Οι μαθητές καινοτομούν με το πρόγραμμα STEAM

Με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξη της δημιουργικότητας, τo 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης υλοποίησε φέτος ένα πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, με τίτλο «Τα μαθηματικά στην καθημερινή ζωή – STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics)».

Το STEΑM είναι μια νέα εκπαιδευτική προσέγγιση που αποτελεί επιταγή για το μέλλον, διότι σχεδόν όλα τα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα απαιτήσουν τουλάχιστον κάποιο υπόβαθρο σε γνώσεις τεχνολογίας, πληροφορικής και μαθηματικών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 8 ομάδες 17 μαθητών και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, με τις ακόλουθες εργασίες:

-Μπάζιος Στρατής – Λύτρας Νίκος – Κιουτουρόγλου Σταύρος

«Έρευνα και δημιουργία εισαγωγικού βίντεο για το STEAM»

-Παπουτσέλλης-Τσιμάρας Νίκος

«Συσκευές Εντοπισμού»

Κορδογιάννη Παναγιώτα, Κορδογιάννης Ραφαήλ, Μαρμαρινός Βασίλης

«Αυτοματοποιημένη διαχείριση θερμοκηπίου – Ρομποτική»

Κουταλέλλη Μαρίνη – Κοντέλλη Μιχαέλα

«A math adventure» – Σχεδιασμός παιχνιδιού στον Η/Υ

Ντουμοπούλου Ιωάννα – Στόικου Μαριάνθη

«Η χρήση του κινητού τηλεφώνου ως φωτογραφική μηχανή»

-Σουβατζόγλου Μανώλης – Καστρινέλλης Χρήστος

«Κατασκευή που έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει κέρματα ανάλογα με την αξία τους»

-Αντωνίου Οδυσσέας – Καστρινέλλης Χρήστος

«Κατασκευή ενός απλού Drone με βάση τις αρχές του STEΑM»

-Χαρά Μάτα – Κωνσταντίνος Λάγαρης – Εριξέλα Ντέμα

«Χρυσή Τομή – Η επιρροή των μαθηματικών στις τέχνες»

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαρία Αντίκα (Πληροφορικής – Μαθηματικός).

Οι εργασίες παρουσιάστηκαν με επιτυχία στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Επίσης παρουσιάσθηκαν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 4 Μαΐου, όπου οι μαθητές εντυπωσίασαν το κοινό στην παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

Τέλος,  στο  χώρο του σχολείου,  στις 17 Μαΐου έγινε παρουσίαση των εργασιών, στο πλαίσιο του προγράμματος στη «μέρα των Μαθηματικών», παρουσία της συμβούλου του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης, Ευγενίας Τοροσιάδου. Το 2018 έχει ονομαστεί έτος Μαθηματικών και το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο σ’ αυτό.

 

Σε πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής

 

Οι  μαθητές: Κορδογιάννη Παναγιώτα, Κορδογιάννης Ραφαήλ και Μαρμαρινός Βασίλης συμμετείχαν με την εργασία τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής WRO, ενώ πήραν το 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό Lesvos STEΑM Festival 2018 που διοργάνωσε το Ε.Κ.Φ.Ε. Λέσβου.

Με το ίδιο έργο («Οικολογικό ρομπότ περισυλλογής καρπών») θα συμμετάσχει το σχολείο και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, στην κατηγορία Open (WRO 2018 http://wrohellas.gr), που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης: «Οι ίδιοι οι μαθητές μετά το τέλος του προγράμματος δήλωσαν ότι ενεπλάκησαν δημιουργικά και συνεργατικά με τους συμμαθητές τους, προκειμένου να δώσουν από κοινού λύσεις σε προβλήματα που τέθηκαν από την εκπαιδευτικό. Ανέπτυξαν το αίσθημα της ομαλής συνεργασίας και συνειδητοποίησαν ότι όταν η μάθηση ξεφεύγει από τα όρια της ξερής αποστήθισης και ασκησιολογίας τους δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν μόνοι τους τη γνώση. Η εμπειρία αυτή θα τους μείνει αξέχαστη».