Με κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε σήμερα η επέτειος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τιμώντας με αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία την ημέρα εκείνη το 335 μ.Χ. όταν στα Ιεροσόλυμα η Αγία Ελένη, η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου που ήταν ο ηγεμόνας που ενοποίησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με το Χριστιανισμό και μετέφερε την έδρα από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, Ύψωσε τον Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε και παρέδωσε το πνεύμα ο Ιησούς. Το σύμβολο του θανάτου μέχρι τότε για τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία που μετά τη σταύρωση του Ιησού και την Ανάσταση μετατράπηκε σε σύμβολο της αγάπης.
Όπως είναι γνωστό η Αγία Ελένη που ήταν Χριστιανή πριν ακόμα ασπαστεί το Χριστιανισμό ο Μέγας Κωνσταντίνος έκανε ανασκαφές στους Αγίους Τόπους αποκαλύπτοντας όλο το θαύμα στο οποίο υποκλίνεται σήμερα η ανθρωπότητα.
Ο Τίμιος Σταυρός υψώθηκε μέσα στο ναό της Αναστάσεως και σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση, η Αγία Ελένη –που στις μέρες μας τιμούνται με τον γιο της Κωνσταντίνο ως ισαπόστολοι από την Εκκλησία μας – οδηγήθηκε στην αποκάλυψη με θαυμαστό τρόπο.
Η σημερινή μέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που βρίσκει κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη εορτάζεται με θρησκευτική κατάνυξη σε όλη τη Λέσβο με τους ιερείς να περιφέρουν και να τοποθετούν το Σταυρό χωρίς τον Ιησού στη μέση του ναού δοξολογώντας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράζεται αυτό που λέμε «σταυρολουλούδι» στον τόπο μας δηλαδή από ένα κλωνάρι βασιλικού σε κάθε πιστό το οποίο μάλιστα πολλοί επιστρέφοντας στο σπίτια τους το βάζουν σε νερό για να βγάλει ρίζες και το φυτεύουν λίγες ημέρες αργότερα διατηρώντας το για 1 χρόνο.
Στη Μυτιλήνη στο μητροπολιτικό ναό τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης προσφέροντας άρτους που διανεμήθηκαν στους πιστούς μετά την ευλογία από τους ιερείς (αρτοκλασία).
Ο Τίμιος Σταυρός της Αγιάσου
Στον σημερινό εορτασμό για τη Λέσβο, την πρωτοκαθεδρία κάθε χρόνο έχει η Αγιάσος όπου ιερουργεί ο μητροπολίτης Ιάκωβος όπου γίνεται μεγάλη γιορτή και στο ναό της Παναγίας ειδικά φέτος η κοσμοσυρροή ξεπερνά κάθε προηγούμενο θυμίζοντας το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου καθώς ο ναός από το πρωί ήταν γεμάτος ασφυκτικά παρουσία του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου και του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα, του Στρατηγού Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη και τον ηγεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στο ναό της Αγιάσου φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού ένα μικρό τεμάχιο από τον Τίμιο Σταυρό που μετέφερε το 803 μ.Χ. ο μοναχός Αγάθωνας μαζί με την εικόνα της Παναγίας στην περιοχή. Το ξύλο αυτό είναι εγκολπωμένο σε έναν μεγαλύτερο σταυρό και οι ιερείς το βγάζουν για προσκύνηση μόνο μία φορά το χρόνο αυτή την ημέρα καθώς όλο το έτος φυλάσσεται σε ιδιαίτερο χώρο.
Επίσης στον ναό της Αγιάσου υπάρχει ένας δεύτερος μεγάλος ξύλινος σταυρός ο οποίος μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα το 1931 στο ναό του Αγίου Θεράποντα της Μυτιλήνης. Ήταν η περίοδος που μαζί με άλλους πολίτες και οι ιερείς ο τότε χαρισματικός μητροπολίτης Ιάκωβος ο Α, ο από Δυρραχίου μεταβαίνοντας στους Αγίους Τόπους για προσκύνημα μετέφερε αυτόν τον μεγάλο σταυρό ο οποίος τη Μεγάλη Παρασκευή εκείνης της χρονιάς είχε καθαγιαστεί μεταφερόμενος στο Γολγοθά από το σημείο όπου βασανίστηκε ο Ιησούς μέχρι τις σταύρωσή του δηλαδή η ιερή διαδρομή που ακολουθείται κάθε χρόνο στα Ιεροσόλυμα τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ο Σταυρός για χρόνια παρέμενε στον εμβληματικό ναό της Μυτιλήνης ωστόσο κατά τη δεκαετία του 70 μεταφέρθηκε στο ναό της Αγιάσου όπου και παραμένει μέχρι τώρα και είναι ο δεύτερος σταυρός μετά το Τίμιο Ξύλο που βγάζουν οι ιερείς λιτανεύοντας στο χωριό.
Δείτε αναλυτικά βίντεο και φωτογραφίες
από τη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/nealesvou/