Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Λεφτά για την ακαρπία ζητά η Αντωνέλλη


Το ζήτημα της ακαρπίας του ελαιώνα της Λέσβου, που επί σειρά ετών απασχολεί τους αγρότες, θέτει η Αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλλη, με έγγραφό της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, διεκδικώντας αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς. Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της από τη Λήμνο όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα στο δεύτερο νησί του Νομού μας, η κ. Αντωνέλλη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας από την οποία πήρε τα διαθέσιμα στοιχείαλ απευθύνει έγγραφο προς τον Υπουργό ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, ζητώντας τη λήψη μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στο έγγραφό της η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις συνθήκες των τελευταίων ετών που συντελούν στην  παρατεταμένη ακαρπία. Συγκεκριμένα τονίζει:  «Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία, οι περιορισμένες  βροχοπτώσεις, η μη επαρκής ψύξη κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς και άλλοι παράγοντες οδηγούν στην χαμηλή έως και καθόλου παραγωγή ελαιοκάρπου. Σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α επιβεβαιώνουμε και φέτος ότι η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 3.000 τόνους, που σε κανονικές συνθήκες θα ήταν πάνω από 12.000 τόνους. 

Ως εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι έχει πληγεί καθοριστικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Ζώντας σε μια περιοχή που το εισόδημα αυτό αποτελεί μοναδικό οικονομικό πόρο για πάμπολλες οικογένειες, ζητάμε την μέριμνα εκ μέρους σας προκειμένου να υπάρξει αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος. Μια περαιτέρω φτωχοποίηση των ελαιοπαραγωγών των νησιών μας θα έχει βλαπτικές συνέπειες για ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα των κατοίκων τους. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img