Σ΄ αυτό το νησί που ανέδειξε την ενσυναίσθηση των κατοίκων του και την έμπρακτη συμπερίληψη για τους ευάλωτους, τους κατατρεγμένους και τους διαφορετικούς, ένα ιδιαίτερο συνέδριο προαγωγής της ψυχικής υγείας μετατρέπεται σε Φεστιβάλ και γεφυρώνει με τρόπο μοναδικό επιστήμονες και πολίτες. Στόχος του είναι να συμβάλλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση της κοινότητας, διδάσκοντας την αξία της συνύπαρξης ως λόγου ύπαρξης στην κοινωνία και ως σκοπό.
Με την παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων, το 2ο Φεστιβάλ Προαγωγής Ψυχικής Υγείας ξεκινά την Παρασκευή στις 6 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Τελεστήριο Ελελεύ: η συνύπαρξη ως αρχή και τέλος του Ορθού Λόγου». Το Φεστιβάλ καλεί το κοινό της Λέσβου σε ανοιχτή συμμετοχή.
Ψυχή της διοργάνωσης η Διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τομέα του Βοστανείου Νοσοκομείου, Νίκη Κούρτη, καθώς το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Η ίδια, έχοντας αφουγκραστεί όσο κανείς την ψυχική υγεία των κάτοικων του νησιού και έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες της με περίσσεια ιατρική φροντίδα, πιστεύει πως σε μια κοινωνία διαφορετικότητας και πολυπολιτισμικότητας, όπως εξελίσσεται η Λέσβος, το στοίχημα είναι πλέον να ανακαλύψει ο ένας τον πλούτο του άλλου. Ένα βήμα μετά την αποστιγματοποίηση, που αποτελούσε, άλλωστε, και το θέμα του περσινού, 1ου Φεστιβάλ Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, που επίσης στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Το Φεστιβάλ επιδιώκει να λειτουργήσει ως εργαστήρι «μύησης» στις αξίες της ανεκτικότητας και στην καλλιέργεια της έμπρακτης ενσυναίσθησης. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει και το «Τελεστήριο» που είναι ο τίτλος του. «Τελεστήριο Ελελεύ» είναι εν τέλει ένα πεδίο μύησης, με ιαχή το «Ελελεύ», που αποτελεί αρχαία πολεμική ιαχή της Ελευθερίας. Με άλλα λόγια, η Λέσβος διοργανώνει ένα πρωτοπόρο επιστημονικό Φεστιβάλ με διεθνή μηνύματα για τη ψυχική υγεία, που εστιάζουν στην απελευθέρωση του ψυχισμού για να επιτευχτεί η υγεία.
Με αιχμή το μεταναστευτικό και την ενσωμάτωση των μεταναστευτικών πληθυσμών που διαβιούν στη Λέσβο, το συνέδριο απευθύνει κάλεσμα για υγιή «συνύπαρξη» με όλες τις ευάλωτες ομάδες, τους ψυχικά πάσχοντες, τους κωφούς , τους τοξικομανείς, τους μοναχικούς.
Δεν θα μπορούσαμε παρά να ρωτήσουμε την κ. Νίκη Κούρτη πώς καταγράφει η ίδια επιστημονικά την εξέλιξη των παιδιών της Λέσβου που από μικρά βρέθηκαν, μετά το 2015, σε σχολεία με τόσα άλλα «διαφορετικά παιδιά», παιδιά μεταναστών. Τα παιδιά μας, αναμφίβολα, ζουν έμπρακτα την ενσωμάτωση με τα μάτια της παιδικής ψυχής. «Τα ελληνόπουλα της Λέσβου, πράγματι ήταν εκείνα που κλήθηκαν να συνυπάρξουν με τα προσφυγόπουλα υπό συναισθήματα αμηχανίας και φόβου στην αρχή», μας απαντά. «Όμως στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, σε παιδικό επίπεδο, και αυτό ενδυνάμωσε σταδιακά τη ψυχική τους ανθεκτικότητα. Σήμερα που τα παιδιά αυτά είναι έφηβοι ή και ενήλικες έχουν σαφώς οπλισθεί με τη διεύρυνση της αντίληψής τους, την ανάπτυξη της ικανότητάς τους να κατανοούν, την εξοικείωση με τις τραυματικές εμπειρίες των άλλων και σίγουρα έχουν εντείνει στον χαρακτήρα τους το ζητούμενο: την ενσυναίσθηση».
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στις 6 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του φεστιβάλ θα ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ το φεστιβάλ θα συνεχιστεί από τις 19:00 έως τις 00:30 στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στις 7 Σεπτεμβρίου η πρωινή ζώνη θα γίνει από τις 9:00 έως τις 15:00 στα Τσαμάκια, ενώ η απογευματινή από τις 19:00 έως τις 00:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, δηλαδή στις 8 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το απόγευμα στην Φυκιότρυπα από τις 19:00 έως τις 00:30.