Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Υπό εξαφάνιση ο κορονοϊός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Πόσα κρούσματα καταγράφουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας, πού βρίσκονται οι νοσηλείες και τι λένε οι εμπλεκόμενοι
  • Rapid test και έξω από το νοσοκομείο προς διευκόλυνση των συγγενών ασθενών που θέλουν να μπουν σε θαλάμους και ιατρεία 

Αν και ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας έξαρσης των ιώσεων αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τον κορονοϊό στη Λέσβο, καθώς από τις ενδείξεις των κρουσμάτων και των νοσηλειών (δεδομένου ότι δεν ανακοινώνονται πλέον αναλυτικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ανά περιοχή τα κρούσματα), προκύπτει ότι η κατά τα άλλα πανδημία βρίσκεται υπό εξαφάνιση για περιοχές, όπως η Λέσβος.

Και αυτό σε αντίθεση με τον μέσο όρο των κρουσμάτων στην Ελλάδα, όπου μειώνονται αλλά με αργούς ρυθμούς, ενώ οι νοσηλείες στον πανελλαδικό μέσο όρο παρουσίασαν αύξηση το προηγούμενο διάστημα (αν και στη Λέσβο ισχύει το ακριβώς αντίθετο).  

Οι παραπάνω εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο δίνουν μία σημαντική ανάσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς για παράδειγμα στο Βοστάνειο νοσηλεύονταν χθες δύο ασθενείς με επιπλοκές από κορονοϊό και γενικότερα αυτό το διάστημα το νοσοκομείο δεν είναι επιβαρυμένο από αυξημένες νοσηλείες ασθενών με επιπλοκές από ιώσεις είτε πρόκειται για γρίπη ή για άλλες ιώσεις. 

Τι δείχνουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ; 

Την ίδια ώρα η εικόνα από τις αναλύσεις που κάνουν τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας δείχνουν ότι ο κορονοϊός βρίσκεται υπό εξαφάνιση και όταν αυτό καταγράφεται, μήνα Φλεβάρη, που είναι ακόμα χειμώνας, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες όταν σταδιακά θα μπούμε στην άνοιξη και οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν με ταυτόχρονη μείωση του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου, η παρασκευάστρια και δειγματολήπτρια των κλιμακίων του ΕΟΔΥ για τη Λέσβο, Σταυρούλα Τσαΐρη, σημείωσε πως «καταρχάς έχουμε μειωμένη προσέλευση των πολιτών για αναλύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανησυχούν ή δεν αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας και συμπτώματα που να τους οδηγήσουν σε εμάς, ώστε να επιβεβαιώσουν ή να βγουν από την ιδέα, όπως λένε, ότι δεν έχουν κορονοϊό! Εμείς κάνουμε καθημερινά  περίπου 60 – 70 τεστ σε πολίτες και θα σας έλεγα ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε θετικό αποτέλεσμα. Ζήτημα αν έχουμε 1-2 θετικούς σε αυτόν τον αριθμό που σας αναφέρω. Φαίνεται όμως παρακολουθώντας και στον κύκλο μας ότι γενικότερα αυτή την εποχή δεν ταλαιπωρείται ιδιαίτερα η τοπική κοινωνία και από άλλες ιώσεις, όπως είναι η γρίπη», μας είπε η εργαζόμενη του ΕΟΔΥ.

Η Ελεονώρα Μανιάτη

Από τη δική της πλευρά η Συντονίστρια ιατρός των κλιμακίων του ΕΟΔΥ για τη Λέσβο, Ελεονώρα Μανιάτη, είπε στην εφημερίδα μας ότι «δεν έχουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο και μπορώ να σας πω ότι κάποιες μέρες δεν στέλνουμε κανένα και με ρωτούν κεντρικά οι συνάδελφοι αν τους ξέχασα, αλλά τους εξηγώ ότι δεν έχουμε θετικά.  Εκτιμώ  ότι η Λέσβος βρίσκεται στις περιοχές του χάρτη με τα πιο μικρά ποσοστά στην Ελλάδα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί θα σας θυμίσω ότι τις περιόδους που ο κορονοϊός απασχολούσε όλη την Ελλάδα, η περιοχή μας βρισκόταν στο κόκκινο του χάρτη». 

Σε σχέση με τη δραστηριότητα των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, η κυρία Μανιάτη διευκρινίζει ότι «αυτό το διάστημα εξυπηρετούν και το νοσοκομείο. Εκτός από την υποστήριξη που παρέχουμε στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, όπως και τη διενέργεια τεστ στην περιοχή της Εφταλούς για τους αλλοδαπούς,  προσπαθούμε να καλύπτουμε με τεστ και τον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου Μυτιλήνης, δηλαδή σε συγγενείς ασθενών που θέλουν να μπουν στο Βοστάνειο βοηθώντας και προς αυτήν την πλευρά». 

Από τα υποτονικά ποσοστά τα οποία καταγράφει ο κορονοϊός στη Λέσβο μέχρι τώρα δικαιώνονται οι επιλογές του Υπουργείου Υγείας ως προς την χαλάρωση των μέτρων και στα σχολεία, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία για το φετινό χειμώνα. Χαλάρωση που τουλάχιστον κατά την περίοδο του φθινοπώρου είχε ανησυχήσει για το τι μέλλει γενέσθαι μέσα στο χειμώνα,  τελικά όμως αυτή τη φορά το Υπουργείο Υγείας εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται για την τακτική που ακολούθησε. 

Ένας από τους γιατρούς που πριν από 1,5 έτος είχε προειδοποιήσει ότι η πορεία του κορονοϊού θα είναι φθίνουσα όσο θα βγαίνουν νέες μεταλλάξεις, ήταν ο Μάκης Αξιώτης, που είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης για τα θέματα του κορονοϊού. Μιλώντας χθες στην εφημερίδα μας ο ίδιος σημείωσε ότι «αν και δεν τον περίμενα σε τόσο χαμηλά επίπεδα τον κορονοϊό αυτό το διάστημα, θα σας πω ότι η μείωση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, καθώς από τη μία έχουμε τους εμβολιασμούς και από την άλλη τη νόσηση. Όταν αρρωσταίνει κάποιος δύο και τρεις φορές από κορονοϊό και έχει κάνει και το εμβόλιο λογικό είναι να έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας». 

Ζητώντας την άποψη του κ. Αξιώτη για το φαινόμενο της Κίνας όπου κάποιες περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ο γιατρός είπε πως «η Κίνα ακολούθησε μία άλλη στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού επιλέγοντας την λήψη αυστηρών μέτρων στις μετακινήσεις και αυτό ενδεχομένως προστάτευσε πολλούς από το να νοσήσουν από τον κορονοϊό, χωρίς όμως αντισώματα και βιώνοντας για καιρό σε αποστειρωμένο περιβάλλον έγιναν ακόμα πιο ευάλωτοι με συνέπεια να νοσούν μαζικά τώρα. Ένα επιπλέον θέμα έχει να κάνει με το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα, το οποίο είναι παλαιάς τεχνολογίας και να σας θυμίσω ότι αυτό το εμβόλιο το ζητούσαν και κάποιοι του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα μας, όπως όμως αποδεικνύεται δεν παρέχει επαρκή κάλυψη και γι’ αυτό τώρα βλέπετε ότι βρίσκονται σε εγρήγορση. Αυτό σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου και αποτελεσματικά εμβόλια εφαρμόστηκαν και τα μέτρα χαλάρωσης, όπως αποδείχθηκε, τελικά βοήθησαν στο να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας. Η άποψή μου είναι πως αν δεν έχουμε κάποια παραλλαγή του κορονοϊού που θα ανατρέψει το μέχρι τώρα σκηνικό και κάτι τέτοιο συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες, σιγά-σιγά αφήνουμε τον κορονοϊό πίσω μας όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη και μετά θα ακολουθήσει και το καλοκαίρι.  Για τον επόμενο χειμώνα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ακόμα τι θα γίνει, να σας πω όμως ότι κάποιοι από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον Covid 19 είχαν σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας στο 2023. Να δούμε αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τους, oι οποίες προφανώς και δεν είναι τυχαίες, αλλά βασίζονται στη μέχρι τώρα εμπειρία από τους κορονοϊούς και τον κύκλο που κάνουν», είπε ο κ. Αξιώτης.

Ένα επιπλέον θέμα το οποίο έθεσε ο ίδιος είναι η εκπαίδευση της κοινωνίας, καθώς όπως σημείωσε «σε όλη αυτή τη φουρτούνα που περάσαμε θεωρώ ότι εκπαιδεύτηκε η κοινωνία και στα θέματα της ατομικής υγιεινής, δηλαδή να πλένουμε συχνότερα τα χέρια μας, ν’ αποφεύγουμε συνωστισμούς και γενικότερα μάθαμε να προφυλασσόμαστε από την μετάδοση των ιώσεων όσο είναι δυνατό. Είναι και αυτό ένας κρίσιμος παράγοντας που βοηθά στο να μην έχουμε πολλά κρούσματα αυτό το διάστημα».

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα εκτιμούσε κανείς ότι έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Περίπου 10 άτομα εμβολιάζονται κάθε ημέρα που έχουν προγραμματιστεί εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και υπάρχουν άτομα, σύμφωνα με την κ. Μανιάτη, που κάνουν ακόμα και τώρα την πρώτη δόση του εμβολίου της pfizer ή και τις άλλες, ενώ το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιείται κυρίως από μετανάστες. Σε κάθε περίπτωση από τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα μειωθεί σε λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, καθώς η προσέλευση είναι μικρή.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img