Ήταν τα xρόνια των παχιών αγελάδων που ψαχνόμαστε για το πού θα πάμε τις γιορτές.

Οι πληροφορίες ήταν πολλές, αλλά αυτή που μας ιντριγκάρισε ήταν εκείνη για το χορό του Κάιζερ στην παγωμένη χειμωνιάτικη Βιέννη. Κάθε χρόνο στο παλάτι της Σίσσυ οργανώνεται μια περίφημη γιορτή για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Black tie και επίσημη τουαλέτα και ένα ακριβό εισιτήριο για να μπεις στο παλάτι.

Το παραμύθι είναι τόσο καλά διοργανωμένο που δεν λυπάσαι ούτε μια στιγμή τα χρήματα που σου στοιχίζει.

Ο χορός ξεκινάει στις 20.00 μ.μ. και τελειώνει στις 5.00 το πρωί της πρωτοχρονιάς.

Το πώς πέρασαν τόσες ώρες δεν μπορέσαμε ποτέ να καταλάβουμε!

Στο κεφαλόσκαλο δυο σύγχρονοι ηθοποιοί ντυμένοι με βασικά ρούχα παριστάνουν τον Κάιζερ με τη βασίλισσα και σε υποδέχονται διά χειραψίας!

Κάθε αίθουσα (υπάρχουν κάπου 5-6 μεγάλες) διαθέτει διαφορετική ορχήστρα με διαφορετικές μουσικές, ενώ στην κεντρική αίθουσα στο μεγάλο σαλόνι υπάρχει η μεγάλη βιεννέζικη ορχήστρα με το μεγάλο ρεπερτόριο. Εκεί συγκεντρωθήκαμε στο τέλος του φαγητού και χορέψαμε μέχρι το πρωί.

Τα τραπέζια είναι στολισμένα με μοναδικό αρτ ντε λα ταμπλ και το φαγητό υψηλών προδιαγραφών.

Αφού σερβιριστεί το φαγητό μπορείς να περιφέρεσαι από αίθουσα σε αίθουσα και να χορεύεις σε όποιους ρυθμούς επιθυμείς. Από τζαζ, ροκ, σάλσα ή βαλς!

Βρεθήκαμε σ’ αυτό το γκαλά γκράντε, χορέψαμε στους ήχους του Στράους και βέβαια κάθε φορά που έρχονται οι γιορτές αναπολώ το παραμύθι του Κάιζερ, τα βιεννέζικα βαλς και καφέ και τα ταξίδια που πάντα περνάμε ξέγνοιαστα!

Φέτος την έβδομη χρονιά της κρίσης θα φτιάξω εγώ το δικό μου παραμύθι! Βόλτες στην πόλη, επίσκεψη σε μουσεία και γκαλερί, γιορτινά φαγάκια υπό το φως των κεριών και μπόλικο στόλισμα με φωτάκια παντού μέσα-έξω!

Το θέμα δεν είναι το πού!

Είναι η διάθεση, η παρέα, η σκηνοθεσία!

Γιατί όταν σκηνοθετείς την καθημερινότητά σου ή τις γιορτές πάντα μπορείς να περάσεις καλά!

 

Βιρτζίνιας Χαμ

 

Χοιρινό ζαμπόν της γιορτής

 

Το πιο εντυπωσιακό και νόστιμο γιορτινό πιάτο! Τολμήστε το!

 

Υλικά

 

1 ολόκληρο χοιρινό, βραστό καπνιστό ζαμπόν, περίπου 4 κιλά

1 κονσέρβα ανανά σε φέτες

2 πορτοκάλια

2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

2 κουταλιές της σούπας μέλι

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

3 κ.γ. μουστάρδα με σπόρους

γαρίφαλα ολόκληρα

 

Εκτέλεση

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το χοιρινό σε ρόμβους.

Σε κάθε ρόμβο που θα σχηματιστεί καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο.

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το ζουμί από την κονσέρβα του ανανά και καρφώνουμε με οδοντογλυφίδες τα στρογγυλά κομμάτια του ανανά γύρω και πάνω από το ζαμπόν.

Στο μπολ με τον χυμό βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τον χυμό πορτοκαλιού.

Σε ένα ταψί τοποθετούμε μία σχάρα και βάζουμε πάνω το ζαμπόν.

Με ένα πινέλο αλείφουμε το χοιρινό πολύ καλά με το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου βρέχοντας ανά δέκα λεπτά το μπούτι με τους χυμούς από το ταψί και βάζοντας από πάνω με το πινέλο την σως.

Αφού ψηθεί το αφαιρούμε από την σχάρα και παίρνουμε όλα τα ζουμιά από το ταψί σε μία μικρή κατσαρόλα.

Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές κορν-φλάουερ διαλυμένο σε κρύο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Σερβίρουμε το ζαμπόν κομμένο σε λεπτές φέτες με κράνμπερι σως ζεστή και συνοδεύουμε με ψητή κολοκύθα και γλυκοπατάτες!