Με συνταγή γιατρού στο θέατρο και το μουσείο

Spread the love

Ξεκινώντας την εφαρμογή της από το εξωτερικό, η νέα μορφή θεραπείας για ψυχικά νοσήματα και για την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των ψυχιάτρων, των ασθενών, αλλά και των κυβερνήσεων. Η επίσκεψη σε χώρους τέχνης με συνταγή γιατρού άρχισε να γίνεται πράξη στην Βρετανία την τελευταία δεκαετία, ακολουθώντας τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών που έδειχναν θεαματικά αποτελέσματα. 

Η επίσκεψη σε μουσεία μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία, βοηθώντας το νου, το σώμα και την ψυχική υγεία πασχόντων, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα μουσεία λοιπόν ως φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ευκαιρίες στα άτομα να προάγουν τη χαλάρωση, να μειώσουν το άγχος, να συνδεθούν με την κοινότητα, και να ανατρέψουν την εξέλιξη της κατάθλιψης που συχνά συνδέεται με τη μοναξιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε τέχνη και πολιτιστικά δρώμενα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστής ως ορμόνης του στρες, οδηγώντας σε βελτιωμένη διάθεση και γενική ευεξία.

Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της νευροαισθητικής, μάλιστα,  τα αποτελέσματα στον εγκέφαλο της  οπτικής επαφής  με την τέχνη κατά την διάρκεια επισκέψεων σε μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού, έχουν καταδειχθεί με απεικονιστικές μεθόδους. Αυτό συμβαίνει μέσω της «αισθητηριακής εμπειρίας», λένε οι ειδικοί, και είναι πλέον επιστημονικό συμπέρασμα το ότι είτε ως δημιουργός, είτε ως θεατής σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, μέσω της οπτικής διέγερσης, μέρη του εγκεφάλου αναπτύσσονται εντυπωσιακά. 

Στην Λέσβο είδαμε για πρώτη φορά την εφαρμογή  της «Πολιτιστικής  Συνταγογράφησης» ως βιωματική δράση στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας «Τελευτήριον Ελελεύ», που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ειδική «συνεδρία» επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, αλλά και Περιπατητική Ομάδα Ψυχοθεραπείας στη διαδρομή του Κάστρου της πόλης. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση