Ο νεαρός Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, δικηγόρος και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Εμείς για το Αιγαίο» της Χριστιάνας Καλογήρου, Αλέξανδρος Ροδίτης, κάνει μια αποτίμηση της παρουσίας του στο «τιμόνι» του Περιφερειακού συμβουλίου, μιλάει για τους νέους που έχοντας ζήσει τη μνημονιακή εποχή τείνουν να ασχοληθούν πλέον πιο ενεργά με τα κοινά, αλλά και για το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.
-Ανήκετε στη νέα γενιά στελεχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς ήταν για σας αυτή η θητεία στην Περιφερειακή αρχή;
«Με δύο λέξεις θα έλεγα πολύτιμη και χρήσιμη. Το σημαντικότερο είναι ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες, νιώθω δικαιωμένος για την απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά. Η δικαίωση αφορά, κυρίως, στο ότι προσπάθησα να είμαι συνεπής σε όσα είχα δεσμευτεί και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές το πρόσημο είναι θετικό. Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια νιώθω, και αυτό συμβουλεύω ακόμη και τώρα τους νέους ανθρώπους, ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι ότι θα τα καταφέρουμε».
-Η θέση του προέδρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν για σας βουτιά στα βαθιά, ή μια πρόκληση για να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας σε ένα δύσκολο πόστο;
«Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν πράγματι μία πρόκληση. Βέβαια, είναι σημαντικό ότι αυτήν τη δυνατότητα μού την έδωσε η Περιφερειάρχης μας, η κα. Χριστιάνα Καλογήρου, την οποία κι ευχαριστώ, αποδεικνύοντας ότι επενδύει στους νέους ανθρώπους και τους εμπιστεύεται. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητά μου ήταν να γίνεται μία πολιτισμένη συζήτηση και, παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις σε ένα αμιγώς πολιτικό όργανο, στόχος μου ήταν η καλλιέργεια ενός κλίματος ηρεμίας, όπου οι διαφωνίες εκφράζονται στη βάση επιχειρημάτων και όχι με υπερβολές και οξύτητα. Ασφαλώς, και με πλήρη σεβασμό στην κρίση των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των συναδέλφων Περιφερειακών Συμβούλων, θέλω να πιστεύω ότι λειτούργησα δίκαια, δημοκρατικά και πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού Λειτουργίας μας, αποφεύγοντας συνειδητά τις εντάσεις και τις ακρότητες, που άλλωστε δεν με χαρακτηρίζουν».
-Οι νέοι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν ενεργά στα ψηφοδέλτια. Τι πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο σε αυτό; Τι κάνει τους νέους να θέλουν ν’ ασχοληθούν τώρα με την πολιτική;
«Θα έλεγα ότι ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται σε σημαντικό βαθμό η ανάδειξη νέων ανθρώπων στα κοινά, ακόμα και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης. Ποια είναι η αιτία; Το ότι τους εμπιστεύονται, ότι τους δίνουν χώρο και ευκαιρίες να ανελιχθούν, ότι πλέον είμαστε σε μια νέα εποχή και ο κόσμος μας χρειάζεται μια νέα πιο φρέσκια ματιά, ότι έχουν την επάρκεια, τις γνώσεις και περισσότερες αντοχές. Και σίγουρα, και αυτό εκφράζει κι εμένα, ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι μιας και έχουμε την ατυχία της μνημονιακής εποχής και όλων των δεινών που επιφέρει αυτή, οι νέοι νιώθουμε την ανάγκη να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τις επόμενες γενιές».
-Το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής είναι ένα έργο για το οποίο έχετε ασκήσει πιέσεις μαζί με τοπικούς φορείς. Πού βρίσκεται το έργο αυτό, αλλά και το νέο Κλειστό που ζητούν ομάδες μπάσκετ για τη Μυτιλήνη;
«Η προσωπική μου επιδίωξη είναι η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών σε όλο το νησί της Λέσβου και από την πλευρά μου κάνω ό,τι μπορώ προς αυτήν την κατεύθυνση. Ασφαλώς όπως, ίσως, γνωρίζετε η αρμοδιότητα των αθλητικών υποδομών ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους οι οποίοι κι έχουν τη σχετική ευθύνη. Ωστόσο, κι εφόσον μας ζητείται υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε ως φορέας χρηματοδότησης, που θα έλεγα ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό. Σε ό,τι αφορά στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής, πράγματι αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες για τη Δυτική Λέσβο. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του με σχετική εγγραφή στο τεχνικό μας πρόγραμμα και απομένουν να διευθετηθούν από την πλευρά του Δήμου κάποια διαδικαστικά ζητήματα, προκειμένου το έργο να προχωρήσει. Για το Κλειστό Γυμναστήριο Μυτιλήνης, θα έλεγα ότι πλέον και με τις δεδομένες ανάγκες της πρωτεύουσας του νησιού οι τωρινές εγκαταστάσεις, αν μη τι άλλο, είναι απογοητευτικές. Για όσους μας παρακολουθούν, είναι γνωστό ότι ήδη έχουμε εξασφαλίσει το ποσό των 350.000 ευρώ περίπου για την αναμόρφωσή – εκσυγχρονισμό του και υπάρχει και η πρόθεση για την κατασκευή νέου γυμναστηρίου αντάξιου της πόλης και του νέου πλέον Δήμου Μυτιλήνης».
-Είστε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ο οποίος δεν έχει περάσει και λίγα τα τελευταία χρόνια με το οικονομικό σκάνδαλο, τις δικαστικές διαμάχες και τις εκλογικές αναμετρήσεις. Πιστεύετε ότι έχουν περάσει τα δύσκολα;
«Είναι αλήθεια ότι ο σύλλογός μας έχει περάσει δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια. Επί θητείας Καλλία υπήρξε μια ομαλοποίηση και πλέον κάνουμε μια νέα προσπάθεια. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όχι όμως αξεπέραστα. Είναι σημαντικό ότι με αυτές τις συνθήκες που περιγράφετε προέχει η συνεργασία και η προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου».
-Ποια είναι η αίσθησή σας για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών;
«Ευελπιστώ ότι οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο συνδυασμό μας. Προσωπικά θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση και τη δύναμη που μου δίνουν. Τους εμπιστεύομαι και αισιοδοξώ ότι έχω κερδίσει και τη δική τους εμπιστοσύνη».