τα οποία αναφέρονται στην εποχή εκείνη, και ιδιαίτερα στον Αβέρωφ, τον Βενιζέλο, αλλά και την Σμύρνη και χορεύονται από τα παιδιά του σχολείου».
Στην σχολική γιορτή οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου διάβασαν κείμενα που αφορούσαν τις ημέρες έναρξης των βαλκανικών πολέμων και ειδικότερα της απελευθέρωσης του νησιού. Ενδιάμεσα, υπό την επίβλεψη του κ. Αγκοπιάν, χόρεψαν παραδοσιακούς μικρασιάτικους σκοπούς που όμως είχαν ενδυθεί από τους σύγχρονους της εποχής με στίχους σύστοιχους με το κλίμα του απελευθερωτικού αγώνα την περίοδο 1912-1913.
«Πρόκειται για τραγούδια που δημιουργήθηκαν για να εκφράσουν τον αγώνα που ξεκινούσε τότε για την απελευθέρωση του νησιού. Ήταν, δηλαδή, παραδοσιακά τραγούδια του γάμου ή σκωπτικά για τις Αποκριές που προϋπήρχαν, τα οποία «ντύνονταν» είτε με εμψυχωτικά λόγια για τους αγωνιστές, είτε με λόγια που περιέγραφαν τον πόνο και την στενοχώρια των πολεμιστών που άφηναν τις οικογένειές τους για το μέτωπο», σημειώνει η κ. Αναγνωστοπούλου.
Τα τραγούδια της εκδήλωσης αντλήθηκαν από το συλλογικό έργο «Πολεμούσαμε και τραγουδούσαμε. Τραγούδια ιστορικής μνήμης των βαλκανικών πολέμων», το οποίο επιμελήθηκε ο αείμνηστος ερευνητής και δάσκαλος της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από την Αγιάσο, Θεοφάνης Σουλακέλλης.