“Κληρώνει” για τη νότια παράκαμψη

Spread the love


  •  Επιστολή του Περιφερειάρχη στον Υφυπουργό, Ν. Ταχιάο για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του το Υπουργείο και να προχωρήσει στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του, παρ’ ότι ο ίδιος εξέφρασε πρόσφατα επιφυλάξεις ως προς την χάραξη σε συγκεκριμένα σημεία, κρατά ο Κώστας Μουτζούρης το έργο της νότιας παράκαμψης Μυτιλήνης. Την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, ζητώντας να οριστεί συνάντηση για την προώθηση του σημαντικού αυτού έργου, ενώ αυτή είναι η επιδίωξη και του Βουλευτή του Νομού μας, Χαράλαμπου Αθανασίου. Εντός των επόμενων ημερών, ο κ. Αθανασίου θα κλείσει το ραντεβού με τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η τύχη της νότιας παράκαμψης και η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. 

Οι τοπικοί φορείς πιέζουν εδώ και χρόνια το Υπουργείο για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, δεδομένου ότι αποτελεί μια βασική υποδομή για την αποσυμφόρηση της κυκλοφοριακής κίνησης, την οδική ασφάλεια και την εξυπηρέτηση ντόπιων και επισκεπτών. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός, Κώστας Καραμανλής, όταν είχε επισκεφθεί το νησί μας, το 2022, είχε δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατασκευή του μόλις ολοκληρωθεί ο φάκελος, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο πρώτης προτεραιότητας και γι’ αυτό είχε προταθεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 43 εκατ. ευρώ είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η πηγή χρηματοδότησης.

 

Συνάντηση στην Αθήνα

Η τελευταία συζήτηση είχε γίνει τον Ιούλιο, στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για το φράγμα Τσικνιά, στην Αγία Παρασκευή, όπου παρευρέθησαν ο Υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος, κατά την οποία ο  κ. Αθανασίου, έκανε ειδική αναφορά στο έργο της νότιας παράκαμψης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο για το νησί μας, το οποίο είχε παραμεληθεί επί σειρά ετών σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών και ανάπτυξης. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Περιφερειάρχης, ζητώντας την ολοκλήρωση της μελέτης που εκπονεί το Υπουργείο σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και τα διαγράμματα των καταλήψεων. 

Ο κ. Μουτζούρης είχε προτείνει επίσης να πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για να διευθετηθούν και τα θέματα που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά ορισμένα προβληματικά (όπως τα χαρακτηρίζει η Περιφέρεια) σημεία του οδικού άξονα, τονίζοντας ότι η κατασκευή της νότιας παράκαμψης είναι ένα έργο απαραίτητο για την πόλη της Μυτιλήνης και την Λέσβο.

 

Επιστολή στον Ταχιάο

Αυτό ακριβώς τονίζει και στην επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στον Ν. Ταχιάο, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η κατασκευή της οδικής Νότιας Παράκαμψης Πόλεως Μυτιλήνης, είναι ένα έργο που μελετήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και αποτελεί έργο ύψιστης σημασίας και αναγκαιότητας για την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μυτιλήνης, αλλά και της Λέσβου γενικότερα. Αφενός θα αποσυμφορήσει την πόλη της Μυτιλήνης από την τεράστια κίνηση χιλιάδων οχημάτων που κατευθύνονται καθημερινά απ’ όλη την Λέσβο προς το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και τον Αερολιμένα και αφετέρου θα καταστήσει γρηγορότερη και ευκολότερη την πρόσβαση των κατοίκων της Λέσβου σε αυτές τις δομές».

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο Περιφερειάρχης σημειώνει ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως όλα τα σημαντικά και μεγάλα έργα, παρουσιάζει προβλήματα στην υλοποίησή του, κυρίως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες και εργασίες. «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενδιαφέρεται και επιθυμεί την υλοποίηση και την άμεση χρηματοδότηση και δημοπράτησή του, κάτι που το Υπουργείο σας είχε εγγράφως υποσχεθεί να ολοκληρώσει το Β’ τρίμηνο του 2022. Η ένταξη του σημαντικού αυτού έργου στο Ταμειακό Πρόγραμμα του Υπουργείου σας ή σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, θα εξασφαλίσει την άμεση χρηματοδότηση και την υλοποίησή του. Παρακαλούμε για τον ορισμό συνάντησης στο Υπουργείο μεταξύ των αρμόδιων στελεχών της Υπηρεσίας και του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τα αρμόδια στελέχη», καταλήγει ο κ. Μουτζούρης.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειάρχης, «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουμε να γίνει η νότια παράκαμψη και το Υπουργείο που σχεδίασε το έργο και εκπόνησε τις μελέτες να αναλάβει τις ευθύνες του. Είτε να το προχωρήσει ως έχει, αν κρίνει ότι αυτό είναι εφικτό, είτε να προχωρήσει σε σημειακές τροποποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξεκαθαριστεί πότε και πώς θα εκτελεστεί με την εξασφάλιση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης».

 

Ο Χ. Αθανασίου

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στο νησί μας δηλώνει κατά της ριζικής επαναχάραξης που θα καθυστερήσει το έργο. «Είμαι αντίθετος στην επαναχάραξη της μελέτης και θεωρώ ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με επιμέρους διορθώσεις. Το έργο πρέπει να γίνει. Θα κάνουμε αυτή την συνάντηση με τον Υφυπουργό για να εξετάσουμε το θέμα της χρηματοδότησης και της προοπτικής του έργου».

Σύμφωνα με την μελέτη, η νότια παράκαμψη αφορά στην κατασκευή νέου οδικού άξονα, μήκους 6,4 χλμ. και πλάτους 10,5 μέτρων, ενώ περιλαμβάνει και την κατασκευή οκτώ ισόπεδων κόμβων σύνδεσης με το υπάρχον οδικό δίκτυο. Σκοπός του έργου είναι η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την Καλλονή και την Θερμή προς το Αεροδρόμιο και την Κράτηγο και αντίστροφα, χωρίς να διέρχονται από το κέντρο της πόλης, όπως επίσης και από και προς τα Λουτρά.

Η χάραξη της νότιας παράκαμψης έχει ως αφετηρία την Εθνική Οδό Μυτιλήνης – Καλλονής (350 μέτρα νοτιότερα από την αρχή της Βόρειας Παράκαμψης και καταλήγει στην Ε.Ο. Μυτιλήνης – Κρατήγου (προς Αεροδρόμιο), όπου διαμορφώνεται ισόπεδος κόμβος.

Οι κόμβοι που θα δημιουργηθούν είναι:

  • Ισόπεδος κόμβος της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης – Καλλονής με την Νότια Παράκαμψη της Μυτιλήνης 
  • Ισόπεδος κόμβος σύνδεσης της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης με την Επαρχιακή Οδό Μυτιλήνης – Λουτρών 
  • Ισόπεδος κόμβος σύνδεσης του Χάλικα 
  • Διαμόρφωση κυκλικής πλατείας και αποκατάσταση των κυκλοφοριακών συνδέσεων στην περιοχή του Ορφανοτροφείου Κάτω Χάλικα υπέργεια της κάτω διάβασης της Παράκαμψης Μυτιλήνης
  • Ισόπεδος κόμβος σύνδεσης Άνω Χάλικα (περιοχή Χρυσομαλλούσας
  • Ισόπεδος κόμβος σύνδεσης περιοχής Κουμκό 
  • Ισόπεδος κόμβος παράκαμψης του Νεκροταφείου Βαρειάς στην ΧΘ 5+649,40.
  • Ισόπεδος κόμβος της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης – Κρατήγου με την Νότια Παράκαμψη.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση