Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Διχασμένη η Νέα Δημοκρατία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στα δύο η Ν.Δ. στη Δυτική Λέσβο, πράγμα που επισφραγίστηκε από τις παρουσίες επιφανών δεξιών στελεχών στην εκδήλωση του Ταξιάρχη Βέρρου
  • Σκληραίνει το παιχνίδι η Νέα Δημοκρατία για την Περιφέρεια, προσπαθώντας να στηρίξει την υποψηφιότητα Στεφανή, καθώς ο Πρύτανης παραμένει ενισχυμένος

Έχοντας απομείνει τρεις εβδομάδες για την εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους δύο Δήμους της Λέσβου, η τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου βρίσκει διχασμένη τη Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και αυτό ισχύει για την Περιφέρεια και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Στη Δυτική Λέσβο

Στη Δυτική Λέσβο “απαντάται” ένα σημαντικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και αυτό εκφράζεται και μέσα από τη συμπόρευση με τον απερχόμενο Δήμαρχο, Ταξιάρχη Βέρρο, γνωστών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Βέρρος παρότι έχει ένα εύρος στήριξης από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά (με εξαίρεση το ΚΚΕ που κατέρχεται συντονισμένα), φαίνεται να απορροφάει ένα σημαντικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μοιράζεται στα δύο. Και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, γνωστά ονόματα, που είναι υποψήφιοι στο συνδυασμό του, αλλά καταγράφηκε και με τον πιο επίσημο τρόπο από τις παρουσίες στην προχθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του, όπου μεταξύ άλλων εκτός από τον πολιτευτή Άρη Χατζηκομνηνό, με τον οποίο συνδέεται και με φιλικούς δεσμούς, παρέστησαν ο Στρατής Γόμος, ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης και η Καλλιόπη Γόμου. Ο μεν κ. Βαλσαμίδης μάλιστα φρόντισε να τονίσει την παρουσία του καθώς επέλεξε τα καθίσματα της πρώτης σειράς, ενώ σε ό,τι αφορά το ζεύγος Γόμου είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο Στρατής Γόμος έχει ρόλο άτυπου τοποτηρητή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο.

Στο αντίπαλο δέος ο υποψήφιος Δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Αλατζάς, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Βουλευτή του κόμματος, Χαράλαμπου Αθανασίου, κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές βλέποντας στελέχη του κόμματός του να έχουν συμπορευτεί με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου και ουσιαστικά εκεί που εστιάζει τις προσπάθειές του μαζί με τους συνεργάτες του είναι να συσπειρώσουν στο μέγιστο δυνατό το κυβερνών κόμμα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, ελπίζοντας μέσα από αυτή τη μάχη να βγει όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένος. Αν και η προχθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του κ. Βέρρου δείχνει ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος είναι το φαβορί των εκλογών με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Τρέχουν για την Περιφέρεια

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει φορέσει σιδερένια παπούτσια για τη στήριξη της υποψηφιότητας Στεφανή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς ο εκλεκτός του Πρωθυπουργού για τον οποίο ταξίδεψε στη Μυτιλήνη ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετέχει στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς του, προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος μπροστά στον αντίπαλό του απερχόμενο Περιφερειάρχη, ο οποίος εδώ και 4 χρόνια περιοδεύει στην ύπαιθρο των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχοντας προσωπική επαφή με τους κατοίκους και τους φορείς σε αντίθεση με τον κύριο Στεφανή, οι επισκέψεις του οποίου στη Λέσβο αποτελούσαν συνήθως «είδηση», καθώς δεν ήταν και τόσο συχνές.

Αν και η Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο θεωρούσε ότι με την ανακοίνωση του ονόματος του στρατηγού τα πράγματα θα ξεκαθάριζαν σε επίπεδο Περιφέρειας εξαναγκάζοντας σε άτακτη φυγή τον Κώστα Μουτζούρη, κάθε άλλο παρά ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιώνεται στην πράξη! Ο Πρύτανης, όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά κατάφερε να πάρει καταξιωμένα στελέχη μέσα από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι ο Στρατής Κυρατζής, ο Γιώργος Κωνσταντιδέλλης και ο συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Στρατής Κλεάνθης, οι οποίοι προέρχονται από το συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου. Όπως και άλλα στελέχη του δεξιού χώρου, όπως είναι η σύζυγος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Βασιλούδη, Εριφύλη Γιαννάκα, πέραν φυσικά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που συμπορεύονται από την προηγούμενη κάθοδο μαζί του και είχαν αξιοποιηθεί σε θέσεις Συμβούλων όσοι δεν εξελέγησαν, αλλά και τα deal της τελευταίας στιγμής, όπως για παράδειγμα ο Τόμυς Χατζηκυριαζής και άλλοι υποψήφιοι. 

Η παρουσία του κόσμου στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του Κώστα Μουτζούρη στη Μυτιλήνη το βράδυ της Τετάρτης, καθώς είχε γεμίσει ένα μεγάλο τμήμα της οδού Ερμού στην αγορά και υπήρχε κόσμος και από την προκυμαία, θορύβησε τη Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο. Ιδιαίτερα μάλιστα την ώρα που καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μετρήσεις του κόμματος δείχνουν αισθητό προβάδισμα του κ. Μουτζούρη στη Λέσβο, καθώς φαίνεται ότι εδώ ο Περιφερειάρχης έχει τον πλήρη έλεγχο.  Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι εν όψει των σημερινών εγκαινίων του Εκλογικού Κέντρου του Αλκιβιάδη Στεφανή, η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει δράση, προσκαλώντας τα μέλη του κόμματος να παραστούν ώστε να φανεί κόσμος και να μην είναι μία χλιαρή εκδήλωση.  

Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, φαίνεται να στέλνει μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων σε μέλη του κόμματος να παραστούν στα εγκαίνια του υποψήφιου Περιφερειάρχη σήμερα το απόγευμα. Το ζήτημα ωστόσο για τον κ. Αθανασίου είναι ότι δεν τον ακολουθούν τα ισχυρά στελέχη του, που έχουν συνταχθεί με την πλευρά του Πρύτανη, βλέποντας στο πρόσωπο του κ. Μουτζούρη έναν υποψήφιο που προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματός τους και τον οποίο επιχειρεί να παραγκωνίσει το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς ουσιαστικό λόγο και αφορμή, αλλά για ένα γινάτι – όπως λέγεται – λόγω των χειρονομιών του Περιφερειάρχη για τον Πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, στα γεγονότα της Παγανής, το τελευταίο βράδυ μετά «τη μάχη της Καράβας» στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020. 

Η αμεσότητα του απερχόμενου Περιφερειάρχη στην επικοινωνία του με τους πολίτες είναι το μεγάλο του ατού γι’ αυτές τις εκλογές σε αντίθεση με τον αντίπαλό του, που ως κορυφαίος αξιωματικός του στρατού είναι λακωνικός και κουμπωμένος.

Στο επιτελείο του Κώστα Μουτζούρη μετά τις μετεγγραφές του Αυγούστου επικρατεί κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας βλέποντας στο αντίπαλο στρατόπεδο σκεπτικισμό. Πάντως όσο προχωράμε πλησιάζοντας στις εκλογές το κλίμα, ειδικά για την Περιφέρεια, αναμένεται να πολωθεί και ίσως ένα μικρό δείγμα ενός τέτοιου ενδεχομένου είναι το φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε χθες, μεταξύ υποψήφιας του ψηφοδελτίου Μουτζούρη με τον κ. Στεφανή, οπότε φαίνεται και ο εκνευρισμός στα δύο στρατόπεδα. 

Το παρασκήνιο είναι έντονο και μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, το κυβερνών κόμμα έχει επιστρατεύσει όλα τα μεγάλα και παλιά στελέχη του στη μάχη στήριξης του κ. Στεφανή, σκοπεύοντας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που έχουν απομείνει, να ρίξουν όλο τους το βάρος για να προωθήσουν την υποψηφιότητά του. Και αυτό έχει φανεί και μέσα από τηλεφωνήματα και πιέσεις που ασκούνται σε ψηφοφόρους της άλλης πλευράς, καθώς όπως έλεγε χθες στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ υποψήφιος με το συνδυασμό του Περιφερειάρχη από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σημειωτέον είναι ένα από τα επιφανή στελέχη της ΝΔ «τα τηλέφωνα και οι πιέσεις σε ψηφοφόρους του κόμματός μας που ακολουθούν τον Κώστα Μουτζούρη δεν περιγράφονται, ακόμα και νυχτερινές ώρες! Ακόμα και τα μεσάνυχτα επικοινωνούν μαζί τους πιέζοντας με κάθε τρόπο για να τους μεταπείσουν, όμως εγώ θεωρώ ότι η κοινωνία της Λέσβου έχει πάρει τις αποφάσεις της, οι Περιφερειάρχες εκλέγονται από το λαό, δεν επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω».

Στο Δήμο Μυτιλήνης 

Και αν για το χώρο της Νέας Δημοκρατίας ο διχασμός είναι εμφανής σε επίπεδο δυτικής Λέσβου και Περιφέρειας, το τοπίο στο Δήμο Μυτιλήνης όπου ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, είναι ξεκάθαρο, έχοντας συσπειρωμένο γύρω του το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις,  όπως ο απερχόμενος Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, ο οποίος έχοντας απομείνει με πραγματικά μετρημένους συνεργάτες από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Χριστόφα και αυτό είναι ένα ανέλπιστο δώρο για τον υποψήφιο Δήμαρχο, αν και υποστηρικτές του κ. Κουφέλου σχολιάζουν για τον κ. Κύτελη ότι με τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει ενδεχομένως να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img