«Φέρτε μας τα νεκροταφεία», λέει στα Φιλανθρωπικά ο Χριστόφας

Το κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα 
Spread the love

 

  • “Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για τον Δήμο Μυτιλήνης, καθώς αν δεν προχωρήσει κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προχωρώντας βρίσκεται αντιμέτωπος με την Εκκλησία

Τις διαδικασίες ώστε να περάσουν “στα χέρια” του Δήμου Μυτιλήνης τα νεκροταφεία που μέχρι τώρα διαχειρίζονται τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα εντός των ορίων του Δήμου, προχωρά ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, κάνοντας αυτό που δεν έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν πιο έμπειροι πολιτικά αυτοδιοικητικοί από τον ίδιο με δεκαετίες παρουσίας. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις που έχουν τροφοδοτηθεί από τις παρεμβάσεις του πρώην Βουλευτή, Γιάννη Ζερδελή και είναι γνωστές με διαδοχικά ρεπορτάζ μας από τις 4 Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης προχωρά με τόλμη ώστε να πάρει τον έλεγχο των κοιμητηρίων. 

Αυτό πρόκειται να γνωστοποιηθεί εντός του επόμενου διαστήματος με επίσημο έγγραφο που θα σταλεί από το Δήμο στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, με το οποίο θα ζητείται η εκχώρησή τους στο Δήμο βάσει των διατάξεων που ισχύουν και προβλέπουν την διαχείριση των κοιμητηρίων από την αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη χθες σε μία πρώτη επαφή που έγινε άτυπα από εκπροσώπους του Δήμου Μυτιλήνης και υπηρεσιακούς εκπροσώπους των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, η Δημοτική Αρχή γνωστοποίησε τις προθέσεις της να προχωρήσει μέχρι τέλους, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της νομικής της υπηρεσίας για να πάρει τον έλεγχο των κοιμητηρίων. Ουσιαστικά αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τις προβλέψεις του νόμου. 

Οι εκπρόσωποι των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων δεν έκαναν κάποια τοποθέτηση, αλλά άκουσαν και αναλαμβάνουν πλέον να ενημερώσουν το Δεσπότη και να συνεδριάσει η διοίκηση, ώστε να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Αυτή την κλήση για συνεδρίαση περιμένουν και μέλη της διοίκησης των Φιλανθρωπικών από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, ώστε να τεθεί το ζήτημα για πρώτη φορά επί τάπητος, καθώς μέχρι τώρα δεν είχε συζητηθεί με τον Δεσπότη. Οι στιγμές αυτές είναι μεγάλες για την Εκκλησία καθώς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, που ιδρύθηκαν από τον διορατικό και χαρισματικό μητροπολίτη, Ιάκωβο, τον από Δυρραχίου, είχαν βασίσει εδώ και 4 δεκαετίες τα έσοδά τους σε ένα σημαντικό ποσοστό στα κοιμητήρια. Μέχρι τώρα ο μητροπολίτης Ιάκωβος δεν έχει μιλήσει στη διοίκηση των Φιλανθρωπικών και αυτό εντείνει την αγωνία για το πώς θα τοποθετηθεί.

Τι μέλλει γενέσθαι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα τουλάχιστον, δεν είναι διατεθειμένα να καταθέσουν τα όπλα, δηλαδή να δώσουν την εκχώρηση των κοιμητηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι μετά το αίτημα που θα υποβάλει εγγράφως το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσουν τις νομικές δυνατότητες που έχουν. Κύκλοι της Εκκλησίας το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι τα κοιμητήρια που διαχειρίζονται τα Φιλανθρωπικά υπάγονται σε άλλο καθεστώς, ωστόσο από την πλευρά της η Νομική Υπηρεσία του Δήμου ισχυρίζεται ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει όλα τα κοιμητήρια στην Ελλάδα πρέπει να τα διαχειρίζεται η Αυτοδιοίκηση. Πάντως σε αντίθεση με το Δήμο Μυτιλήνης, σε αντίστοιχες περιπτώσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου, δηλαδή κοιμητήρια που τα διαχειρίζεται η Εκκλησία, δεν υπάρχει ανάμειξη της Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο πρώην Βουλευτής, Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλη την νομοθεσία, αλλά και την αλληλογραφία που είχε με το Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος Λέσβου, επί δημαρχίας Σπύρου Γαληνού, δηλώνει ότι η διαχείριση των κοιμητηρίων έπρεπε να είχε περάσει στην αυτοδιοίκηση. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του Σπύρου Γαληνού στα Νέα της Λέσβου, επί ημερών τους είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια, ωστόσο δεν προχώρησε για προφανείς λόγους, καθώς και ο ίδιος ο Γαληνός δεν ήθελε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την Εκκλησία. Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι δεν υπολογίζει η σημερινή Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, καθώς η κατεύθυνση του Δημάρχου είναι η εφαρμογή του νόμου, δηλαδή η διαχείριση των κοιμητηρίων που βρίσκονται στην Εκκλησία να περάσει στο Δήμο.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αυτές οι κινήσεις από την πλευρά του Δήμου γίνονται στην κατεύθυνση να κατοχυρωθεί η Δημοτική Αρχή ότι δεν θα βρεθεί υπόλογη στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο κ. Ζερδελής έχει προειδοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση ότι αν δεν γίνουν ενέργειες για να περάσουν τα κοιμητήρια στη διαχείριση του Δήμου, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες αντιμέτωποι με παραπομπή για παράβαση καθήκοντος. Αυτό σημαίνει ότι για το Δήμο Μυτιλήνης είναι και λίγο… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, καθώς αφενός μεν προχωρώντας να πάρει τα κοιμητήρια θα έρθει σε αντιπαράθεση με την Μητρόπολη, από την άλλη πλευρά αν υποχωρήσει “κρέμεται από πάνω του ο πέλεκυς” του Υπουργείου Εσωτερικών για μη εφαρμογή του νόμου. Το τελευταίο από τη στιγμή ειδικά που το θέμα έρχεται να το αναδείξει και η πλευρά του Γιάννη Ζερδελή μετά τα όσα έγιναν με την εκταφή της μητέρας του στο κοιμητήριο της Χρυσομαλλούσας και για τα οποία προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του ιερέα της περιοχής και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση