Τα “πάθη του έρωτα λουλουδιών και εντόμων” αποτυπώνονται σε μια πρωτοποριακή έκθεση στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Tériade, με τίτλο “Δάφνις και η Χλόη στη χώρα των ερώτων: ανακαλύπτοντας τις σχέσεις ανθέων και επικονιαστών στη Λέσβο του 21ου αιώνα”, η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση αποτελεί μια εισαγωγική μαθησιακή περιπλάνηση στον κόσμο των ανθοφόρων φυτών, εστιάζοντας στα θαυμαστά ελκτικά χαρακτηριστικά που έχουν αποκτήσει μέσω εξέλιξης, για να προσελκύσουν επικονιαστές. Όπως και το αντίθετο, αναδεικνύει τις επινοήσεις των εντόμων προκειμένου να είναι μόνον αυτά, εκείνα που εκμεταλλεύονται τα φιλέματα των ανθέων, τη γύρη, το νέκταρ, και τα άλλα τους καλά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξεδόθη για την αναγγελία της μοναδικής στο είδος της έκθεσης που θα γίνει στη Λέσβο.
Η διοργάνωση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου LIFE 4 POLLINATORS – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο, με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος LIFE της ΕΕ και του Πράσινου Ταμείου.
Το LIFE 4 Pollinators αφορά στην συμμετοχή των πολιτών για την προστασία των άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο, και αναπτύσσει δράσεις για τη διατήρηση των εντόμων επικονιαστών και των εντομόφιλων φυτών σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.
Εκδηλώσεις, δραστηριότητες επιστήμης των πολιτών και εκπαίδευση στοχεύουν υπό την εποπτεία του δικτύου στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία. Το έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο LIFE.
Στην πρωτοπόρα και ανατρεπτική για το είδος της έκθεση – εγκατάσταση τέχνης που παρουσιάζεται στο Μουσείο – Βιβλιοθήκη Tériade στη Λέσβο πρωταγωνιστούν, όπως δηλώνεται από τον τίτλο, ανθοφόρα φυτά και έντομα επικονιαστές, ένας ανθο-μελισσό-κηπος με τα πιο κοινά είδη που συναντάμε στη φύση της Λέσβου, του Αιγαίου. Όλα είναι κατασκευασμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου από χαρτοπολτό και άλλα ευτελή υλικά, που και τοποθετημένα με τρόπο ευρηματικό, αναδεικνύουν τον λειτουργικό τους ρόλο στην επικονίαση, την αναπαραγωγή.
Σε αντίθεση με το μικρό φυσικό μέγεθος, λόγος για τον οποίο διαλανθάνουν την προσοχή μας, στην έκθεση φυτά και έντομα παρουσιάζονται υπερμεγέθη, πέντε φορές το μέγεθος που απαντούν στη φύση, στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαλύτερο κι από το ανθρώπινο. Προκαλώντας στον επισκέπτη, δέος για το μεγαλόπρεπο και θαυμασμό για το πολύπλοκο της χώρας των θαυμάτων.
Ο Δάφνις και η Χλόη, είναι συμπρωταγωνιστές ως λαλίστατοι οδηγοί που περιέρχονται, ως κωμικές φιγούρες, τα άνθη και τα έντομα του κήπου, ρωτώντας και απαντώντας, διδάσκοντας, εν τέλει, απλή φυσική ιστορία. Συμπρωταγωνιστής και το φυσικό περιβάλλον, με ζωγραφισμένες στο φόντο, εικόνες από το φυσικό ενδιαίτημα των φυτών.
Οι σχέσεις ανθέων και εντόμων επικονιαστών έχουν περιγραφεί από την εποχή ακόμη του Ερέσιου Θεόφραστου και του Σταγειρίτη Αριστοτέλη· μια γνώση, όμως, που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, και πολύ περισσότερο στους νέους και τα μικρά παιδιά, που καλούνται να βιώσουν εντονότερα την απειλή του οικοσυστήματος και να το προστατέψουν.
Σκοπός της έκθεσης είναι να εγγράψει στους επισκέπτες και κυρίως στους μαθητές την πολύτιμη γνώση για το οικοσύστημα και την αξία διατήρησής τους μέσα από ένα παιχνίδι κατανόησης μηχανισμών ζωής , ώστε να ευαισθητοποιηθούν για την οικολογία και να γίνουν ενεργοί πολίτες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
- Εγκαίνια: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, Μουσείο – Βιβλιοθήκη Tériade
- Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου 2024
- Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 09:00-15:00
- Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251023372, 2251036406
Είσοδος ελεύθερη.