Η τελευταία πανσέληνος σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού

Spread the love

Όπως κι αν έχει το πράγμα, το καλοκαίρι πάντα επιφυλάσσει πολύ ωραίες στιγμές, αγωνίες, χαρές και λύπες. Έτσι και φέτος. 

Μας βρήκανε οι Ολυμπιακοί αγώνες του Παρισιού με θετικά και αρνητικά, με έναρξη και λήξη που συζητήθηκαν πολύ – μου άρεσαν και τα δυο με λίγες αντιρρήσεις! Έλεος! 

Μας βρήκαν καταστροφές με σπίτια καμένα από την καταστροφική πυρκαγιά που μας έφερε προ των ευθυνών μας με θλίψη.

Ο τουρισμός μας αρχίζει να γίνεται υπερτουρισμός, η Λέσβος αναδεικνύεται σε τοπ προορισμό, αρκεί να τον σώσουμε από τη λαίλαπα.

Αποχαιρετήσαμε διασημότητες, διαβάσαμε νέες εκδόσεις με ενδιαφέρον, ακούστηκαν ωραίες φωνές, παίχτηκαν συγκλονιστικά θεατρικά. Απωθημένο έχω να δω την παράσταση του Τερζόπουλου αν βρω εισιτήρια για το Ηρώδειο.

“Η «Ορέστεια» του Τερζόπουλου που έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο δεν συνομιλεί μονάχα με το υπαρξιακό έρεβος του τραγικού, σμιλεύοντας τα πετρώματα του ασυνειδήτου σε εκθαμβωτικές εικόνες. Αφηγείται ταυτόχρονα την ιστορία του θεάτρου”.

Διαβάστε αυτό το συγκλονιστικό κείμενο: 

https://www.lifo.gr/culture/theatro/telos-einai-edo-kai-o-aishylos-eihe-problepsei.

Και αυτό το κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook η λατρεμένη μου φίλη Αθηνά Ραπίτου: 

«Αγαπητε κυριε Τερζοπουλε Theodoros Terzopoulos

Δεν συνηθlζω να απευθυνομαι με επιστολη-και μάλιστα ανοιχτή- σε ανθρώπους που δεν γνωρίζω προσωπικα.Η αναγκη να το κάνω ηρθε μετα από πολύ σκέψη και μετα από το σοκ που με ακολουθει από τότε που ειδα την παράσταση της Ορέστειας στην Επίδαυρο,(12/7/2024)_ Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ξημέρωμα Σαββατου , κάθησα και έγραψα αυτό το σημειωμα για να με ακολουθει όσο η μνημη είναι η μονη περιουσία που διαθέτω. Δεν ξέρω πόσο δίκιο ειχε ο Καστοριάδης οταν έλεγε «Δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά απ´ ό,τι είχε πάει ο Αισχύλος”, ή ο Φρόιντ όταν εγραφε “Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.”.. Αλλα με οση γνωση και δυναμη διαθέτω μπορω να φωνάξω πως η Ορέστειά σας με πηγε πολύ μακριά .Με αλλον τρόπο . Αυτόν της Τέχνης που σε κάνει να ελπίζεις ακόμα και όταν απελπίζεσαι . Το ταξίδι που άνοιξε στο νου, την ψυχή και το σώμα μου η παράσταση σας, δεν έχει επιστροφή. Και αυτό νοιώθω την υποχρέωση να το μοιραστω μαζι σας ως απλός θεατής από τους χιλιάδες που σας χειροκροτούσαν όρθιοι, στο κοιλον της Επιδαυρου. Ενοιωσα την ιδια συγκινηση και το δεος που αισθάνθηκα αντικρυζοντας πρωτη φορα Βαν Γκογκ , Ρεμπραντ,Καραβάτζιο , Γκόγια. Διακτινιστηκα σωματικά στο συμπαν του Χορου ,που με αφησε άναυδη,μικρή ψηφίδα στο ενιαιο σωμα τους ,την ανάσα,το βλέμα ,τη φωνή τους. Με πηρε απο το χέρι και με οδήγησε εκεί που κρύβεται η αλήθεια του μύθου της «αστικης δημοκρατίας” , στον ένα και μοναδικό θεό της, το χρήμα και την εξουσία, με εργαλειο την αλα καρτ δικαιοσύνη των “νικητων” . Για την θεατρική τελετουργία δεν είμαι ειδικός να μιλήσω . Να προσθέσω ομως ότι δεν μου χρειάστηκαν κινητά, σέλφι και φωτογραφίες για να βυθιστώ σ΄ αυτο που έβλεπα. Την παράστασή σας την αισθάνθηκα πανω στο σώμα μου , με το επίτευγμα του Χορου , εμπειρία ανεξίτηλη όσο ζω και αισθάνομαι. 

ΥΓ . Αυτό το επαναλαμβανόμενο δύσκολο καλοκαιρι , της φωτιάς και της στάχτης, νοιώθω ευγνώμων που μπορω να ακουμπήσω κάπου .

Σας ευχαριστώ βαθιά γι αυτό».

Με εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη,

Α. Ρ.

Διάλεξα σήμερα να μοιραστώ μαζί σας αυτά που με συνεπήραν μέσα στον Αύγουστο και μ’ έκαναν λίγο να ξεχάσω τα δύσκολα της πυρκαγιάς και “να ακουμπήσω κάπου“.

 

Συκαλευριά της Ερεσού 

Με πετιμέζι από σύκα 

Υλικά

  • 9 ποτήρια αραιωμένο πετιμέζι από σύκα 
  • 1 ποτήρι κορν φλάουερ
  • 1 κλωνάρι βασιλικός ή αρμπαρόριζα

 

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τον μούστο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το κλωνάρι βασιλικού.
  2. Μόλις πάρει βράση, τον ξαφρίζουμε.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Μετράμε 8 ποτήρια από τον βρασμένο μούστο και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  5. Στο ένατο ποτήρι με το κρύο αραιωμένο πετιμέζι διαλύουμε το κορν φλάουερ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  6. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε μπολ.
  7. Ραντίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα και βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο.
  8. Σερβίρουμε μόλις παγώσει η αλευριά.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση