Ποδόσφαιρο και νησιωτικότητα

“Η ισχυς εν τη ενώσει” θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος του σημερινού άρθρου που υπογράφει ο ταμίας της ΕΠΣΛ, Παναγιώτης Ανδριώτης και το οποίο καταθέτει προς τις νησιωτικές ενώσεις. Ο έμπειρος παράγοντας ζητά να συσταθεί μια επιτροπή από όλες τις νησιωτικές ενώσεις η οποία θα διεκδικήσει τα όσα δικαιούνται οι ομάδες τους θέλοντας να ισχύσει και στο ποδόσφαιρο η έννοια της νησιωτικότητας.  «Το ποδόσφαιρο  στα νησιά μας μοιάζει  πολύ με δύο δρομείς  που ξεκινούν από την ίδια αφετηρία για τα 100 μέτρα χωρίς εμπόδια, όμως η προϋπόθεση της μη ύπαρξης εμποδίων ισχύει μόνο για τον ένα, ο άλλος δρομέας  έχει να υπερπηδήσει  εμπόδια. Ποιος θα τερματίσει πρώτος; Εύκολη η απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί  στην Ελλάδα θεωρούμε  φυσιολογικό  το γεγονός  ότι όλοι δεν πρέπει να έχουν  ίσες ευκαιρίες. Η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει αναγνωρίσει την διαφορετικότητα της γνωστικότητας, πάνω στο θέμα αυτό η χώρα μας δεν έχει διεκδικήσει αυτή την διαφορετικότητα, και μόνο τώρα τελευταία ακούγεται ότι προωθούνται ανάλογες ενέργειες, στα πλαίσια της προεδρίας της Μάλτας.

Τι σημαίνουν  όλα τα παραπάνω; Σημαίνουν ότι τα κόστη που δημιουργούνται στα νησιά  είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα, από τα κόστη  που υφίστανται στην Στερεά Ελλάδα. Κατά συνέπεια το γεγονός αυτό βάζει τους  δρομείς να τρέξουν  τα ίδια μέτρα, οι περισσότεροι χωρίς εμπόδια και κάποιοι άτυχοι  με εμπόδια. Ποδοσφαιρικά η παραπάνω κατάσταση έχει φέρει τα νησιώτικα σωματεία  σε απόγνωση, αφού είναι αναγκασμένα εάν αγωνίζονται σε εθνικά πρωταθλήματα και όχι μόνο, να ξεκινούν από διαφορετική οικονομική αφετηρία, με συνέπεια οι ερασιτεχνικές παρέες που διοικούν το ποδόσφαιρό  μας, και οι οποίες είναι το  κύτταρο του αθλήματος, να απομακρύνονται από τα σωματεία, αφού δεν μπορούν να αντέξουν  τα τεράστια κόστη των μετακινήσεων και των  ξενοδοχείων, τα οποία αγγίζουν περίπου τις 100.000   ευρώ  κάθε σεζόν. Στο ευρύτατα  εκτεταμένο νησιώτικο σύμπλεγμα της χώρας μας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και επεκτείνεται και στα τοπικά πρωταθλήματα ΛΗΜΝΟΣ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. Οι  άνθρωποι που  διοικούν το  ποδόσφαιρο τα γνωρίζουν αυτά, απλά τα έχουν αποδεχθεί σαν τετελεσμένα, και δεν γίνεται τίποτα για να τα αλλάξουμε. Αντίθετα βλέπουμε  στις  εκλογές της ΕΠΟ, να συγκρούονται οι ενδιαφερόμενοι για τις καρέκλες της ομοσπονδίας, και εμείς οι νησιώτες κατακερματισμένοι δεν διεκδικούμε όλοι μαζί τα αυτονόητα. Το θέμα είναι σοβαρό, και είδαμε πρόσφατα τον ΑΙΟΛΙΚΟ  Μυτιλήνης να διαμαρτύρεται για αυτό, και ο πρώην υπουργός κ. Αθανασίου να καταθέτει σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Αγαπητοί μου, δεν είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας, δεν μπορεί να φυλάμε μόνο Θερμοπύλες, το ποδόσφαιρο στα νησιά εξαφανίζεται, ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Κατά την άποψή μου πρέπει να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, πρέπει να διεκδικήσουμε τα ΚΟΙΝΑ – ΔΙΚΑΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ. Προτείνω λοιπόν να γίνει καταρχήν μέσω διαδικτύου μια συντονιστική επιτροπή και να ανοιχθεί για αυτό μία ιστοσελίδα. Εκεί με εκπροσώπους από την ΛΕΣΒΟ, την ΛΗΜΝΟ, την ΧΙΟ, την ΣΑΜΟ, τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, τις ΚΥΚΛΑΔΕΣ, και βέβαια την ΚΡΗΤΗ, θα συζητήσουμε και θα εκλέξουμε μια συντονιστική επιτροπή. Αυτή η επιτροπή θα συναντηθεί, θα μιλήσει, και θα διεκδικήσει τις  ίδιες ευκαιρίες, με την βοήθεια των τοπικών πολιτικών  ηγεσιών, θέτοντας καταρχήν το θέμα στην ΕΠΟ, την ΓΓΑ, και αναθέτοντας στη  συνέχεια  την σύνταξη φακέλου για να αναπτυχθεί το όλο θέμα στην  Ευρωπαϊκή κοινότητα.

Αγαπητοί πρόεδροι και μέλη των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων του νησιώτικου συμπλέγματος της χώρας μας, τα σωματεία μας εξέλεξαν για να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά τους, και κατά συνέπεια τα συμφέροντα του νησιώτικου ποδοσφαίρου. Έχουμε  την υποχρέωση στα παιδιά μας να δώσουμε  την ίδια ευκαιρία. Ας ανοίξουμε τον δρόμο, και είναι βέβαιο ότι θα μας ακολουθήσουν και άλλες ομάδες της κοινωνίας μας, αφού  όλοι οι νησιώτες  στερούμαστε ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ. Διαφορετικά  θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΣ ΛΕΣΒΟΥ».