Γράφει ο Χρήστος Μανωλέλλης*
Υπεραπλουστευτική, προβοκατόρικη και άκρως αποπροσανατολιστική χαρακτηρίζει σε επιστολή του προς τα «Νέα της Λέσβου ο Χρήστος Μανωλέλλης, κάτοικος Λουτρόπολης Θερμής, την πρόταση για μετατροπή του ΣΑΡΛΙΤΖΑ σε Μουσείο, που υπέβαλλαν με επιστολή τους στον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, 25 επώνυμοι που έχουν διακριθεί στο χώρο του πολιτισμού, ιατροί και ακαδημαϊκοί που ζουν στην Αθήνα.
-Υπεραπλουστευτική, γιατί ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με το επιχείρημα ότι προκειμένου να καταρρεύσει τελείως το ιστορικό κτίριο ας γίνει οτιδήποτε, ψηφιακό μουσείο ή πολιτιστικό κέντρο ή αίθουσα χορού…
-Προβοκατόρικη, γιατί επαναφέρει μια πρόταση της Περιφερειακής αρχής, που έγινε με καλή πρόθεση, πλην όμως αντικρούστηκε με επιχειρήματα από τοπικούς εκπροσώπους περιφερειακής και δημοτικής αρχής, επιχειρηματίες και κατοίκους της Λουτρόπολης Θερμής και κατά την οποία όλοι δημόσια δεσμεύτηκαν να εστιαστούν όλες οι ενέργειες στη μετατροπή των κτιριακών εγκαταστάσεων σε ένα σύγχρονο Θερμαλιστικό Κέντρο.
-Άκρως αποπροσανατολιστική, γιατί χαριτολογώντας ανεβάζει το θέμα «στον αραμπά του Χότζα» και με τον τρόπο αυτό βοηθάει όσους δεν θέλουν να ζυμώσουν, να κοσκινίζουν το θέμα για άλλα 10 χρόνια, οπότε θα έχει πιθανόν καταρρεύσει το κτίριο και δεν θα υπάρχει ως θέμα.
Επί της ουσίας, για την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΣΑΡΛΙΤΖΑ, των αρχαίων λουτρών (που προβλέπεται από την αρχαιολογική υπηρεσία να λειτουργήσουν ως επισκέψιμος μουσειακός χώρος) μαζί με τα νεότερα ιαματικά λουτρά, καθώς και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου θα απαιτηθούν αρκετά εκατ. ευρώ (4 ή 5;).
Από οικονομικής άποψης εδώ θα πρέπει να εξετασθούν δύο βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης. «Το κόστος ευκαιρίας» και «η σχέση κόστους – οφέλους», χωρίς να παραβλέπονται, αλλά να αξιοποιούνται το ιστορικό, πολιτισμικό και κοινωνικό απόθεμα της περιοχής.
Με απλά λόγια, τι είναι προτιμότερο και ποια υπεραξία θα αποδώσει η επένδυση τόσων πολύτιμων για την εποχή που ζούμε οικονομικών πόρων; Είναι καλύτερα να επενδύσουμε στη δημιουργία ενός Ψηφιακού μουσείου ή σε ένα σύγχρονο Θερμαλιστικό Κέντρο;
Στην πρώτη περίπτωση η εμπειρία μας έχει αποδείξει, ότι από την επομένη των εγκαινίων θα ξεκινήσει η προσπάθεια αναζήτησης νέων οικονομικών πόρων για την λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι τα μουσεία στην Ελλάδα και κυρίως τα περιφερειακά, δεν παράγουν τόσα έσοδα όσα απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Στη δεύτερη περίπτωση, η δημιουργία ενός σύγχρονου Θερμαλιστικού Κέντρου, που θα παρέχει μια «βεντάλια» υπηρεσιών (θαλασσοθεραπεία, εισπνοοθεραπεία, πηλοθεραπεία, υπηρεσίες ομορφιάς – cosmetic-spa κλπ.) είναι προφανές ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας δυναμικής, βιώσιμης αναπτυξιακής επένδυσης, η οποία θα εκτινάξει την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής και του νησιού.
Είναι εύκολο το εγχείρημα; Κάθε άλλο. Έχει εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας και απαιτεί τη συνεργασία και συνέργια τόσο της Περιφερειακής όσο και της Δημοτικής αρχής.
Από την άλλη πλευρά έχουμε όραμα, ξέρουμε τι θέλουμε, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών, βρίσκεται σε στάδιο προκήρυξης αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την μετατροπή του ΣΑΡΛΙΤΖΑ σε Θερμαλιστικό Κέντρο και από άποψη εξεύρεσης οικονομικών πόρων βρισκόμαστε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση του επόμενου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, καθώς και του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης, στα οποία επιβάλλεται να υπάρξει πρόβλεψη και να δεσμευτούν συγκεκριμένα κονδύλια.
Μπορούμε να αισιοδοξούμε; Σίγουρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Είμαστε μπροστά σε μια μοναδική, ίσως ιστορική ευκαιρία, να αποδείξουμε εμείς οι Λέσβιοι, γιατί αποκλειστικά δική μας είναι η ευθύνη, ότι και θέλουμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο στον τόπο μας.
Ιστορικά, από τους Ελληνιστικούς χρόνους και κυρίως την Ρωμαϊκή εποχή μέχρι τα τελευταία χρόνια η Λουτρόπολη Θερμής ήταν το θερμαλιστικό κέντρο της Λέσβου.
Αυτή η ιστορική συνέχεια θα πρέπει με κοινή προσπάθεια, συναίνεση και αγώνα να διασφαλιστεί για το μέλλον αυτού του τόπου, για τις επόμενες γενεές.
Κατανοούμε απόλυτα, το ειλικρινές ενδιαφέρον, όλων των εκλεκτών και καθ’ όλα καταξιωμένων ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης που υπέγραψαν την πρόταση για μετατροπή του ΣΑΡΛΙΤΖΑ σε μουσείο, συμμεριζόμαστε την αγωνία που όλους μας διακατέχει να σωθεί το ιστορικό κτίριο και τους καλούμε να συστρατευτούν στην κοινή απόφαση και προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να γίνει η Θερμή Λέσβου αυτό που ήταν κάποτε. Μια ιστορική σύγχρονη Λουτρόπολη.
*Ο Χρήστος Μανωλέλλης, είναι κάτοικος Λουτρόπολης Θερμής, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Θερμής και του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής.