Μια χειμερινή εκδρομή

Περπατώντας στο δάσος το αίμα κυλά πιο γρήγορα στις φλέβες μου και παίρνω βαθιές ανάσες καθώς αγκαλιάζω μια πελώρια οξιά για να γειωθώ.

Βρίσκομαι στη βόρεια Ελλάδα.

Σ’ ένα από τα χωριά που λατρεύω και το θεωρώ ένα από τα πιο must to visit.

Το Νυμφαίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το Αμύνταιο και 28 περίπου από τη Φλώρινα.

Το Νυμφαίο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Γύρω μου τα δάση οξιάς, τα εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά με τις τσίγκινες στέγες για να γλιστράει το χιόνι και τα καλντερίμια!

Πιο κάτω οι ονομαστοί αμπελώνες με το ξινόμαυρο, λίμνες και ψαροχώρια και εδώ δίπλα μου τα τσομπανόσκυλα, να φλερτάρουν από μακριά με τις κρυμμένες αρκούδες και τους λύκους.

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.346 μ., με αναστηλώσεις που ζηλεύουν ακόμα και τα κυκλαδονήσια, διατηρείται άψογα και χωρίς παραφωνίες με την ούτως ή άλλως συγκλονιστική αρχιτεκτονική του.

Ένας ορεινός προορισμός αψεγάδιαστος, από τους ωραιότερους στον κόσμο, το Νυμφαίο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από το 18ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα πολλά από τα παλιά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, ζεστά καφενεία και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Περπάτησε στο χιόνι, τίναξε τις οξιές να πεταχτεί πάνω σου το αγιάζι, πες μια καλημέρα στον Αρκτούρο, τον πιο διάσημο αρκούδο του κόσμου!

Και να γευτείς μπάτζο – το τυρί της περιοχής – σαγανάκι με πιπεριές Φλωρίνης.

Μια βόλτα στις λίμνες και μετά καταλήγεις σε δυο ταβέρνες της περιοχής που διεκδικούν και παίρνουν τα βραβεία για τις τοπικές λιχουδιές και το στιλ!

Στο Σκλήθρο η γκράντε αρχοντοταβέρνα του Θωμά με νόστιμα και εξαιρετικής εμφάνισης πιάτα, αλλά και στο Ξινό Νερό η υψηλού επιπέδου ταβέρνα του Κοντοσώρου θα σε κάνει να νιώθεις πως ακόμα και εμείς εδώ σ’ αυτή τη χώρα μπορούμε ακόμα και στην πιο ακριτική περιοχή να τα καταφέρουμε… αν θέλουμε!

Α, ρε, Μυτιλήνη!

Δεν πίστεψες ποτέ στον εαυτό σου!

Και επειδή εμείς είμαστε λίγο μακριά νυχτωμένοι θα αργήσουμε να αναδείξουμε τον πλούτο σου!


 

Κας

Μια συνταγή από το Νυμφαίο με το τυρί μπάτζο

Η λέξη κας στα βλάχικα σημαίνει «τυρί» και αυτή είναι μια κλασική συνταγή που φτιάχνουν στο Νυμφαίο.

Υλικά

  • 1/2 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 350 γρ. τυρί μπάτζο ή άλλο τυρί ακόμα και λαδοτύρι
  • 200 γρ. σκληρή φέτα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε τις πιπεριές, τις σκουπίζετε και τις ψήνετε απ’ όλες τις πλευρές. Τις ξεφλουδίζετε, τις ανοίγετε κατά μήκος, τις καθαρίζετε από τους σπόρους και τις ψιλοκόβετε. Tρίβετε τις ντομάτες, τις βάζετε σε μια κατσαρόλα και τις σοτάρετε με το ελαιόλαδο για 10 λεπτά περίπου. Kατόπιν, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το μπάτζο και τη φέτα και τα αφήνετε στη φωτιά μέχρι να μελώσουν.

Σερβίρεται σαν μεζές ή κύριο φαγητό.