Στο τέλος η Λέσβος κερδίζει!

1420

Γράφουν οι Πέλλη Γιακουμή και Στρατής Σαμιώτης

Κόντρα στο παράπονο των ανθρώπων του τουρισμού για τα προβλήματα που βαρύνουν την καθημερινότητα, στο προσφυγικό που συνεχίζει ν’ αναζητά λύσεις, οι εντυπώσεις των επισκεπτών που κατακλύζουν αυτές τις ημέρες το νησί για διακοπές αποτελούν μια γερή δόση αισιοδοξίας. Μέσα από τα μάτια τους, βλέπουμε μια άλλη Λέσβο από αυτή που «ζούμε» λόγω της μιζέριας και των αρνητικών ειδήσεων. Τη Λέσβο με τις ατέλειωτες φυσικές ομορφιές, τα τοπία, τις παραλίες, την ηρεμία. Μπορεί η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, ο περσινός σεισμός να έχουν κάμψει το ηθικό, να έχει υπερισχύσει η απαισιοδοξία, η αγωνία για το μέλλον, στο τέλος όμως η Λέσβος, ο φυσικός πλούτος της, οι άνθρωποι που επιμένουν και προσπαθούν, κερδίζουν.

Τα «Νέα της Λέσβου» κατέγραψαν τις απόψεις των τουριστών και των επισκεπτών που βρίσκονται αυτό το διάστημα στο νησί μας. Θέλησαν να σκιαγραφήσουν την εικόνα του νησιού μέσα από τα δικά τους μάτια. Τα συμπεράσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Τα σχόλιά τους είναι ενθουσιώδη για τις ομορφιές της Λέσβου. Είναι ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση, τις τιμές, την ηρεμία που αναζητούν στις διακοπές τους. Το μόνο παράπονο έχει να κάνει με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που βρίσκουν ότι έκαναν ένα βήμα πίσω σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν.

 

Rose και Harry από Ολλανδία

Η Rose  και ο Harry είναι ζευγάρι από την Ολλανδία. «Ήρθαμε δεύτερη φορά στο νησί σας. Αυτό που μ’ αρέσει περισσότερο είναι η ησυχία και η ηρεμία. Μείναμε στα βόρεια. Πήγαμε Μόλυβο, Πέτρα, Άναξο, πήγαμε στο Σίγρι στο Απολιθωμένο δάσος. Όλα είναι όμορφα εδώ και υπάρχει και πολύ πράσινο, είναι υπέροχα».

Ο Harry κάνει μια παρατήρηση ως προς τις τιμές. «Οι τιμές είναι γενικά καλές. Καμιά φορά είναι ακριβά. Καμιά φορά πληρώνουμε 4 ευρώ μια κόκα-κόλα, αλλά άλλες φορές είναι πολύ καλές. Εξαρτάται πού πας».

Το ζευγάρι πρόκειται ν’ αναχωρήσει σήμερα Δευτέρα. Είχαν έρθει για δυο εβδομάδες στο νησί. «Θα θέλαμε να ξανάρθουμε. Έχει πολλά ακόμη να δούμε, είναι αρκετά μεγάλο το νησί», λέει ο ίδιος.

 

Βασίλης από Θεσσαλονίκη

Ο Βασίλης έρχεται με την οικογένειά του για δεύτερη φορά στο νησί. «Αγαπώ τη Μυτιλήνη γι’ αυτό έρχομαι. Θα μείνουμε ένα μήνα. Το νησί σας είναι πολύ όμορφο. Αλλά η κατάσταση με το προσφυγικό τη δυσφημίζει και δεν είναι καλή εικόνα.  Επίσης αυτό που θα ήθελα να επισημάνω ήταν η ταλαιπωρία με το πλοίο. Ήρθαμε με το «Διαγόρας». Κάναμε δυόμισι ώρες παραπάνω για να φθάσουμε».

 

Δημήτρης από Πειραιά

Ο Δημήτρης έχει επίσης έρθει με την οικογένειά του και άλλες φορές στο νησί όπου βρίσκονται φίλοι τους.  «Πέρυσι πάλι εδώ ήμασταν. Οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές, το φαγητό πάρα πολύ καλό, άριστη εξυπηρέτηση, όλα πάρα πολύ καλά, δεν έχω να πω τίποτα κακό». Η οικογένεια μένει στους Πύργους Θερμής και όπως μας είπε έχουν γυρίσει όλο το νησί. «Με πλοίο ήρθαμε, το κόστος είναι πανάκριβο αλλά επειδή αγαπάμε το νησί δεν μας εμποδίζει να έρθουμε ξανά».

 

 

Βασιλική από Μελβούρνη

Από τη μακρινή  Μελβούρνη της Αυστραλίας η κ. Βασιλική ήρθε στο νησί  όπου γεννήθηκε μετά από 54 ολόκληρα χρόνια! «Μόνο που ήρθα, ανατριχιάζω που σας το λέω, είμαι πολύ συγκινημένη. Είναι πολύ ωραία η Μυτιλήνη μας, πολύ ωραίο το νησί μας». Σχετικά με το προσφυγικό και όσα ακούγονται στην Αυστραλία για την κατάσταση στη Λέσβο η κ. Βασιλική μας είπε: «Δεν με επηρέασε καθόλου το προσφυγικό  στο να έρθω στο νησί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και λυπάμαι πολύ που δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Στη Μελβούρνη μας λένε ότι το νησί είναι γεμάτο πρόσφυγες και η κατάσταση είναι δύσκολη. Εμείς στη Μελβούρνη ζούμε με διαφορετικές φυλές. Για ποιο λόγο να μας ενοχλούν οι πρόσφυγες εδώ; Είναι όλα υπέροχα, έχουν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο στο νησί μας, έχει τόσα πολλά όμορφα να δεις, οι τιμές είναι πολύ καλές, ψώνισα πολλά πράγματα και συνεχίζω να ψωνίζω».

 

Κώστας από Αθήνα

Για  δεύτερη φορά ήρθε στο νησί ο κ. Κώστας με την οικογένειά του και όπως λέει προκαταβολικά  «σκοπεύουν να το επαναλάβουν».

«Το τι είναι όμορφο, εξαρτάται με τα κριτήρια και τι ψάχνει ο καθένας. Μας αρέσει η θάλασσα, λατρέψαμε την παραλία των Βατερών. Τα παιδιά περνάνε πάρα πολύ όμορφα και έχει ηρεμία. Σας βεβαιώνω ότι σκοπεύουμε να έρθουμε ξανά. Οι τιμές είναι πολύ καλές. Το μόνο θέμα που θα έβρισκα να σχολιάσω είναι το πλοίο. Τα εισιτήρια είναι ακριβά και με την προηγούμενη εταιρεία την ακτοπλοϊκή που εξυπηρετούσε το νησί ήταν καλύτερη η σύνδεση, αυτό λέει και ο κόσμος εδώ».

 

Rob από Αμερική

Ο Rob ήρθε στη Λέσβο από το Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής. «Είναι υπέροχο το νησί, το λάτρεψα. Ειλικρινά υπήρξα πολύ τυχερός γιατί ταξιδεύω αρκετά, έχω πάει σε πολλά μέρη του κόσμου, η Λέσβος είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη». Έμεινε στο Μόλυβο και δεν πρόλαβε να επισκεφθεί πολλά μέρη του νησιού. «Το περισσότερο διάστημα το περάσαμε στο Μόλυβο. Η παραλία ήταν πολύ όμορφη χωρίς πολυκοσμία, μου άρεσαν τα πέτρινα σοκάκια, το κάστρο, τα παραδοσιακά σπίτια. Και το φαγητό είναι υπέροχο. Οι τιμές είναι πολύ καλές δεδομένων των υπηρεσιών. Μας έβγαλαν τραπέζι, ειδικά για μας», λέει γελώντας καθώς στην ταβέρνα που είχε καθίσει για φαγητό ήταν γεμάτα τα τραπέζια και φρόντισαν να μεταφέρουν τραπέζι προκειμένου να τον εξυπηρετήσουν.

 

Ζινάπ από Τουρκία

Η Ζινάπ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ζει στην Αμερική, στο Σαν Φρανσίσκο μαζί με τον Rob. «Μου άρεσαν όλα και τα μέρη που πήγαμε στο νησί, ο Μόλυβος όπου περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού, το φαγητό, όμως αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι η ηρεμία. Δεν θέλω να φύγω. Δεν προλάβαμε να πάμε σε άλλα μέρη. Την επόμενη φορά θα δούμε και άλλες περιοχές, γιατί θα ξανάρθουμε», μας λέει χαρακτηριστικά.

 

 

Νάταλι από Ολλανδία

Η Νάταλι από την Ολλανδία είχε μόλις λίγες ώρες παραμονής στο νησί με την οικογένειά της: «Θα μείνουμε  στην Καλλονή. Δεν έχω προλάβει να δω πολλά πράγματα, όμως, αυτό που μπορώ να πω από τώρα είναι ότι μου αρέσει η πόλη της Μυτιλήνης και το φαγητό».