ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το δραματικό παρασκήνιο της συνόδου στην αεροπορική βάση της Γερμανίας

Spread the love

Του Παναγιώτη Ανδριώτη*

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ φιλοξένησαν την 24η συνάντηση της λεγόμενης ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, στην αεροπορική βάση Ramstein στην Γερμανία. Κατά την διάρκεια της συνόδου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Austin, δήλωσε ότι η σύνοδος θα ασχοληθεί με τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας.

Η 24η σύνοδος επισφραγίστηκε με την επίσημη έγκριση του τελευταίου πακέτου όπλων 250 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ. Στο πακέτο αυτό δεν συμπεριλαμβάνονταν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που επίμονα ζητoύσε ο Zelensky. Έχει βέβαια προηγηθεί το συνολικό πακέτο 95 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ που τέθηκε σε ισχύ τον ΑΠΡΙΛΙΟ του 2024. Το 65% αυτού, δηλαδή 61  δισεκατομμύρια δολάρια, πάνε στο ΚΙΕΒΟ και το υπόλοιπο κατευθύνεται στο ΙΣΡΑΗΛ και την ΤΑΪΒΑΝ.

Εδώ ο Austin έδειξε κάποια αυτοσυγκράτηση, για όπλα μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούν να κτυπήσουν βαθιά μέσα στην Ρωσία. Σήμερα μία εβδομάδα μετά ο Υπουργός των εξωτερικών των ΗΠΑ, για το ίδιο θέμα δηλώνει ότι ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ υπό όρους η άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Τι είναι αυτό που φοβούνται οι Αμερικάνοι; Φοβούνται ότι  ο  Zelensky, μπορεί να κάνει ανεξέλεγκτη χρήση των εν λόγω πυραύλων, κάτι που θα προκαλέσει ΒΙΑΙΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του Πούτιν, και μπορεί να είναι αιτία και για χρήση πυρηνικών όπλων. Σε πρώτη φάση η Ρωσία μετέφερε, εκτός εμβέλειας τους ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ  ΑTACMS, που παρέδωσε η Ουάσιγκτον στα τέλη του 2023.

Εικάζεται ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, στην οποία δεν επιτρέπεται η χρήση τους. Οι εν λόγω πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους υψηλής  προτεραιότητας, ποιος όμως μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα πληγούν και πυρηνικά εργοστάσια; Οι ΗΠΑ, όπως φημολογείται, συντάσσουν ένα συμφωνητικό με τον Zelensky, για την υπό όρους χρήση αυτών των πυραύλων.

Ωστόσο μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια δολοφονίας κατά του Ρώσου προέδρου Bladimir Putin και του υπουργού άμυνας Antrei Belousov στα τέλη ΙΟΥΛΙΟΥ, η Ουάσιγκτον έδειχνε απρόθυμη να προσφέρει τέτοια υποστήριξη. Η απροθυμία αυτή πηγάζει από την σκέψη ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το  ΚΙΕΒΟ δεν θα πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, ακόμα και την ίδια την Μόσχα.

Το Κρεμλίνο μετά την απόπειρα δολοφονίας, επικοινώνησε όπως λέγεται με την Ουάσιγκτον, και περιέγραψε με μεγάλη ακρίβεια τι θα συμβεί εάν γίνει άλλη μία επίθεση σε υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο. Από το σημείο αυτό και μετά υπήρξε απροθυμία των Δυτικών συμμάχων να δώσουν άδεια χρήσης των εν λόγω πυραύλων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι  ΗΠΑ – ΒΡΕΤΑΝΙΑ  έδωσαν ανεπίσημα το πράσινο φως για ουκρανικά κτυπήματα με δυτικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, με την δικαιολογία ότι η Ρωσία προμηθεύτηκε βαλλιστικούς πυραύλους από το ΙΡΑΝ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρέκαμψε τον Υπουργό Άμυνας Austin, αλλά και την CIA, και έδωσε το πράσινο φως. «Το στρατιωτικό – βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ από την συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο στρατηγός D. Trencan, ο οποίος ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στον ΟΗΕ. Το συμφέρον έγκειται στο ότι η πολεμική  βιομηχανία των ΗΠΑ πουλάει όπλα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που σπεύδουν να εξοπλιστούν, και βγάζει υπερκέρδη.

Αναμένεται ότι η απάντηση της Μόσχας, σε τέτοιου είδους χτυπήματα θα είναι ΣΚΛΗΡΗ, χρησιμοποιώντας τα φονικότερα όπλα που έχει.

Ο Ζelensky δεν έχει ενδοιασμούς, στη φάση που βρίσκεται θέλει την κλιμάκωση. Ο πλανήτης ΓΗ  κρατάει την αναπνοή του, και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανήμπορη παρακολουθεί, βάζει μόνο οικονομικούς περιορισμούς στην Ρωσία, οι οποίοι παρακάμπτονται, μέσω τρίτων χωρών (π.χ. Τουρκία).

Οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν και άλλο ένα μήνυμα στον Δυτικό κόσμο, έστειλαν τα MIG-31 BM, για να διακόψουν τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, ώστε να σταματήσουν τα ουκρανικά κτυπήματα στην ΚΡΙΜΑΙΑ.

Ο κόσμος θέλει ειρήνη, ο πόλεμος των 2,5  ετών στην Ουκρανία δείχνει να γέρνει προς την πλευρά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ από την άλλη πλευρά, δεν θέλει να χάσει, οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα από την συνέχιση του πολέμου. Ο ουκρανικός λαός έχει διαλυθεί πλήρως, και μετρά πολλές χιλιάδες νεκρούς. Ρώσοι πολίτες που πρόλαβαν πριν 2,5 χρόνια έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην ΤΟΥΡΚΙΑ, την ΣΕΡΒΙΑ κλπ..

Ο πόλεμος στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ  βρίσκεται σε κομβικό σημείο: Ή θα επικρατήσει λογική και θα σταματήσει εδώ, ή εάν συνεχιστεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι κινδυνεύει η παγκόσμια ειρήνη, και από αυτήν δεν εξαιρούνται οι ΗΠΑ, αν και είναι μακριά, αφού είναι σίγουρο ότι η ΙΣΤΟΡΙΑ θα γράψει με μελανά χρώματα την ΤΕΛΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του πλανήτη, και της οικονομίας του.

Εκείνο που είναι ανεξήγητο είναι η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ, τι παίρνει από αυτόν τον πόλεμο. Νομίζω προσωπικά  τίποτα,  δίνει μόνο, γιατί στην γειτονιά της επέτρεψε  μια τέτοια κατάσταση. Η οικονομία της ΕΟΚ  και ιδιαίτερα της Γερμανίας πλήττεται από αυτόν τον πόλεμο, και το αντίτιμο το πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Δεν μπορεί να ακολουθούμε τις επιταγές των ΗΠΑ, οι οποίες πουλούν όπλα, και ο μεγαλύτερος πελάτης τους είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ΕΟΚ, η οποία εξελίχθηκε σε μία ΕΝΩΣΗ οικονομική (και το λέω αυτό όσο πιο ευγενικά μπορώ), ενώ το όνειρο του ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ ήταν διαφορετικό.

Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να ξυπνήσουν, να κοιτάξουν την ευρωπαϊκή κοινωνία και τα συμφέροντα των κρατών – μελών, και των πολιτών, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται με τον πόλεμο της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.

*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση