Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

12.310 αφίξεις από το εξωτερικό τον Αύγουστο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σημαντική αύξηση των αφίξεων με πτήσεις τσάρτερ σημειώθηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο στη Λέσβο. Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο αριθμός των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό ανέρχεται σε 12.310. Ένας αριθμός ο οποίος δημιούργησε σαφέστατα χαμόγελα στους τουριστικούς πράκτορες και στους πολίτες της Μυτιλήνης, οι οποίοι είδαν τους δρόμους της πόλης και ειδικά της Ερμού να κατακλύζονται από τουρίστες. 

Η κίνηση σε όλους τους τομείς του τουρισμού για το νησί μας αυξήθηκε σημαντικά αυτό το καλοκαίρι. Σε μέρη της Λέσβου που παραδοσιακά κάθε καλοκαίρι γέμιζαν από τουρίστες, όπως ο Μόλυβος, το Πλωμάρι και η Πέτρα και φέτος σημείωσαν τεράστια άφιξη επισκεπτών και πραγματικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Όλα δείχνουν ότι και ο Σεπτέμβρης θα έχει ανάλογη κίνηση από το εξωτερικό, δίνοντας τον καλύτερο επίλογο για μια εκπληκτική τουριστική σεζόν για την Λέσβο. 

Να αναφέρουμε ότι συνολικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι αφίξεις που σημειώθηκαν με πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό είναι 35.893. Ένας αριθμός μεγαλύτερος από πέρυσι, αλλά όχι τόσο σε σχέση με παλιότερα χρόνια. Ωστόσο είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για τα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται ότι ο τουρισμός στη Λέσβο αρχίζει να ανακάμπτει. Η μειωμένη κίνηση που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του κορονοϊού και του μεταναστευτικού ζητήματος, που δημιούργησε πλήγμα στον τουρισμό, φαίνεται ότι είναι παρελθόν. 

Πιο αναλυτικά για τον Αύγουστο μήνα οι αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ ανέρχονται σε 12.310 με τις περισσότερες να είναι από την Ολλανδία (3.872 αφίξεις). Δεύτερη χώρα η Αγγλία από την οποία κατέφθασαν στην Λέσβο 3.509 άτομα. Από την Πολωνία σημειώθηκαν περίπου 1.600 αφίξεις. Προβληματίζουν ωστόσο οι αφίξεις από άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ μικρό επίπεδο. Παραδοσιακά επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες φαίνεται να μην προτιμάνε τόσο την Λέσβο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κάτι που αποτυπώνεται από τα στοιχεία αφίξεων στο νησί μας για τον μήνα Αύγουστο. Από την Σουηδία έφθασαν μόλις 621 άτομα. Τέλος, από το Βέλγιο σημειώθηκαν 930 περίπου αφίξεις, ενώ από τη Δανία 1.273 αφίξεις. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν και τα στοιχεία των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με τις χώρες του εξωτερικού. Από την Ολλανδία σημειώθηκαν 54 πτήσεις. Από το Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν 39 πτήσεις. Από την Δανία 19 πτήσεις, ενώ από την Σουηδία που είχε το χαμηλότερο αριθμό πτήσεων στο νησί της Λέσβου είχαμε μόλις 8! Συνολικά από όλες τις χώρες σημειώθηκαν 185 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιό μας. 

Οι αφίξεις από χώρες του εξωτερικού είναι σε πολύ καλά επίπεδα, όχι τόσο όμως σε σχέση με άλλες χρονιές. Τον Ιούνιο φέτος καταγράφηκαν 10.316 αφίξεις, τον Ιούλιο που ήταν και ο μήνας με τις περισσότερες σημειώθηκαν 13.267, ενώ τον Αύγουστο είχαμε 12.310 αφίξεις. Από την Αγγλία και την Ολλανδία κατέφθασαν οι περισσότεροι τουρίστες και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των επισκεπτών από την Τουρκία έσπασε κάθε ρεκόρ φέτος και ήταν στην ουσία εκείνοι που έσωσαν την παρτίδα στον τομέα του τουρισμού. 

Μπορεί οι τουρίστες από τις υπόλοιπες χώρες να ήταν αρκετοί στη Λέσβο, όμως, ήταν σε επίπεδα παρόμοια και σε σύγκριση με κάποιες άλλες χρονιές μικρότερα κιόλας. Το γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη ήταν η τρομερή αύξηση επισκεπτών από την Τουρκία, οι οποίοι κατέκλυζαν τους δρόμους της Μυτιλήνης αλλά και των χωριών της Λέσβου. Οι περισσότεροι έρχονταν αυθημερόν με το πλοίο της γραμμής από απέναντι, αλλά δεν ήταν λίγοι και εκείνοι οι οποίοι έμεναν στο νησί για περισσότερες μέρες με σκοπό να απολαύσουν τις διακοπές τους κάνοντας βόλτα στο Πλωμάρι, το Μόλυβο και την Ερεσό. 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν ήταν από τις καλύτερες για τη Λέσβο στο τουριστικό κομμάτι των τελευταίων χρόνων. Τόσο οι τουρίστες από το εξωτερικό όσο και εκείνοι που ήρθαν στο πλαίσιο του εσωτερικού τουρισμού ήταν περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα καλύτερα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img