Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο πολιτισμός της Λέσβου επί τάπητος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

«Πολιτισμός για όλους, πολιτισμός παντού», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργανώθηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου, στο κατάμεστο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», με προσκεκλημένη ομιλήτρια τη δημοσιογράφο, συγγραφέα Σεμίνα Διγενή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις από τη Μυρσίνη Κουτσκουδή, το Στέφανο Φευγαλά και τη Στρατούλα Χιώτη.


«Αυτό που έκανε εμάς τους Έλληνες ξεχωριστούς, ακόμα και σε καιρό δοκιμασιών και κρίσεων, ήταν πάντα ο πολιτισμός», ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας της η Σεμίνα Διγενή.
«Όλα τα πολιτιστικά ρεύματα, όλα τα έργα τέχνης και πολιτισμού – ακόμα και όταν κάποια αυτοπροσδιορίζονται ως απολίτικα – έχουν στον πυρήνα τους ιδεολογικό, πολιτικό αποτύπωμα. Ακόμη και ένα – αθώο εκ πρώτης όψεως – αστυνομικό ή ερωτικό μυθιστόρημα, θεατρικό, κινηματογραφικό ή εικαστικό έργο, που φιλοδοξεί απλά να ψυχαγωγήσει, περιγράφει – άμεσα ή έμμεσα – έναν κόσμο όπως τον θέλει, τον οραματίζεται, τον προτείνει και τον προβάλλει ο δημιουργός. Στο έργο δηλαδή, σκιαγραφείται ο ιδεατός κόσμος του δημιουργού και αυτό το γεγονός από μόνο του, εμπεριέχει πολιτική ουσία και άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο.


Καταλήγοντας τόνισε μεταξύ άλλων: «Η νέα αποστολή του πολιτισμού είναι να συντελεί στη διαμόρφωση ανθρώπων με τέτοια κουλτούρα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ρόλο των νέων ιδιοκτητών του πλούτου. Να αντιλαμβάνονται και τα παιχνίδια που παίζονται και τις παγίδες που στήνονται. Μην ξεχνάμε. Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στο μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η σκηνοθέτης Μαρία Αϊβαλιώτη και η ηθοποιός, τραγουδίστρια Στρατούλα Χιώτη, η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο «Voice». Η κα. Χιώτη μοιράσθηκε την προσωπική της εμπειρία καθώς από παιδική ηλικία ήθελε ν’ ασχοληθεί με την τέχνη και στην περιοχή της, τη Γέρα, δεν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες. Χρειαζόταν να πηγαίνει στη Μυτιλήνη ή την Αγιάσο για να μάθει μουσική, θέατρο ή ζωγραφική.
«…Πρέπει να φέρουμε τον πολιτισμό και τις τέχνες πιο κοντά στα παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους. Πρέπει να δημιουργηθούν σύλλογοι και εστίες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές με έντονες και ποικίλες δραστηριότητες. Σε κάθε χωριό πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κλειστά πολύκεντρα και να αποκτήσουν ζωή. Μπορεί και πρέπει να γίνει. Το οφείλουμε στη νέα γενιά και στα παιδιά αλλά και σε αυτόν τον τόπο που ξεχειλίζει από τέχνη και πολιτισμό», είπε μεταξύ άλλων.
Η Μαρία Γκαρτζοπούλου, καθηγήτρια στο Μουσικό Λύκειο Μυτιλήνης, μίλησε για τη σημασία της μουσικής ως κυρίαρχης μορφής τέχνης. Η ίδια χαρακτήρισε το θέμα της στέγασης του Μουσικού σχολείου ως «… κραυγαλέο δείγμα ελλιπέστατης και ανεπαρκούς στήριξης της Μουσικής Τέχνης».


Ταυτόχρονα περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί σήμερα το Μουσικό σχολείο. «Ο Δήμος Λέσβου έχει το… προνόμιο να είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα, στον οποίο το Μουσικό σχολείο συστεγάζεται με ένα άλλο γενικό σχολείο, με τα μουσικά μαθήματα, αλλά καμιά φορά και τα μαθήματα γενικής παιδείας, όπως μαθήματα κατεύθυνσης και πανελλαδικώς εξεταζόμενα, να διδάσκονται… όπου υπάρχει χώρος!!! Σε διαδρόμους, τουαλέτες, στο προαύλιο αν ο καιρός το επιτρέπει, στο γραφείο των καθηγητών, σε κάποια εσοχή του κτιρίου, παίζοντας όσο το δυνατόν πιο… αθόρυβα(!) για να μην ενοχλούμε το συστεγαζόμενο σχολείο, σε κακοκατασκευασμένα λυόμενα, που πλημμυρίζουν από νερά και λάσπη όταν βρέχει και θερμοκρασίες 4-5 βαθμούς Κελσίου».
Η υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη – η παράταξη της οποίας διοργάνωσε την εκδήλωση – στην τοποθέτησή της, αφού ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους είπε: «…Σε ένα νησί δεκάδων χιλιάδων ψυχών ο Πολιτισμός θα μπορούσε να είναι μια μορφή πίεσης, διεκδικήσεων και δημιουργίας. Σε τούτο τον τόπο δεν χρειάζεται στο όνομα του Πολιτισμού να φέρεις μόνο «υπέρλαμπρα άστρα» του τραγουδιού για μια συναυλία και μάλιστα με πανάκριβο εισιτήριο.
(…) Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος Περιφερειάρχης, Σταύρος Τάσσος.
«… η τέχνη προωθεί τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη; Ημερεύει και ημερώνει τον άνθρωπο, αλλά συγχρόνως του δίνει δύναμη να παλεύει για το σωστό και το δίκαιο; Ή η τέχνη προωθεί τον ατομισμό, την ανταγωνιστικότητα, τη βία, εξαγριώνει και εξαθλιώνει τον άνθρωπο;
Τι κάνουμε λοιπόν εμείς που παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στη σημερινή ιστορική φάση του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, όπου οι εκμεταλλευτικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους;», είπε μεταξύ άλλων.
Η δημοσιογράφος, υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος, Αγλαΐα Κυρίτση σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Καθαρή Δευτέρα στη Χίο, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. «Πρόσφατο παράδειγμα η σύμπραξη χορευτικών επιδόσεων έκπαγλου καλλονής με τα παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα του Αγά στην Ελάτα της Χίου… όπου επισκέπτες και ντόπιοι αναβίωσαν την ανήθικη ηθική της κρίσης του Αγά… στην υποτιθέμενη γιορτή του χωριού την Καθαρή Δευτέρα.
Και η ξεφτίλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και σε δημοσιευμένη καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου, δεν αφορά στην κοπέλα, που ο καπιταλισμός και η ηθική του την εμπορεύεται πουλώντας την ομορφιά της, αλλά αυτούς που εμφανίζονται ως θιασώτες ηθών και εθίμων και προσβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη χρηματοδοτώντας μάλιστα αυτού του είδους, τις αγοραίες αντιλήψεις».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img