Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

12 “Γαλάζιες σημαίες” διεκδικεί ο Δήμος Μυτιλήνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Έφυγε ο φάκελος από τον Δήμο Μυτιλήνης προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για την διεκδίκηση 12 Γαλάζιων σημαιών για το ερχόμενο καλοκαίρι. Η αρμοδιότητα για τα θέματα περιβάλλοντος έχει πλέον περάσει στα χέρια του νέου Αντιδημάρχου, Χρήστου Τσιβγούλη, ο οποίος προχώρησε σε συνεργασία με την Υπηρεσία, στην συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου ο Δήμος να διατηρήσει τις Γαλάζιες σημαίες που κέρδισε πέρυσι, οι οποίες ήταν διπλάσιες σε αριθμό σε σύγκριση με το 2022. 

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Τομέα, Χρ. Τσιβγούλης

Παράλληλα, ο κ. Τσιβγούλης επιδιώκει την ένταξη του Δήμου σε ένα νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα αναβάθμισης παραλιών για την βελτίωση της προσβασιμότητας, μέσω του οποίου μπορεί να εξασφαλιστεί το ποσό των 70.000 ευρώ ανά ακτή.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε καταφέρει πέρυσι να διατηρήσει τις έξι Γαλάζιες σημαίες που είχε επί σειρά ετών για τις παραλίες στο Τάρτι, την Σκάλα Μιστεγνών, τα Τσαμάκια, το Κανόνι, τον Άγιο Ισίδωρο και την Χαραμίδα και επιπλέον να εξασφαλίσει για πρώτη φορά την σημαντική αυτή διάκριση για τις παραλίες του Αγίου Ερμογένη, τα Βοτσαλάκια στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, την Ευρειακή της Γέρας, τις δύο καντίνες στην Κράτηγο και την παραλία του Ταρσανά (Έσο Πάπας) στο Πλωμάρι.

Όπως είναι γνωστό, η “Γαλάζια σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των νερών κολύμβησης για τους τουρίστες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα των νερών σε αυτή να χαρακτηριστεί ως «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα και η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές, τα οποία αφορούν στην καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, «δεν είχαμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε αιτήσεις και για άλλες παραλίες, αφού ο φάκελος έπρεπε να φύγει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Πιστεύουμε ότι και φέτος θα διατηρήσουμε αυτή την βράβευση στις 12 παραλίες μας και στόχος μας είναι του χρόνου να αυξήσουμε αυτό τον αριθμό. Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα που τρέχει αυτό το διάστημα, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πιστώσεις για να αναβαθμίσουμε πολυσύχναστες και μη παραλίες του Δήμου μας».

spot_img

More articles

spot_img