Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πάνω από 3.000 στους δρόμους!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στη Λέσβο με μαζική την παρουσία των μαθητών από κάθε σχολείο 
  • Εξέπληξε ευχάριστα η αστυνομία επιλέγοντας γυναίκες αστυνομικούς με φωσφοριζέ γιλέκα αντί για ΜΑΤ με εξαρτύσεις και ασπίδες

Με την παρουσία 3.000 και άνω διαδηλωτών δόθηκε, χθες, στους δρόμους της Μυτιλήνης, ένα ηχηρό μήνυμα και από την ακριτική Λέσβο για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή δεκάδων νέων ανθρώπων, παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Η χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς, που οδήγησε σε πορεία στο κέντρο της πόλης, παρά την έντονη βροχή, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, δείχνοντας την αγανάκτηση του κόσμου και την απαίτηση για απονομή δικαιοσύνης στη μνήμη των θυμάτων. 

Ξεκινώντας από τις 10.30 το πρωί μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια, οι μαθητές και οι φοιτητικοί σύλλογοι του νησιού, κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα, και στηλιτεύοντας οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης του συμβάντος από τους ιθύνοντες, προχώρησαν προς την πλατεία Σαπφούς, όπου μετά τις 11 το πρωί συναντήθηκαν με πλήθος φορέων, συλλόγων και απλών κατοίκων από όλο το νησί. 

Εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και φορέων έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το «κόστος» της ιδιωτικοποίησης

Στην μεγάλη συγκέντρωση στην οποία οι διαδηλωτές στην κυριολεξία δεν χωρούσαν στην πλατεία Σαπφούς, μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Γιάννης Ζαφειρίου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φοιτητικών συλλόγων, αλλά και από 15μελή σχολείων του νησιού. Όλοι τους καταδίκασαν το δυστύχημα στα Τέμπη, αποδίδοντας ευθύνες στους κυβερνώντες των τελευταίων ετών, ενώ αναφέρθηκαν διεξοδικά στις επιπτώσεις που φέρει η ιδιωτικοποίηση εις βάρος των πολιτών, στις μεταφορές, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς. 

Η μνημειώδης διαμαρτυρία για τα δεδομένα της Λέσβου συνεχίστηκε με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν πορεία κατά μήκος της προκυμαίας, και μάλιστα ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, λόγω της έντονης βροχής που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της πορείας. Χιλιάδες άνθρωποι υπό βροχή γέμισαν όλο το κέντρο της Μυτιλήνης. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία εξέπληξε ευχάριστα, καθώς στην πορεία δεν εστάλησαν ΜΑΤ με εξαρτύσεις και ασπίδες, αλλά γυναίκες αστυνομικοί, οι οποίες, φορώντας φωσφοριζέ γιλέκα ήταν στο πόστο τους για κάθε ενδεχόμενο. 

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συγκέντρωση δεν εστάλησαν ΜΑΤ, αλλά γυναίκες αστυνομικοί με φωσφοριζέ γιλέκα

Στο μεταξύ μέχρι χθες το απόγευμα τα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας που είχε η ΑΔΕΔΥ αφορούσαν μόνο την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Λέσβου, όπου στην πρώτη περίπτωση άγγιξαν το 24%, ενώ στη δεύτερη το 20%. 

Τα νέα παιδιά ήταν οι μπροστάρηδες της χθεσινής διαδήλωσης

Η πλατεία Σαπφούς γέμισε με πανό, γαρίφαλα, και νεανικές φωνές, που ζητούσαν δικαιοσύνη

Παρά την ραγδαία επιδείνωση του καιρού, σύσσωμο το πλήθος των διαδηλωτών προχώρησε σε πορεία στο κέντρο της πόλης

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι σε στάση εργασίας μεταξύ 11.00 και 13.00 το μεσημέρι προχώρησαν χθες οι Εμπορικοί Σύλλογοι Μυτιλήνης και Καλλονής, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης στους διαδηλωτές, ενώ εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων καθώς και των συλλόγων εστίασης έδωσαν το παρών στην χθεσινή διαμαρτυρία. 

Το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης απέστειλαν μαθητές από όλο το νησί, όπως οι μαθητές του ΓΕΛ Πέτρας στην φωτογραφία

Ιδιαίτερη μνεία να κάνουμε στους μαθητές, οι οποίοι από άκρη σε άκρη στο νησί εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους είτε κατεβαίνοντας στην μεγάλη πορεία στη Μυτιλήνη, είτε από το χώρο του σχολείου τους, όπως η περίπτωση του ΓΕΛ Πέτρας, εφευρίσκοντας τρόπους για να συμμετάσχουν στην μαζική αντίδραση των τελευταίων ημερών. Η κινητοποίηση των μαθητών έχει νόημα, καθότι είναι οι αυριανοί φοιτητές, αλλά και οι πολίτες αυτής της χώρας. Λογικό και αναμενόμενο, λοιπόν, να θέλουν και να μπορούν να ονειρεύονται, διεκδικώντας από τώρα ένα καλύτερο αύριο!

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img