Αχ πατρίδα μου καημένη…

Spread the love

Του Παναγιώτη Ανδριώτη*

Στο γύψο βρίσκεται το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα, δείχνοντας ότι δεν μπορεί συνολικά να οδηγήσει την χώρα σε λιμάνι, στην ιδιαίτερη σημερινή εποχή.

Η φθορά της ΝΔ είναι εμφανής, αφού συμπλήρωσε στην διακυβέρνηση της χώρας συνολικά 5 χρόνια, και σημάδια ανάκαμψης δεν φαίνονται στον ορίζοντα, το αντίθετο θα έλεγα. Η  ακρίβεια καλά κρατεί, και κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων, οι αυξημένες τιμές στα τρόφιμα, αντίστοιχα δημιουργούν αυξημένα έσοδα στον ΦΠΑ, και έτσι, δημιουργούνται πλεονάσματα, τα οποία παρουσιάζονται σαν ανάπτυξη. Τα ενοίκια ξέφυγαν, σε σημείο που μία οικογένεια στα μεγάλα αστικά κέντρα να χρειάζεται να πληρώσει από 600-1.000 ευρώ, ανάλογα με το σπίτι, για να στεγασθεί.

Το δημόσιο χρέος έχει αγγίξει τα 430 δις, το δε ιδιωτικό χρέος φθάνει στα 230 δις, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο είναι ανησυχητικά ελλειμματικό. Βέβαια εδώ η κυβέρνηση, εντός των ημερών, θα θριαμβολογήσει ότι ΑΜΕΣΑ προβαίνει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δις, από το πρώτο μνημόνιο, από το μαξιλάρι που έκανε.

Ο κόσμος, όμως, που είναι σε οικονομική  κρίση, περιμένει από τους εκπροσώπους του βουλευτές και, κυρίως από την αντιπολίτευση, να πιέσουν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία  και αυτά είναι κατώτερα των περιστάσεων.

Α) Τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το δεύτερο κόμμα, τον διαπερνά μία άνευ προηγουμένου κρίση, καθώς χάνεται η μπάλα, με εσωκομματικά μέτωπα που καθημερινά ανοίγουν, δεν εκμεταλλεύεται την κυβερνητική φθορά, παρά τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, και δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει από τα χειρότερα, που είναι μπροστά. Τελευταία, θυμίζω, αντιμετωπίζει τους 87, οι οποίοι ευθέως αμφισβητούν τον πρόεδρο.

  1. Η Λινού διαγράφεται, ο Πολλάκης ανεξαρτητοποιείται και επανέρχεται, ο Φάμελλος αντικαθίσταται, 100  μέλη της Κεντρικής επιτροπής κατέθεσαν μομφή κατά του προέδρου, και έπεται η συνέχεια, που δείχνει δεύτερη διάσπαση.

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ πρέπει να συγκροτήσει έναν ενιαίο πολιτικό λόγο για όλα τα θέματα, εσωτερικά και εξωτερικά, έχει περιέλθει και αυτό σε εσωστρέφεια, βρίσκεται ενώπιον διαδικασιών επιλογής προέδρου, και όλοι ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές, ενώ θα έπρεπε να είναι στα κάγκελα, με την κατάσταση που επικρατεί. Μηδενικό και εδώ το κέρδος από την αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, και την φθορά της ΝΔ.

Το ΚΚΕ αρνείται και δεν μπορεί να διατυπώσει, εδώ και χρόνια μια αριστερή πολιτική, ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα πάντα με τα πιστεύω του. Αρκείται σε καταγγελτικό λόγο, σε προσπάθεια στήριξης των συνδικάτων, και των κατά καιρούς συγκεντρώσεων.

ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΝΔ  επικρατεί άκρατος λαϊκισμός, που όμως τσιμπάει και αυξάνει το ποσοστό του. Δεν θα αναφερθώ στα υπόλοιπα κόμματα, θα πω μόνο τούτο αυτός ο πολυκερματισμός, το ατελείωτο μπλαμπλα… στους ψηφοφόρους εξηγείται ως εξής, βαρεθήκαμε πια, αδιαφορούμε και απέχουμε.

Εάν, δε, ρίξουμε συνολικά μια ματιά στην εξωτερική μας πολιτική, εκεί είναι άστα βράστα. Τρώμε χαστούκια ακόμα και από την Β. Μακεδονία, στην εν λόγω χώρα έγινε πριν 6 ημέρες αγώνας βόλεϊ μεταξύ της Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και της χώρας μας. Εκεί αποδοκιμάστηκε άγρια ο ΕΘΝΙΚΟΣ μας ΥΜΝΟΣ  από τους Βορειομακεδόνες, οι οποίοι στηρίζονται από Ρωσία και Τουρκία.  Η ΑΛΒΑΝΙΑ ετοιμάζεται να εγείρει οικονομικές αποζημιώσεις από την χώρα μας για τους λεγόμενους Τσάμηδες.

Τα κανάλια, τα περισσότερα σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκτελούν επιθυμίες.

Ξέρω, γίνομαι δυσάρεστος, αλλά έτσι πάμε στα βράχια. Το πολιτικό σύστημα δείχνει ανίκανο να επηρεάσει τα πράγματα, αφού με άλλα ασχολείται, και βέβαια σε αυτή την κρίσιμη περίοδο  αντί να  οδηγήσει την πατρίδα σε λιμάνι, με τις κατάλληλες κινήσεις και συμμαχίες, μεριμνά και τυρβάζει περί άλλων πολλών.

Η νεολαία ζητά την ελπίδα, που μέσα από την σημερινή κατάσταση, δεν την βρίσκει προς το παρόν, και αποστασιοποιείται, όταν για να σπουδάσει, η οικογένειά της στα μεγάλα αστικά κέντρα, και για  ένα μικρό διαμέρισμα, πρέπει να καταβάλει 500 ευρώ μόνο για ενοίκιο.

Η υπογεννητικότητα στην χώρα μας εξελίσσεται στο ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, οι νέοι αρνούνται με την κατάσταση που επικρατεί να κάνουν οικογένεια, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, και αντί να ανοίξουν τα φτερά τους, επιστρέφουν στην πατρική κατοικία.

Το πολιτικό μας σύστημα ΚΑΛΕΙΤΑΙ να συνεννοηθεί απολύτως, γιατί διαφορετικά στις εκλογές θα υπάρξει ΑΠΟΧΗ που μπορεί να φθάσει και στο 65%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι την κοινωνία αυτή τη στιγμή, αυτά που παρακολουθεί να συμβαίνουν στα κόμματα δεν την αφορούν, αφού τα προβλήματά της μεγαλώνουν, αντί κάποια να επιλύονται.

*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση