Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Μόνιμες θέσεις στην Πυροσβεστική!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δημοσιεύτηκε η μεγάλη προκήρυξη για την πρόσληψη 650 πυροσβεστών σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 30 θέσεις αφορούν στο νησί μας
  • Από τις 19 έως τις 29 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Μια μεγάλη ανάσα στο υποστελεχωμένο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί μας δίνει η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για την πρόσληψη 650 Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων 7ετούς θητείας για το 2024. Στον αριθμό αυτό προβλέπονται 30 θέσεις για τη Λέσβο προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει από τη νέα χρονιά η 12η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με βασικό ρόλο την αντιμετώπιση δασικών συμβάντων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα θα επικουρεί το μόνιμο προσωπικό σε αστικά συμβάντα. 

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στην Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) του τόπου κατοικίας ή διαμονής των υποψηφίων από αύριο Τρίτη, 19, έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, μη συμπεριλαμβανομένων αργιών και Σαββατοκύριακου.

Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νησιά μας είχαν γίνει το 2001 και όπως είναι εύλογο, στην πορεία αυτών των 22 χρόνων προέκυψαν πολλές κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ορισμένες από αυτές καλύπτονται κατά την αντιπυρική περίοδο με τους εποχικούς δασοπυροσβέστες, αλλά η πρόσληψη των νέων πυροσβεστών 7ετούς θητείας θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλοι οι πολίτες που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις και έχουν ηλικία έως 28 ετών, ενώ στην προκήρυξη μπορούν να συμμετέχουν και οι εποχικοί με όριο ηλικίας τα 35 και με αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας και εμπειρίας.

 

Τα προσόντα

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα:

  • Να είναι Έλληνες πολίτες, άντρες και γυναίκες. Για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, πρέπει να έχει παρέλθει ένα έτος τουλάχιστον από την απόκτησή της.
  • Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
  • Να είναι κάτοχοι οποιουδήποτε τύπου απολυτηρίου τίτλου Λυκείου. Οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών σχολικών μονάδων αλλοδαπής πρέπει να συνυποβάλλουν βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αντιστοιχία βαθμολογίας.
  • Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές του Π.Σ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη σωματική ικανότητα των υποψηφίων των σχολών στρατού ξηράς 
  • Να μην φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ), σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματος ή του προσώπου τους, κατά την περιβολή της στολής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
  • Να έχουν ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του πυροσβεστικού έργου
  • Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές
  • Να μην έχουν καταδικαστεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος
  • Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί κατά περίπτωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, για λόγους πειθαρχίας ή λόγω ανάκλησης διορισμού εξαιτίας κωλύματος
  • Για όσους έχουν προσληφθεί στο Π.Σ. ως Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης, να μην έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους για πειθαρχικούς λόγους ή να μην έχουν απολυθεί λόγω προσκόμισης ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών
  • Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρησή τους
  • Να μην είναι χρήστες ναρκωτικών
  • Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση, έστω και επικουρική (πλήρη ή μερική).

Μετά από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις και θα περάσουν από αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες.

 

Μόνιμοι μετά την 7ετία

Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, οι Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται 3 τουλάχιστον μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή» και κριθούν ικανοί από το Κατώτερο Συμβούλιο Πυροσβεστικού Σώματος, να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας μόνιμες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσλήφθηκαν.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, «οι προσλήψεις αυτές γίνονται κατά κύριο λόγο για την δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν εκτός από τη Λέσβο και στη Χίο και τη Σάμο. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για την ενίσχυση του υφιστάμενου προσωπικού, τόσο σε δασικά όσο και σε αστικά συμβάντα, με σκοπό πάντα την θωράκιση των νησιών μας απέναντι στις πυρκαγιές και σε άλλα φυσικά φαινόμενα».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη δήλωσε και ο Διοικητής Π.Υ. Νομού Λέσβου, Χρήστος Σάσσαρης, τονίζοντας: «Μπορεί να μην κατάγομαι από το νησί σας, αλλά αυτή τη χρονιά το αγάπησα και προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα για να το προστατεύσουμε από κάθε κίνδυνο. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι θα προσληφθούν νέοι μόνιμοι και μάχιμοι πυροσβέστες με προσόντα που θα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img