Αντιδράσεις ξεσήκωσε στους δασικούς υπαλλήλους η σχεδιαζόμενη κατάργηση ή μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο αν και διατηρήθηκε στην περίοδο των μνημονίων δεν φαίνεται να «σώζεται» τώρα, που υποτίθεται πως βρισκόμαστε εκτός μνημονίων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, που έκανε επιτροπή που όρισε η Κυβέρνηση, και η οποία κατέληξε στο ότι δεν αιτιολογείται η καταβολή του επιδόματος, επομένως θα πρέπει να καταργηθεί. Σαν αποτέλεσμα, οι δασικοί υπάλληλοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή οπότε προγραμματίζεται 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
«Η εισήγηση αυτή βασίζεται σε στοιχεία τα οποία φτάνουν στην αρμόδια επιτροπή, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Τα στοιχεία αυτά, όμως, είναι ελλιπέστατα καθώς δεν ενημερώνονται παρά μόνο όταν υπάρξει κάποιο σοβαρό περιστατικό, όπως τραυματισμός ή θάνατος εργαζομένου. Η εικόνα που δημιουργούν, δηλαδή, είναι εσφαλμένη», εξηγεί στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, Νίκος Χρυσάφης. Όπως σημειώνει, πρόκειται για υπαλλήλους, οι οποίοι επί 24ώρου βάσης και σε όλη τη διάρκεια του έτους εργάζονται μεταξύ άλλων με βάρδιες προκειμένου να προστατέψουν τα δάση.
«Αναφερόμαστε σε περίπολα και επιφυλακές οι οποίες γίνονται υπερωριακά πέραν των γραφειοκρατικών εργασιών, για πρόληψη της λαθροϋλοτομίας, της λαθροθηρίας… ακόμη και στις πυρκαγιές οι δασικοί υπάλληλοι τρέχουν όχι μόνο μετά από αυτές, για τις αναδασώσεις, αλλά και ενώ καίγονται τα δάση. Αν δεν είναι αυτό επικίνδυνο, τότε τι είναι;», αναρωτιέται ο κ. Χρυσάφης, σημειώνοντας πως η εισήγηση της επιτροπής προέρχεται από έναν λανθασμένο αλγόριθμο, που προφανέστατα δεν αξιολογεί σωστά το ρίσκο επικινδυνότητας της εργασίας των δασικών υπαλλήλων.
Ούτε στα μνημόνια…
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για δασολόγους, δασοπόνους και οδηγούς και η μείωση του επιδόματος κατά 60% στους δασοφύλακες, ουσιαστικά μεταφράζεται σε μια μείωση μισθού έως και 100 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται όμως για ένα επίδομα το οποίο είχε θεσμοθετηθεί από τη δεκαετία του ‘80 και «γλίτωσε» από τα μέτρα των μνημονίων.
«Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ και Ανώτατων Δικαστηρίων με βάση τις οποίες το επίδομα δεν κόπηκε κατά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας των μνημονίων. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να μας κόβουν ό,τι «απέμεινε» τώρα που υποτίθεται πως έχουμε βγει από τα μνημόνια και ενώ δεν έχουν επανέλθει άλλα επιδόματα που έχουν κοπεί», σχολιάζει ο κ. Χρυσάφης, ο οποίος δεν ξεχνά να επισημάνει και το πόσο σημαντικό είναι το έργο των δασικών υπαλλήλων. «Κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, πολλές φορές ερχόμενοι και σε σύγκρουση με συμπολίτες τους, οι δασικοί υπάλληλοι προσπαθούν να σώσουν τον δασικό πλούτο της χώρας μας!», αναφέρει.
Οι διεκδικήσεις
Με τις κινητοποιήσεις τους, οι δασικοί υπάλληλοι διεκδικούν όχι απλά τη μη κατάργηση του εν λόγω επιδόματος, αλλά και την επέκταση και αύξησή του και πιο συγκεκριμένα:
- Την άμεση απόσυρση του πορίσματος της επιτροπής
- Να μην γίνει καμιά περικοπή στο επίδομα και από κανέναν εργαζόμενο που το λαμβάνει σήμερα
- Να επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους σε ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες και σε όσους εργάζονται στις ίδιες συνθήκες ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι ή συμβασιούχοι)
- Να αυξηθεί το καταβαλλόμενο ποσό
Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί, στην είσοδο των γραφείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στη Μυτιλήνη και στα κατά τόπους γραφεία των Διευθύνσεων Δασών σε Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λήμνο.