Στις θέσεις τους παραμένουν 29 από τους 112 συμβασιούχους που απασχολούνται στο Δήμο Μυτιλήνης μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, μετά από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν και έγιναν δεκτά την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έχει συμβεί σε πολλές ακόμη περιπτώσεις ανά την Ελλάδα. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι που ζητούν παράταση των συμβάσεών τους και μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει το αίτημα λόγω της έλλειψης προσωπικού σε όλες σχεδόν τις Υπηρεσίες του Δήμου.
Το μείζον πρόβλημα όμως που προκύπτει για τον Δήμο και τους ίδιους τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δεν έχουν λάβει καμία απόφαση παράτασης του προγράμματος, είναι από ποιους πόρους και με ποιο τρόπο θα πληρωθούν.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Μυτιλήνης για την ενημέρωση όλων των Αντιδημάρχων σχετικά με την εξέλιξη αυτή, ενώ ενήμερος είναι και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου. Όλοι συμφωνούν ότι ο Δήμος χρειάζεται προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξασφαλιστεί η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων.
Όπως είναι γνωστό, οι 303 συνολικά εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στη Λέσβο πέρυσι τον Ιούνιο μέσω του προγράμματος, απασχολήθηκαν αρχικά για 8 μήνες και τον περασμένο Φεβρουάριο έλαβαν παράταση 4 ακόμη μηνών, η οποία λήγει αυτές τις μέρες. Όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου συνολικά, λάμβαναν τους μισθούς τους από την ΔΥΠΑ, αλλά πλέον δεν μπορεί να ισχύσει αυτό, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση για νέα παράταση.
Ωστόσο, όπως μας είπε η δικηγόρος των 29 συμβασιούχων που κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα, Αγγελική Σαντή, «βάσει των νομοθετικών διατάξεων, το δικαστήριο έκρινε ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γι’ αυτό έκανε δεκτό το αίτημά τους με την έκδοση προσωρινής διαταγής. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι να συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων στις 7 Ιουλίου».
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται για τον Δήμο είναι πολύ σοβαρό, αφού μπορεί να κληθεί να καταβάλλει μέχρι και 1 εκατ. ευρώ για τους μισθούς των συμβασιούχων τους επόμενους μήνες. Όπως εξηγεί, η δαπάνη της μισθοδοσίας των 29 εργαζομένων που παραμένουν στις θέσεις τους ανέρχεται στο ποσό των 33.000 ευρώ το μήνα και αν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι, το κόστος θα εκτοξευτεί στα 120.000 – 130.000 ευρώ. Μέχρι να συζητηθούν οι αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων και να εκδοθούν αποφάσεις θα περάσουν αρκετοί μήνες και έτσι ο Δήμος θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Για τον λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή επιδιώκει ήδη συνάντηση με το νέο αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να βρεθεί λύση. «Είναι αδύνατον να αναλάβει ο Δήμος αυτή την υποχρέωση, όπως και πολλοί ακόμη Δήμοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Φυσικά και επιθυμούμε να παραμείνει το προσωπικό, αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος για την καταβολή της μισθοδοσίας», τόνισε ο κ. Κουντουρέλλης.