Ξεκινούν οι εγγραφές στα φαρμακεία για τον οικογενειακό γιατρό

Spread the love

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τυπικά η δυνατότητα εγγραφών στον προσωπικό οικογενειακό γιατρό από τα κατά τόπους φαρμακεία, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες, καθώς θα μπορούν να επιλέξουν γιατρό κατευθείαν από το φαρμακοποιό τους.  Σήμερα μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στη διάθεση των φαρμακοποιών για να κάνουν τις εγγραφές των πολιτών και να εκδοθεί η επίσημη Ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας.

Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα όσα έγραψαν στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους στο φύλλο της Δευτέρας τα «Νέα της Λέσβου», συνιστώντας στους πολίτες να περιμένουν μερικές ημέρες για να μπορέσουν άνετα να κάνουν την εγγραφή τους μέσω των φαρμακείων, καθώς η απευθείας πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet επιφυλάσσει δυσκολίες στους πολίτες καθώς ζητείται η ταυτοποίηση του τηλεφωνικού τους αριθμού ενώ παρατηρούνται και άλλα προβλήματα.

Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς «ήδη έχουν σταλεί οι οδηγίες στους συναδέλφους  φαρμακοποιούς και για άλλη μία φορά ο κλάδος μας θα έχει τον καταλυτικό ρόλο ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, με ηρεμία και χωρίς αναστάτωση, να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό οικογενειακό γιατρό».

Ο  κ. Βαλτάς υπογράμμισε ότι ο μέχρι τώρα αριθμός των γιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι ικανοποιητικός, πρέπει όμως, όπως είπε, να διευρυνθεί.

«Ο κλάδος μας είναι αντίθετος στην επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν εγγραφούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στον προσωπικό γιατρό» τόνισε ο κ. Βαλτάς. Και συνέχισε:  «Ως διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου διεκδικούμε από το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει αυτές τις ασφυκτικές προθεσμίες. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να δοθεί ένα εύλογο διάστημα ώστε να εγγραφούν και άλλοι γιατροί και δεν πρόκειται τα φαρμακεία να προβούμε σε βεβιασμένες κινήσεις, δηλαδή να γράψουμε για παράδειγμα οικογενειακό γιατρό της Καλλονής σε πολίτες της Μυτιλήνης. Για αυτό λέμε ότι δεν είναι λύση να πιέζει το Υπουργείο Υγείας με πρόστιμα, αντιθέτως τούς καλούμε να δείξουν ελαστικότητα ώστε με υπομονή και σε κάθε περίπτωση σε εύλογο διάστημα, να ολοκληρωθούν οι εγγραφές, αλλά όχι με την πίεση των προστίμων από τον Οκτώβριο. Αυτό δεν το δεχόμαστε ως φαρμακευτικός κλάδος» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υπογραμμίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί όπως κάνουν πάντα, έτσι και τώρα στέκονται δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες τους.

 

Τα άλλα ζητήματα

Τα παραπάνω οφείλονται σε ένα σημαντικό βαθμό γιατί σε  περιοχές όπως η Λέσβος, οι περισσότεροι γιατροί που συμμετέχουν είναι από τα Κέντρα Υγείας καθώς σε σύνολο 42 γιατρών (κάλυψη 45 ιατρείων) μόνο οι 11 είναι ιδιώτες.

Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθεί σε ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι σε γιατρούς του ΕΣΥ, είναι να χρειάζονται άμεσα το γιατρό τους και να μην μπορούν να τον βρουν καθώς θα εκτελεί εφημερία ή θα βρίσκεται σε άλλο ιατρείο από την περιοχή της μονίμου κατοικίας του ασθενούς που θα τον δηλώσει. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση δεν προβλέπεται η δυνατότητα του ασθενούς να απευθυνθεί σε άλλο γιατρό, ενώ κανονικά πρέπει να υπάρχει και μία δεύτερη επιλογή ώστε στην περίπτωση που έχει ανειλημμένη υποχρέωση ο ένας ή βρίσκεται σε άδεια, θα μπορεί να εξυπηρετείται από άλλο γιατρό, δηλαδή να δίνεται λύση στο πρόβλημά του  και αυτά τα ζητήματα πρέπει να τεθούν από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου!

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει, που σημαίνει πως όποιος χρειάζεται τον προσωπικό του γιατρό και δεν μπορεί να τον βρει, θα πρέπει να απευθύνεται μόνο επί πληρωμή στον ιδιωτικό τομέα.  Ουσιαστικά αυτός είναι και ο βαθύτερος στόχος του Υπουργείου Υγείας ο οποίος μέσα από το θεσμό του οικογενειακού προσωπικού γιατρού επιχειρεί να ελέγξει τις δαπάνες για την υγεία και να τις συμπιέσει να μειωθούν, δηλαδή να αναγκαστούν οι πολίτες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας. 

Άλλωστε το ότι το Υπουργείο βάζει τους γιατρούς του ΕΣΥ μέσα στο σύστημα, αυτό ουσιαστικά  δείχνει,  όπως και με τη δυνατότητα για κάθε γιατρό  να παρακολουθεί 2.000 ασθενείς το μήνα ως οικογενειακός γιατρός δηλαδή 500 ασθενείς από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μόνο από το θεσμό του οικογενειακού γιατρού (συν τους ασθενείς πελάτες τους που θα παρακολουθούν οι ιδιώτες επί πληρωμή και οι γιατροί του ΕΣΥ στις βάρδιες τους).  Με άλλα λόγια ο κάθε οικογενειακός γιατρός καλείται να παρέχει περίθαλψη ακόμα και σε 100 ασθενείς την ημέρα, πράγμα όχι μόνο αδύνατο αλλά και αδιανόητο!

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση