«Η Ζωή εν τάφω» ζωντανεύει στη μικρή οθόνη

Spread the love

Το μυθιστόρημα «Η Ζωή εν τάφω» του Στρατή Μυριβήλη ζωντανεύει στην ΕΡΤ που ετοιμάζει δυναμική επιστροφή στο χώρο της μυθοπλασίας. Γυρίσματα της σειράς θα γίνουν και στη Μυτιλήνη, την Αγιάσο και τη Συκαμιά. Η σειρά θα αποτελείται από 16 επεισόδια και σκηνοθέτης θα είναι ο Τάσος Ψαρράς.

Στο μυθιστόρημα, βασισμένο στις προσωπικές εντυπώσεις του συγγραφέα, εξιστορείται η φρίκη όχι μόνο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά ο λοχίας του πεζικού Αντώνης Κωστούλας καταγράφει σε γράμματα-ημερολόγιο, που σκοπεύει να στείλει στην αγαπημένη του, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, κατά την περίοδο που αυτός πολεμάει στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1917.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Πολιτικά» που παρουσίασε το θέμα, «βαριά» ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου όπως  ο Γιάννης Μπέζος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιώργος Αρμένης, ο Ερρίκος Λίτσης αλλά και νέοι ηθοποιοί, όπως  ο Νίκος Πουρσανίδης, περιλαμβάνονται στο  λαμπερό  καστ  της σειράς.

Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στα τέλη του Ιουλίου στο νησί. Μία ρομαντική ευαίσθητη ερωτική ιστορία  θα ζωντανέψει στην μικρή οθόνη, στη σειρά που αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται από τον Οκτώβριο.

Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η View Master Films, την οργάνωση παραγωγής ο Γιώργος Παπαδάτος, ενώ παραγωγός είναι ο Γιώργος Κυριάκος.

Παίζουν καταξιωμένοι ηθοποιοί και συγκεκριμένα οι:

-Δημήτρης Μοθωναίος (Αντώνης Κωστούλας)

-Γιάννης Μπέζος (Στρατηγός Ιωάννου-Μπαλαφάρας)

-Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη (Μυρσίνη)

-Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άντζω)

-Νίκος Πουρσανίδης (Στράτης Μυριβήλης)

-Γιώργος Αρμένης (Θύμιος Κωστούλας)

-Δημήτρης Ήμελλος (Φαναριώτης)

-Ερρίκος Λίτσης (Ταμίας)

-Ηλιάνα Μαυρομάτη (Στυλιανούλα)

-Βαγγέλης Στρατηγάκος (Λεωνίδας).

Εκτός από τη Λέσβο τα γυρίσματα της σειράς θα πραγματοποιηθούν στην Μακεδονία και στην Αττική.
Ο Μυριβήλης αρχίζει να γράφει τη «Ζωή εν τάφω» κυριολεκτικά στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αγωνιζόμενος στο μακεδονικό μέτωπο, στην προκάλυψη του Μοναστηρίου της Σερβίας, καταταγμένος στη «Μεραρχία Αρχιπελάγους». Φαίνεται ότι σε ώρες αργίας από τις πολεμικές επιχειρήσεις αποτυπώνει εικόνες και σκηνές της στρατιωτικής καθημερινότητας και μία από αυτές πρωτοδημοσιεύεται σε θεσσαλονικιώτικη εφημερίδα το 1917. Το μακεδονίτικο πολεμικό τοπίο το γνωρίζει για δεύτερη φορά: Βρίσκεται στη μέση μιας δεκαετούς πολεμικής περιπλάνησης, έχοντας ήδη λάβει μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13) και αγνοώντας βέβαια ότι θα ακολουθήσει και ένας Μικρασιατικός πόλεμος, στον οποίο επίσης θα συμμετάσχει. Μετά το τέλος και αυτών των επιχειρήσεων, αποστρατευόμενος και επιστρέφοντας στο νησί, δημοσιεύει κατ’ αρχάς ως επιφυλλιδογραφικό αφήγημα στην τοπική εφημερίδα Καμπάνα (1923-24) και, κατόπιν, σε αυτόνομη έκδοση υπό μορφή βιβλίου τον Απρίλιο του 1924 τη Ζωή εν τάφω. Χειρόγραφα που βρέθηκαν μες στο γυλιό (στρατιωτικός σάκος) του λοχία Αντώνη Κωστούλα.

«Η ζωή εν τάφω» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Στρατής Μυριβήλης και ένα από τα πιο δημοφιλή και εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Στη μορφή του βιβλίου, το έργο πρωτοκυκλοφόρησε το 1924 αλλά δεν πήρε την οριστική μορφή του, παρά μόνο στην 7η έκδοση του 1955. Μέχρι το 1990, το βιβλίο είχε κάνει περισσότερες από 25 ανατυπώσεις και είχε κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 120.000 αντίτυπα.

Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας του Μυριβήλη, με δεύτερο τη  «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» (1933, η μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή) και τρίτο την Παναγιά τη Γοργόνα (1948, η εγκατάσταση του Ελληνισμού της Μικρασίας στα ελλαδικά χώματα).

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση