Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Άγριες καταστάσεις στον κόλπο Καλλονής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαδοχικές κλοπές σακιών με όστρακα μέσα από τη θάλασσα στον κόλπο της Καλλονής;
  • Υπονοούμενα για συγκεκριμένα συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή – «Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αν δεν δούμε», απαντά ο Αλιευτικός Σύλλογος

Ένας ακήρυκτος πόλεμος συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από την αλιεία των οστράκων φαίνεται πως μαίνεται στον κόλπο Καλλονής και μάλιστα οι οστρακαλιείς βιώνουν άγριες καταστάσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα διαπιστώνονται μαζικές κλοπές οστράκων, τα οποία είναι ποντισμένα σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν καθοριστεί μέχρι να φορτωθούν για εξαγωγή.  

 

Απειλές και καταγγελίες

Χθες ο επιχειρηματίας (έμπορος και με αλιευτικά σκάφη) Γιώργος Φωτεινός σε παρέμβασή του στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ έκανε λόγο για καθεστώς συμφερόντων που επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς του νόμους στον κόλπο Καλλονής, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους κύκλους που έχουν σχέση με την αλιευτική δραστηριότητα, για τους οποίους αναφέρει ότι απειλούν τους ψαράδες πως αν δεν τους δώσουν τα όστρακα σε εκείνους με τις τιμές που θέλουν, θα τους τα πάρουν από τη θάλασσα.  

«Το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό. Ήδη έχουν καταγραφεί διαδοχικές κλοπές οστράκων σε περιοχές που τα έχουμε ποντισμένα και έχω υποστεί και εγώ ως επιχειρηματίας με αλιευτικά σκάφη ζημιά και άλλοι συνάδελφοι, που ξύπνησαν ένα πρωί και είδαν τα όστρακά τους να έχουν εξαφανιστεί, καθώς κάποια χέρια τα άρπαξαν μέσα στη νύχτα», είπε ο κ. Φωτεινός.  

Και συνέχισε: «Ήδη έχουν γίνει καταγγελίες στο Λιμενικό Σταθμό, δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε κάποια αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές, παρότι όλες αυτές οι απειλές διατυπώνονται δημόσια από συγκεκριμένους κύκλους, κυριολεκτικά έξω από την πόρτα του λιμενικού, αλλά το λιμενικό δεν ακούει».

 

Τι λέει ο Αλιευτικός Σύλλογος

Ενήμερος για τα γεγονότα είναι ο Σύλλογος Αλιέων Δυτικής Λέσβου, καθώς όπως είπε απαντώντας σ’ ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο πρόεδρός του Παναγιώτης Νανίδης «πράγματι έχουμε και εμείς ακούσει ότι έγιναν κλοπές μυδιών, ιδιαίτερα από την περιοχή του Αγίου Παύλου και μάλιστα έπεσαν θύματα και κάποιοι συνάδελφοί μας που έρχονται στον κόλπο από τη Γέρα. Σε ό,τι μας αφορά είμαστε στη διάθεση των Λιμενικών Αρχών, ώστε σε συνεργασία να βρεθούν οι υπαίτιοι». 

Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν υποψίες κι αν δεν δεις δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν. Άλλωστε και εγώ προσωπικά στο παρελθόν έχω πέσει θύμα τέτοιας κατάστασης και μάλιστα όχι για μικρή ποσότητα, αλλά μου έκλεψαν ολόκληρο τόνο κυδώνια, που είναι σημαντική ποσότητα και βρήκα μετά από καιρό πεταμένα τα κουκούλια μέσα στα οποία τα είχαμε ποντισμένα στη θάλασσα», είπε ο ίδιος.

 

Αντιδράσεις για τη ζώνη Α’

Παράλληλα τα Νέα της Λέσβου κατέγραψαν χθες την αντίδραση του κ. Φωτεινού για την αλλαγή κατηγορίας από την 1η Φεβρουαρίου του κόλπου Καλλονής σε ζώνη Α’, καθώς φαίνεται πως αυτή η απόφαση έχει ανοίξει το πεδίο της αντιπαράθεσης. Ο κ. Φωτεινός προειδοποίησε ότι από την 1η Φεβρουαρίου που ο κόλπος της Καλλονής θα λειτουργήσει ως ζώνη Α’ «δεν θα γίνουν ανεκτές παράνομες ενέργειες στο εμπόριο, καθώς μόνο οι επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως κέντρα αποστολής και διαθέτουν τις πιστοποιήσεις που προβλέπονται νομιμοποιούνται γι’ αυτή τη δραστηριότητα». 

Όπως μας είπε ο κ. Φωτεινός «η κατηγοριοποίηση του κόλπου Καλλονής σε ζώνη Α’ δεν εξυπηρετεί τίποτα και η υποψία μας είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν κάποιους, αλλά όσοι έχουμε επενδύσει στον τόπο μας βάζοντας κεφάλαια για να δημιουργήσουμε σύγχρονες πιστοποιημένες μονάδες απαιτούμε την εφαρμογή της νομιμότητας». Ο ίδιος με αφορμή τα δημοσιεύματα των Νέων της Λέσβου επεσήμανε ότι «δεν μπορούν ούτε οι αλιείς, ούτε τα ιχθυοπωλεία να λειτουργήσουν ως κέντρα αποστολής, καθώς απαιτούνται αδειοδοτήσεις και πιστοποιήσεις. Όποιος ενδιαφέρεται να λειτουργήσει ως κέντρο αποστολής μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο που ακολουθήσαμε όσοι βάζοντας τα λεφτά μας και περνώντας από την ελληνική γραφειοκρατία για να πάρουμε άδειες και πιστοποιητικά μπορούμε σήμερα να καυχιόμαστε για τις μονάδες μας. Αν ενδεχομένως από την Περιφέρεια κάποιοι πιστεύουν ότι ένα κέντρο αποστολής μπορεί να λειτουργήσει από ιχθυοπωλείο ή μέσα από τη βάρκα να ξέρουν ότι θα μείνουν με αυτά τα όνειρα. Δεν μπορεί να ισχύει ο νόμος για κάποιους και για κάποιους άλλους να μην ισχύσει». 

Ο κ. Φωτεινός δηλώνει διατεθειμένος να ενημερώσει τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, όπως λέει, για τις αθέατες πτυχές των όσων οδήγησαν στην αναβάθμιση του κόλπου Καλλονής σε ζώνη Α’. 

Σημειωτέον πως δήλωση στα Νέα της Λέσβου έκανε και ο έμπορος οστράκων, Στρατής Λεμάνης, κάνοντας σαφές ότι δεν θα γίνουν ανεκτά κέντρα αποστολής που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, εκφράζοντας και ο ίδιος την ανησυχία του.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img