Πρεμιέρα για το 6ο AegeanDocs

Στον παλμό του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» η Λέσβος, καθώς ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα 1η Οκτωβρίου οι προβολές και θα συνεχισθούν μέχρι το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, σε έξι σημεία του νησιού. Ταινίες ντοκιμαντέρ με δημιουργούς από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό τις επόμενες ημέρες σε διάφορες αίθουσες στη Μυτιλήνη, το Πλωμάρι και την Αγία Παρασκευή. Συγκεκριμένα προβολές θα γίνουν  στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το Σινεμά Αρίων, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Θέατρο της Χρυσομαλλούσας, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή και στο Πλωμάρι, στη Λέσχη «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει η τελετή απονομής βραβείων, ενώ θα προβληθεί η υποψήφια για Όσκαρ και Emmy ταινία «Ο γείτονάς μου, ο εχθρός μου» της Ann Shin.

Στο φετινό AegeanDocs θα παραβρεθούν 34 καλεσμένοι (13 ξένοι και 21 Έλληνες) δημιουργοί (σκηνοθέτες και παραγωγοί) για να συζητήσουν με το κοινό τις ταινίες τους.

Σήμερα Τρίτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής προβολές:

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στην βραδινή ζώνη, θα προβληθούν μεταξύ άλλων:

  • 20.05 – 20.25: Η Μητέρα των Αναμνήσεων (19′), Evening High School of Mytilene – Ioulia Sarantou, Greece – A’ προβολή στην Ελλάδα – Αφιέρωμα
  • 20.45 – 21.15: Γιαγιάδες (28′), Τζέλυ Χατζηδημητρίου, Ελλάδα
  • 21.15 – 21.30: Συζήτηση

Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο 

  • 18.00: Θα προβληθεί η ταινία «The Babelics», Alessandro Quadretti Italy (Παγκόσμια Πρεμιέρα)
  • 20.15: Turtle Shells, Tuna Kaptan, Germany, Α’ προβολή στην Ελλάδα (αφιέρωμα).

 

Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις-συναντήσεις για τις διεθνείς συμπαραγωγές διεξάγονται  παράλληλα με τις προβολές και τις συζητήσεις του Φεστιβάλ. Παραγωγοί και σκηνοθέτες από την Ευρώπη  συναντούν εκπροσώπους ιδιωτικών και δημόσιων  ταμείων, υπεύθυνους τηλεοπτικών σταθμών και Φεστιβάλ,  διανομείς με στόχο να πετύχουν την ένταξη των νέων σχεδίων τους σε χρηματοδοτικά σχήματα διεθνών συμπαραγωγών.

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • 6 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο, 00-14.00. Workshop, Διεθνείς Συμπαραγωγές, Ευκαιρίες στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ομιλητές Γιάννης Σκοπετέας, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπεύθυνος μεταπτυχιακού προγράμματος για τη δημιουργία και παραγωγή ντοκιμαντέρ, Κώστας Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος StoryDoc. Προσκεκλημένος Πάνος Κοάνης, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕ
  • 7 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο, 19.00, Case Study. Η παραγωγή από το μικρό μήκος στη μεγάλη διάρκεια. Προσκεκλημένη: Danielle Turkov, producer. Προβολή της ταινίας My Enemy, My Brother.

Τις εκδηλώσεις παρακολουθούν και συμμετέχουν φοιτητές, πτυχιούχοι και μεταπτυχιακοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης για όσους συμμετέχουν στο Workshop (6 /10) στο Case Study (7/10).